Wall: Πατάει γκάζι μετά τις αποφάσεις της Fed - 460 μονάδες πάνω ο Dow

Wall: Πατάει γκάζι μετά τις αποφάσεις της Fed - 460 μονάδες πάνω ο Dow

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:40

Διευρύνει τα κέρδη του το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητο στο εύρος του 5,25%-5,50% το βασικό της επιτόκιο και στην τελευταία συνεδρίασή της για το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, αναλυτών και επενδυτών, ενώ παράλληλα έδωσε σήμα ότι έρχονται αρκετές μειώσεις το επόμενο έτος. Νωρίτερα ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός χονδρικής παρέμεινε αμετάβλητος τον προηγούμενο μήνα. 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 1,25% στις 37.038,35 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 1,24% και κινείται στις 4.701,65 μονάδες. Άνοδο 1,16% σημειώνει ο τεχνοβαρής Nasdaq, που κινείται στις 14702,12 μονάδες.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την απόφαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι ο επιθετικός κύκλος των αυξήσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι από το επόμενο έτος η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

Πιο συγκεκριμένα, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να παραμένει ανθεκτική, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ψήφισαν ομόφωνα για τη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς δανεισμού μίας ημέρας στο εύρος του 5,25%-5,50%.

Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν σήμα για τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, της τάξεως τον 25 μονάδων βάσης έκαστη. Αυτό είναι μικρότερο από την τιμή αγοράς των τεσσάρων, αλλά πιο επιθετική από ό, τι είχαν υποδείξει προηγουμένως οι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, με τον ετήσιο δείκτη να επιβραδύνει περαιτέρω τον Νοέμβριο και τις τιμές να μένουν αμετάβλητες από μήνα σε μήνα.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού έμειναν αμετάβλητες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος δείκτης επιβράδυνε στο 0,9% από 1,2%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για μηνιαία αύξηση 0,1%, ενώ για τον ετήσιο δείκτη οι αναλυτές περίμεναν να επιβραδύνει στο 1%. 

Σε δομικό επίπεδο -χωρίς δηλαδή τις τιμές ενέργειας και των τρόφιμων – ο δείκτης εμφάνισε μικρή αύξηση 0,1% από μήνα σε μήνα. Η ετήσια άνοδος του δομικού δείκτη επιβράδυνε στο 2,5% από 2,8% όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. 

Η ανακοίνωση των στοιχείων λίγο πριν τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, ενίσχυσε τη βεβαιότητα των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει και σε αυτήν τη συνεδρίαση τα επιτόκιά της αμετάβλητα, όπως και έγινε, δίνοντας πιθανότητες 98,2% ότι θα τα κρατήσει στο εύρος του 5,25% με 5,50%, όπου βρίσκονται από το καλοκαίρι.

Η Fed ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 τη σύσφιξη της πολιτικής της, αυξάνοντας τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης σε έναν από τους επιθετικότερους κύκλους αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.  

Η αγορά, μάλιστα, εκτιμά ότι η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής και στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, ενώ εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου. 

Περισσότερα από Forbes

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Ποιοι χάνουν αν η Ουάσιγκτον "ρίξει ban" στο TikTok

Σε μια εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα συναίνεσης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.