Ανοδικά τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, εν αναμονή της συνάντησης Μπάιντεν - Σι

Ανοδικά τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, εν αναμονή της συνάντησης Μπάιντεν - Σι

Ανοδικά κινούνται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις επικείμενες συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), για πρώτη φορά μετά από περίπου έναν χρόνο, καθώς η προηγούμενη συνάντησή τους είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022. 

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει κυρίως διεθνή θέματα -από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού- αλλά ευρύτερα θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η φαιντανύλη, η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Οι δύο πλευρές μάλιστα αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία δυνάμει της οποίας το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να παταχθεί η ροή φαιντανύλης και πρώτων υλών για την παραγωγή της από κινεζικές χημικές εταιρείες.

Οι επενδυτές, βέβαια, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά και τα οικονομικά στοιχεία, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ανησυχίες που τροφοδοτεί και η ασθενέστερη της αναμενόμενης οικονομική ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, εν μέσω της μειωμένης ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, της υψηλής ανεργίας των νέων, των υψηλών χρεών των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων της χώρας, αλλά και της έξαρσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Στα των ταμπλό, ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία ενισχύθηκε την Τρίτη κατά 0,43%, ενώ ο Topix έκλεισε με άνοδο 0,48%. 

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ολοκλήρωσε την ημέρα 1,23% υψηλότερα, τερματίζοντας ένα πτωτικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων, αντλώντας ώθηση από την είδηση ότι ο πρόεδρος Yoon Suk Yeol δήλωσε πως η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι οικονομικές αρχές θεσπίσουν μέτρα για να αποτρέψουν ουσιαστικά μια πιθανή ζημιά για τους ιδιώτες επενδυτές.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε 0,83% υψηλότερα στις 7.006,70 μονάδες, μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα. Ο δείκτης υποχώρησε στις 79,9 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις 82 μονάδες του Οκτωβρίου, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,35%, από την κεντρική τράπεζα της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, αντίθετα, απώλεσε τα αρχικά κέρδη του και κινείται ήπια πτωτικά κατά 0,18%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai ενισχύεται κατά 0,31%.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.