Wall: Ομόλογα και Μέση Ανατολή έσβησαν τα κέρδη του Οκτωβρίου

Wall: Ομόλογα και Μέση Ανατολή έσβησαν τα κέρδη του Οκτωβρίου

Απώλειες για τέταρτη διαδοχική ημέρα στο αμερικανικό χρηματιστήριο που βλέπει πλέον να σβήνουν τα κέρδη του Οκτωβρίου, εν μέσω πιέσεων από την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων και γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί ενόψει μιας επικείμενης χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα. τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς καθώς και τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ την Πέμπτη -στο πλαίσιο του Economic Club της Νέας Υόρκης- για τη νομισματική πολιτική. 

Στο ταμπλό και οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν υποτονικά με μικρές απώλειες, σταδιακά όμως έμπαιναν βαθύτερα στο "κόκκινο" με αποτέλεσμα να κλείσουν στα χαμηλότερα τους επίπεδα για τη σημερινή συνεδρίαση. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 0,86% ή 287 μονάδες στις 33.127,89 ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,26% στις 4.224,16 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολίσθησε κατά 1,53% στις 12.983,81 μονάδες. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική αρνητική συνεδρίαση για τον Dow και η τέταρτη για τον S&P 500.  

Από τις 30 μετοχές που καταρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 5 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Στην κορυφή με κέρδη 2,23% βρέθηκε η Merck, ενώ στον πυθμένα η American Express που υποχώρησε κατά 5,38%, παρόλο που ο αμερικανικός κολοσσός των πιστωτικών καρτών παρουσίασε κερδοφορία στο γ' τρίμηνο που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αγοράς, με ώθηση από τις ανθεκτικές δαπάνες που έκαναν οι πελάτες της παρά τις ανησυχίες για επερχόμενη οικονομική ύφεση.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τον Dow να υποχωρεί κατά 1,61%, ο S&P 500 να χάνει 2,39% και ο Nasdaq 3,16%. Αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα του μήνα για το αμερικανικό χρηματιστήριο, που επιβαρύνθηκε από την άνοδο των ομολόγων και τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο Dow κατέγραψε την τέταρτη εβδομάδα απωλειών στις τελευταίες πέντε, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, ισοφαρίζοντας το αρνητικό σερί του Σεπτεμβρίου. Ο S&P 500 έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών για πρώτη φορά από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. 

Στην αγορά των ομολόγων το 10ετές υποχώρησε την Παρασκευή κατά 6,3 μονάδες βάσης στο 4,924%, ωστόσο στην εβδομάδα πρόσθεσε 29,6 μονάδες βάσης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 8 Απριλίου.

Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έχασε 8,9 μονάδες βάσης στο 5,082%, ωστόσο συγκρατήθηκε ανοδικά κατά 3 μ.β. στην εβδομάδα. 

"Το sell-off των ομολόγων εξηγείται ίσως από τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, που ακολούθησαν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό. Και τα δύο αυτά μακροοικονομικά μεγέθη τροφοδότησαν τις επιθετικές προσδοκίες της Fed", τόνισε σε ενημέρωση προς τους πελατές του ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote Bank.

Παράλληλα οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή, που μεταξύ άλλων έχει επηρεάσει τα futures του πετρελαίου, αυξάνοντας την τιμή στο βαρέλι άνω του 1% αυτή την εβδομάδα. Η αγορά ανησυχεί για τον αντίκτυπο από μια επικείμενη χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ υπονόησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διατηρήσει ξανά σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης αργότερα, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δουν περαιτέρω σημάδια ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης.

"Δεδομένων των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων, και του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, η επιτροπή προχωρά προσεκτικά", είπε ο Πάουελ σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις του την Πέμπτη στο Economic Club της Νέας Υόρκης. "Θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής και για πόσο καιρό η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική με βάση το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων".

Ο Πάουελ επεσήμανε επίσης τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών λόγω της αύξησης των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμης λήξης κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και είπε ότι "οι επίμονες αλλαγές στις χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πορεία της νομισματικής πολιτικής".

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Wall: Τα ρεκόρ απατούν

Αν προσαρμόσουμε την επίδοση του Nasdaq στον πληθωρισμό, ο δείκτης υπολείπεται 12% από το προηγούμενο υψηλό.

Wall: Σε ρυθμούς ρεκόρ συνέχισαν S&P 500 και Nasdaq

Ράλι 36% για την Dell. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζ. Μπέλφορτ.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

JP Morgan: Ο S&P 500 δεν βρίσκει "καύσιμα" στα εταιρικά κέρδη για νέα ρεκόρ

Το ράλι έως τώρα είναι θέμα καλής ψυχολογίας των επενδυτών και όχι ουσιαστικής ανάπτυξης των εισηγμένων.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

Wall: Οιωνός για "καλά Χριστούγεννα" το +8% του Νοεμβρίου

Τον τελευταίο Νοέμβριο που ο S&P 500 έκλεισε στις 4567 μονάδες, ο δείκτης έκανε "άλμα" 4,5% τον επόμενο μήνα.

Wall: Ο S&P 500 κυνηγά μια επίδοση που εμφανίζεται σπάνια από το 1928

Εφόσον έως την Πέμπτη διατηρήσει το κερδοφόρο momentum κλείνοντας τουλάχιστον στο +8%.