Πάνω από τα 100 δολ. ξανά πετρέλαιο παρά τη βουτιά της ζήτησης στις ΗΠΑ

Πάνω από τα 100 δολ. ξανά πετρέλαιο παρά τη βουτιά της ζήτησης στις ΗΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:55

Σημαντική μείωση παρουσίασαν εκ νέου τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, με εκείνα όμως της βενζίνης να παραμένουν αμετάβλητα προς έκπληξη των αναλυτών, παρόλο που η εξέλιξη δεν "τρόμαξε" ιδιαίτερα την αγορά.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Αρχή Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19  Αυγούστου τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, υποχωρώντας στα 421,7 εκατ.

Η μείωση των αποθεμάτων ήταν εναρμονισμένη σε μεγάλο βαθμό με την πρόβλεψη της S&P Global Commodity Insights, που την τοποθετούσε στα 3,2 εκατ. βαρέλια, ενώ αναλυτές σε έρευνα του Reuters περίμεναν πολύ μικρότερη υποχώρηση κατά 933.000 βαρέλια.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μείωση των αποθεμάτων περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της νέας αποδέσμευσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ εντός της εβδομάδας, κατά περισσότερα από 8 εκατ. βαρέλια.

Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τους αναλυτές ήταν τα αποθέματα της βενζίνης που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα (μείωση κατά μόλις 27.000 βαρέλια), όταν η εκτίμηση στο Reuters έκανε λόγο για πτώση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια και στην S&P κατά 2,5 εκατ.

Ο αντίκτυπος της απροσδόκητης υποχώρησης της ζήτησης για βενζίνη αποτυπώθηκε προσωρινά και στο ταμπλό, με τα συμβόλαια του αργού να διαγράφουν άμεσα τα κέρδη που σημείωναν εντός της ημέρα, ωστόσο γρήγορα υπερίσχυσαν οι ανησυχίες για την περιορισμένη προσφορά και οι τιμές επανήλθαν σε ανοδική πορεία.

Συγκεκριμένα, το Brent Οκτωβρίου κινείται πλέον με άνοδο 0,8% και διαπραγματεύεται στα 101,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο μετά τις ανακοιώνσεις της IEA είχε φτάσει να υποχωρεί έως και τα 99,1 δολ.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Σεπτεμβρίου ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας στα 92,79 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύεται πλέον στα 94,6 δολ. με κέρδη 1%.

Παρά την ανάκαμψη που εμφάνισε την περασμένη εβδομάδα, με τα νέα δεδομένα η συνολική ζήτηση της βενζίνης στο μέσο όρο των τεσσάρων εβδομάδων υπολείπεται κατά 7%  από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αναλυτές ανησυχούν για την αδύναμη ζήτηση των καυσίμων, λέγοντας ότι προοιωνίζεται αξιοσημείωτη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

"Παρόλο που τα αποθέματα αργού κινήθηκαν έντονα πτωτικά, η βουτιά της ζήτησης για βενζίνη παρασύρει πτωτικά την αγορά", επισημαίνει ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. "Για μένα, αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο στα στατιστικά", προσθέτει.

Από την άλλη όμως, η προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα περιορίσει την παραγωγής της αν χρειαστεί, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές, δείχνει να μετράει περισσότερο για την αγορά.

"Η πιθανότητα περικοπής της παραγωγής από τον OPEC+ που υπαινίχθηκε η Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, ήταν καταλυτική για τους αγοραστές", ανέφερε αναλυτής της IG Asia.

Το πετρέλαιο έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του από τις αρχές Ιουνίου, εξαιτίας των ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά παραγώγων όλο και περισσότερο αποσυνδέεται από τα θεμελιώδη και η συμμαχία OPEC+ μπορεί να υποχρεωθεί να μειώσει την παραγωγή.

Περισσότερα από Forbes

Ποιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο του Ισραήλ

Τι κινδύνους εγκυμονεί ένα ισραηλινό πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν για την παγκόσμια αγορά αργού.

Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει στην "αποστρατεία" οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ

Πώς έχει "φερθεί η ζωή" στους πρώην αρχηγούς του αμερικανικού κράτους;

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Η αμερικανική πετρελαϊκή SLB "διευκολύνει" την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ο CEO της βασίζεται στο γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν τα "στραβά μάτια".

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Είτε κερδίσει, είτε χάσει, αυτές οι εκλογές θα είναι κέρδος για την Κάμαλα Χάρις

Με οδηγό το παρελθόν, η Κάμαλα Χάρις έχει στα χέρια της ένα πανίσχυρο χαρτί προς εξαργύρωση.

Ενισχύονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της υποψηφιότητάς της.

Πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το 2024

Οι "ταύροι" βλέπουν το άνω όριο για το Brent στα 90 δολάρια. Πόσο πιθανό όμως είναι αυτό το σενάριο;