Του Νίκου Ρουσάνογλου
Την δεύτερη καλύτερη μηνιαία επίδοση διαχρονικά, σημείωσε το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" τον φετινό Οκτώβριο, καθώς οι αιτήσεις χορήγησης αδειών διαμονής ανήλθαν σε 900. Πρόκειται για ετήσια αύξηση κατά 35% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, όταν είχαν υποβληθεί 667 αιτήματα.
Η μόνη άλλη περίπτωση όπου το σχετικό μέγεθος ήταν υψηλότερα (σε μηνιαία βάση) ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, όταν είχαν υποβληθεί 1.217 αιτήσεις, λόγω του πανικού που είχε προκληθεί στην αγορά από τις επικείμενες αλλαγές στους όρους του προγράμματος, χωρίς μάλιστα να έχει αποσαφηνιστεί το πότε θα επιβάλλονταν. Αυτό είχε προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά και τους επενδυτές, η οποία ξεκαθάρισε στις αρχές του 2023, όταν έγινε σαφές ότι θα υπάρξει περίοδος "χάριτος", ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής στις αλλαγές.
Κάτι ανάλογο συνέβη και φέτος μετά τις αλλαγές που θεσπίστηκαν τον Απρίλιο και οδήγησαν σε νέα αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης, που πλέον διαμορφώνεται σε 800.000 ευρώ για την Αττική, την Θεσσαλονίκη και όλα τα νησιά με πάνω από 3.100 μόνιμους κατοίκους. Ειδικότερα, παρασχέθηκε χρονικό περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να υπογραφούν έστω προσύμφωνα, ή ιδιωτικά συμφωνητικά, με βάση τα οποία οι επενδυτές κατοχύρωναν το δικαίωμα στην άδεια διαμονής, με βάση το προηγούμενο καθεστώς τιμών, δηλαδή τις 500.000 ευρώ για το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, αλλά και τα 250.000 ευρώ για τον Πειραιά και την περιφέρεια.
Τα συμφωνητικά αυτά μετατρέπονται πλέον σε συμβόλαια αγοραπωλησίας με τα οποία στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι αιτούνται και της χορήγησης της αντίστοιχης άδειας διαμονής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία και με δεδομένο ότι πλέον έχουν "κλείσει τα παράθυρα" εξασφάλισης άδειας με πιο χαμηλό ύψος επένδυσης, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα συγκριτικά με το 2023, που ήταν ήδη έτος ρεκόρ. Συγκεκριμένα, φέτος, σε επίπεδο 10μήνου (Ιανουάριος-Οκτώβριος), καταγράφονται πλέον 7.052 αιτήσεις, αριθμός που είναι κατά 2,3% υψηλότερος του αντίστοιχου περσινού. Είναι προφανές ότι για κάποιους επενδυτές, αυτή θεωρήθηκε η τελευταία ευκαιρία να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα, έχουν χορηγηθεί 16.860 άδειες, εκ των οποίων 12.577 αρχικές και 4.283 ανανεώσεις. Ωστόσο, εκκρεμεί η χορήγηση επιπλέον 10.989 αδειών, καθώς μετά το "ράλι" των αιτήσεων ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μέχρι σήμερα, ο όγκος των αιτήσεων είναι πολύ μεγάλος και δεν διαφαίνεται διάθεση λύσης του ζητήματος από τους αρμόδιους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από 14-15 μήνες, δείγμα της "ουράς" που έχει δημιουργηθεί.
Από πλευράς επενδυτών, εμφανής είναι η άνοδος των επενδυτών από την Μεγ. Βρετανία, που πλέον αριθμούν 511, από 339 που ήταν τον περσινό Οκτώβριο. Αντίστοιχα, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ είναι πλέον 369 από 253 πριν από ένα χρόνο, ενώ σχεδόν διπλάσιος είναι ο αριθμός των επενδυτών από το Ισραήλ, καθώς ανέρχονται σε 301, έναντι 157 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, σύμφωνα με φορείς της αγοράς, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς ακόμα δεν έχει εξεταστεί μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων αδειών διαμονής του προηγούμενου έτους, όταν δηλαδή ξεκίνησε η μεγάλη ροή επενδυτών από το Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα, ξέσπασε τον περσινό Οκτώβριο.