Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Του Hank Tucker

Παγκόσμιο sell off στις αγορές τη Δευτέρα, στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η ανεργία αυξήθηκε περισσότερο των εκτιμήσεων, με τους επενδυτές να μην ενθουσιάζονται ακόμα με τις τιμές ευκαιρίας. 

Η πτώση του S&P 500 κατά 3% ήταν η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ η "βουτιά" 8,5% από το ιστορικό του υψηλό πριν από τρεις εβδομάδες έχει εξαλείψει τα κέρδη  των τελευταίων τριών μηνών. Σε ετήσια βάση, οι μετοχές εξακολουθούν να προσθέτουν 8,7%. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί των περισσότερων επενδυτών δεν έχουν πληγεί πολύ ακόμα, αλλά επίσης σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τους οποίους οι ειδήμονες της αγοράς ανησυχούν εξακολουθούν να υφίστανται.

"Η αγορά αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall Street", λέει ο Jim Stack, ιδρυτής και πρόεδρος της InvesTech Research. "Είναι υπερτιμολογημένη, υπερεπενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Stack τονίζει πως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς προς το ΑΕΠ και οι πολλαπλασιαστές τιμή προς κέρδη, που παραμένουν υψηλότεροι από τους ιστορικούς μέσους όρους, καθώς επίσης το γεγονός ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν ήδη μεγαλύτερο ποσοστό των περιουσιακών τους στοιχείων επενδυμένο σε μετοχές από το κανονικό, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί την οικονομία σε ήπια προσγείωση.

Την Παρασκευή η έκθεση για την ανεργία έδειξε ότι αυτή σκαρφάλωσε 4,3% υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 4,1%, και ενώ στις αρχές του έτους η ανεργία ήταν στο 3,7%. Ο λεγόμενος "κανόνας Sahm" αναφέρει ότι εάν ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας τριών μηνών είναι τουλάχιστον 0,5 μονάδες υψηλότερος από το χαμηλό 12 μηνών του εν λόγω στατιστικού στοιχείου, αυτό συνήθως σημαίνει ύφεση.

Τα βαθιά προβλήματα έφτασαν και στην Ασία με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225 να σημειώνει βουτιά 12% τη Δευτέρα, ενώ ο S&P 500 άνοιξε με πτώση άνω του 4% τη Δευτέρα, αν και η πτώση δεν μετατράπηκε ποτέ σε χιονοστιβάδα.

"Επειδή όλα αυτά συνέβησαν στα τέλη της εβδομάδας, οι επενδυτές είχαν το Σαββατοκύριακο για να αναστατωθούν και να δώσουν εντολές πώλησης, γι' αυτό η αγορά έπεσε όταν άνοιξε τη Δευτέρα", σχολίασε ο Sam Stovall, αναλυτής της CFRA. "Όπως λέει και ένα παλιό γνωμικό, 'μην πουλάς τη Δευτέρα'".

Ο Stovall δεν νιώθει πανικό επικαλούμενος άλλους ενθαρρυντικούς δείκτες, όπως την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών τον Ιούλιο, αλλά λέει ότι "δεν είναι αρκετά θαρραλέος για να θέλει να αγοράσει σήμερα", προτιμώντας να κρατήσει επιφυλακτική στάση και να δει τι θα ακολουθήσει.

"Πιθανόν θα δούμε τον S&P σε ένα εύρος 5.100-4.900 πριν αισθανθώ πραγματικά ότι υπάρχει ανάκαμψη", λέει ο ίδιος -ο δείκτης ολοκλήρωσε χθες στις 5.170 μονάδες και η πτώση στις 5.000 μονάδες θα σημαίνει πτώση ενός επιπλέον 3%. "Ωστόσο, δεν νομίζω ότι οδεύουμε προς μια bear market. Νομίζω ότι αυτή η αγορά θα είναι σύντομα ένα καλό 'buy'".

Ο Stack διατηρεί επίσης το 42% του χαρτοφυλακίου του σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο και λέει ότι είναι σφιχτός ως προς τα μετρητά. Ο Warren Buffett κάθεται επίσης στο περιθώριο με το ρεκόρ των 277 δισ. δολαρίων σε μετρητά της Berkshire Hathaway, αποκαλύπτοντας στην τριμηνιαία έκθεση των κερδών του το Σάββατο ότι πούλησε σχεδόν τις μισές μετοχές του στην Apple το β' τρίμηνο και μείωσε τη συμμετοχή του στην Bank of America.

Η Marshfield Associates, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, με το Marshfield Concentrated Opportunity Fund να αποδίδει 16,6% ετησίως από την ίδρυσή του τον Δεκέμβριο του 2015, παραμένει επιλεκτική όσον αφορά το χαρτοφυλάκιό της που αποτελείται από 16 μετοχές και τώρα έχει το 25% του ενεργητικού της σε μετρητά που περιμένει ακόμη να αξιοποιήσει. Αυτή η θέση σε μετρητά, καθώς και η αποφυγή των τεχνολογικών μετοχών υπέρ λιγότερο ευμετάβλητων κλάδων, όπως οι ασφαλιστικές, βοήθησαν fund να διατηρήσει τις δυνάμεις του τον τελευταίο μήνα, χάνοντας μόλις 2,7% από τα υψηλά του.

Οι επενδυτές σε τεχνολογικές large caps πέρασαν πιο επώδυνες εβδομάδες από άλλους. Η Apple άνοιξε με πτώση 10%, αλλά ανέκτησε γρήγορα κάποιες από αυτές τις απώλειες για να κλείσει την ημέρα στο -5%, το ίδιο συνέβη και με τους "Magnificient 7", όπως η Nvidia, η Microsoft και η Amazon. Παρά την πτώση τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αυτές οι μετοχές εξακολουθούν να υπεραποδίδουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Nvidia, για παράδειγμα, έχει υπερδιπλασιάσει την επίδοση της φέτος, ακόμη και μετά από "βουτιά" 25% από τις 10 Ιουλίου.

Οι επενδυτές που απολαμβάνουν επιτόκια άνω του 5% στους χρηματιστηριακούς τους λογαριασμούς πιθανόν δεν θα μπορούν να διατηρήσουν αυτήν τη σχεδόν ακίνδυνη απόδοση για πολύ ακόμα. Η Fed εκτιμάται πως θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας έναν διετή κύκλο σύσφιξης των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, και θα μπορούσε ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας έκτακτης μείωσης των επιτοκίων, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν τον Αύγουστο. Τα χαμηλότερα επιτόκια στους καταθετικούς λογαριασμούς με μετρητά θα μπορούσαν να μετακυλήσουν περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές, αλλά η Fed έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο: να μειώσει τα επιτόκια χωρίς να τρομάξει τους επενδυτές.

"Μια ήπια προσγείωση δεν είναι εξασφαλισμένη, και αν εντέλει έχουμε μια απότομη προσγείωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο απότομη του αναμενόμενου", σημειώνει ο Stack, ο οποίος παραμένει bearish για το υπόλοιπο του έτους. "O εφησυχασμός θα πάψει και η αγορά αναμένεται να κινηθεί πτωτικά, ίσως χαμηλότερα απ' ό,τι εκτιμούν οι επενδυτές". 

Περισσότερα από Forbes

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Τρία μερίσματα που αξίζουν την προσοχή σας προτού "εκτοξευθούν"

Τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας με "μαξιλαράκι" αν καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί με νέες τιμές στα ύψη

Οι αγοραστές επέλεξαν τραπεζικές large caps την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας ώθηση στα "βαριά χαρτιά".