Τι περιμένει η Fed για να αρχίσει μειώσεις επιτοκίων

Τι περιμένει η Fed για να αρχίσει μειώσεις επιτοκίων

Του Simon Moore

Αφού διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στις 31 Ιανουαρίου, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, είναι πολύ πιθανό να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τις αγορές ομολόγων. Υπάρχει μια άλλη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed πριν από τον Μάιο, στις 20 Μαρτίου, ωστόσο οι αγορές δίνουν μόνο 1 στις 3 πιθανότητες σε περικοπή στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου του μετά την απόφαση της 31ης Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν ότι τα επιτόκια λογικά θα κινηθούν πτωτικά το 2024. Είπε ότι "πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να περιορίσουμε το συσφικτικό πλαίσιο πολιτικής κάποια στιγμή φέτος". Αυτό σηματοδοτεί μια στροφή προς μια πιο dovish ρητορική. Η Fed μέχρι πρόσφατα ισχυριζόταν ότι ενδεχομένως να χρειαζόταν ακόμη και περισσότερη σύσφιξη πολιτικής.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Fed, τον Δεκέμβριο, ο διάμεσος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής ανέμενε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν δείξει γενικά ευνοϊκή τάση έκτοτε. Μια τέτοια περικοπή θα μπορούσε να προκληθεί από τη συνέχιση της τάσης του πληθωρισμού να κινείται προς τον στόχο του 2% της Fed σε ετήσια βάση ή από την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, η οποία θα τροφοδοτούσε φόβους για ύφεση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Fed είναι πολύ πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Τι αποζητά η Fed

Ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η Fed είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη με το επίπεδο του πληθωρισμού τους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο επιθυμεί να δει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα. Ο προτιμώμενος Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών της Fed έχει παρουσιάσει σταθερά χαμηλότερη τάση τους τελευταίους μήνες, καταγραφόμενος στο 2,6% για τον Δεκέμβριο του 2023 σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, μέρος της μείωσης του πληθωρισμού προήλθε από την πτώση των τιμών των αγαθών τους τελευταίους μήνες. Η Fed δεν αναμένει αυτή η τάση να διαρκέσει επ' αόριστον. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι εάν αυτό τελειώσει, ο πληθωρισμός θα παραμείνει κολλημένος πάνω από τον στόχο πληθωρισμού 2% σε ετήσια βάση, επειδή οι τιμές των υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνονται σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, αν και με γενικά χαμηλότερο ρυθμό από πριν.

Τούτου λεχθέντος, η Fed είναι αισιόδοξη ότι οι τιμές των ενοικίων, ένα μεγάλο συστατικό πολλών δεικτών πληθωρισμού, πιθανότατα θα αμβλυνθούν το 2024. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα. Επιπλέον, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να επιβραδύνεται, σύμφωνα με τον Tracker αύξησης μισθών της Atlanta Fed. Αυτό έχει σημασία επειδή οι μισθοί αποτελούν σημαντικό μέρος του κόστους για πολλές υπηρεσίες.

Ο Powell ήταν ξεκάθαρος ότι η Fed επιθυμεί τη συνέχιση των πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό και όχι μια ουσιαστική στροφή στις εξελίξεις. Η κύρια ανησυχία της Fed δεν είναι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να εκτοξευθεί σημαντικά υψηλότερα από εδώ και πέρα, αλλά ότι θα μπορούσε να παραμείνει κολλημένος έστω και ελαφρώς πάνω από τον στόχο της Fed.

Ως εκ τούτου, ακόμη λίγοι μήνες μακροοικονομικών δεδομένων που να συνάδουν με τις πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμού θα αποδεικνύονταν επαρκείς ώστε η Fed να μειώσει τα επιτόκια. Ο Powell δεν ήταν ξεκάθαρος για το πόσοι ακόμη μήνες θα χρειάζονταν, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο ίσως να είναι πολύ νωρίς για κάποια κίνηση. Οι αγορές πιστεύουν ότι η επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Μαΐου θα είναι εκείνη όπου θα δούμε την πρώτη περικοπή.

Δεδομένα για τις θέσεις εργασίας

Ωστόσο, καθώς η οικονομία επιστρέφει σε εκείνο που ο Powell ανέφερε ως "καλύτερη ισορροπία", η Fed παρακολουθεί επίσης τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας. Τα συνεχιζόμενα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση των επιτοκίων, ωστόσο ο Πάουελ ανέφερε επίσης στην περίπτωση που η αγορά εργασίας θα αποδυναμωθεί, αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό συμβαίνει επειδή η Fed θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο ύφεσης από τη διατήρηση των επιτοκίων πολύ υψηλά για υπερβολικά πολύ καιρό.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας έχουν παραμείνει σχετικά ισχυρά με την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 3,7%, στην πιο πρόσφατη ένδειξη για τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, η δημιουργία θέσεων εργασίας φαίνεται να επιβραδύνεται κάπως σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά. Απλώς δεν έχει ακόμη επιβραδυνθεί σε βαθμό που να πυροδοτεί φόβους ύφεσης.

Τι να αναμένουμε

Σε αυτό το σημείο, ο Powell σηματοδοτεί ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη στα ανώτατα δυνατά επιτόκια και ότι λογικά θα γίνουν αρκετές μειώσεις επιτοκίων το 2024. Ωστόσο, οι ηγέτες της Fed δεν έχουν συγκεκριμενοποιήσει το χρονοδιάγραμμά τους.

Οι αγορές εκτιμούν επί του παρόντος ότι η πρώτη περικοπή θα γίνει πιθανότατα τον Μάιο και τα σχόλια από τον Powell υποστηρίζουν τη θέση ότι ο Μάρτιος είναι πιθανότατα πολύ νωρίς για μια περικοπή. Σε αυτό το σημείο η Fed απλώς χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να επιβεβαιώσει τη μακροβιότητα των πρόσφατων οικονομικών τάσεων.

Περισσότερα από Forbes

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου "εκτινάχθηκαν" στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ βλέπουν πλέον οι traders

Λόγω πληροφοριών για στοιχεία που θα δείξουν επίμονο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Τουρκία: Τα ομόλογα σε λίρες προσελκύουν ξένους επενδυτές - Εισροές 375 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα

Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νομισματική πολιτική της χώρας.

HSBC: Τα υψηλά επιτόκια "απειλούν" το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει περισσότερο από 1% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως το 2025.

ΕΚΤ: Μην εμπιστεύεστε την καμπύλη ομολόγων για σημάδια επερχόμενης ύφεσης

Δεν είναι στην ίδια θέση να προβλέψει ύφεση λόγω των στρεβλώσεων που προκαλεί η μαζική αγορά ομολόγων.

Η οικονομία της Τουρκίας επιβραδύνθηκε το β' τρίμηνο του 2023 - Στο 3,8% η αύξηση του ΑΕΠ

Το ΑΕΠ έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια 502 δισεκατομμύρια 192 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε τρέχουσες τιμές το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

"Άλμα" 17% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 62%.