Αμυντική βιομηχανία: Τι βλέπουν οι αναλυτές μετά το "πάρτι" 28 δισ. στη Wall και εν μέσω πολέμου Ισραήλ - Χαμάς

Αμυντική βιομηχανία: Τι βλέπουν οι αναλυτές μετά το "πάρτι" 28 δισ. στη Wall και εν μέσω πολέμου Ισραήλ - Χαμάς

Του Derek Saul

Δεν βλέπουν συνέχεια στο ράλι των αμερικανικών μετοχών αμυντικής βιομηχανίας οι αναλυτές της Bernstein. O κλάδος σημείωσε ισχυρά κέρδη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως δεν θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, παίρνοντας ως παράδειγμα τις επιδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς στο παρελθόν εν μέσω διεθνών πολεμικών συγκρούσεων.

Η Wall Street άντλησε χρήματα από τον κλάδο άμυνας μετά τη μεγαλύτερη στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ετών στο Ισραήλ, με το iShares U.S. Aerospace & Defense ETF να σημειώνει άνοδο 6% από το κλείσιμο της Παρασκευής, με τη Lockheed Martin και τη Northrop Grumman να οδηγούν τα κέρδη, με τους τίτλους τους να σκαρφαλώνουν σε υψηλά τριών και πλέον ετών. 

Είθισται οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας να εκτοξεύονται αμέσως μετά από κάποιο γεωπολιτικό σοκ, αλλά "η ιστορία δείχνει πως αυτά τα ράλι ξεφουσκώνουν και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια" επισήμαναν οι αναλυτές της Bernstein -με επικεφαλής τον Douglas Harned- σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Διάρκεια στο ράλι των μετοχών που επηρεάζονται από τις διεθνείς συρράξεις θα έδινε μια αξιοσημείωτη αύξηση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για τις αμυντικές δαπάνες, "βασικός μοχλός" των επιδόσεων του κλάδου, σχολίασε ο Harned.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, εάν λάβουμε υπόψη τη "δυσλειτουργία" του Κογκρέσο και τη "σχετικά μικρή κλίμακα" της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς έως τώρα, σύμφωνα με τον Harned, ο οποίος έφερε παραδείγματα μακροχρόνιων συρράξεων όπως ο Ψυχρός Πόλεμος και ο πόλεμος στο Ιράκ που έδωσαν διάρκεια στην ανοδική πορεία των μετοχών της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ βραχύβιο ήταν το ράλι του κλάδου και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, το iShares U.S. Aerospace & Defense ETF πρόσθεσε 5% χάρη στο ράλι 20% των Lockheed Martin και Northrop Grumman έκαστη, αλλά το 6μηνο που ακολούθησε ο κλάδος διολίσθησε κατά περίπου 20%, καθώς η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών αντιστάθμισε το ράλι που βρήκε "καύσιμα" στον πόλεμο.

Από την Παρασκευή, η κεφαλαιοποίηση των μετοχών αμυντικής βιομηχανίας στη Wall αυξήθηκε κατά 28,4 δισ. δολάρια. Κερδισμένοι οι κολοσσοί του κλάδου: Lockheed Martin, Northrop Grumman, L3Harris, Raytheon και General Dynamics.

Το ευρύτερο ράλι της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς αυτή την εβδομάδα, παρά την κλιμάκωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων, "δεν είναι σύνηθες φαινόμενο", σύμφωνα με τον αναλυτή της LPL Financial, George Smith, ο οποίος ανέλυσε τις αποδόσεις του S&P 500 έπειτα από 24 γεωπολιτικά γεγονότα αποσταθεροποίησης από το 1941 και μετά. Ο Smith διαπίστωσε ότι ο S&P εμφάνιζε απώλειες 1,1% -κατά μέσο όρο- στην πρώτη συνεδρίαση μετά το "γεωπολιτικό γεγονός" και ακολούθως υποχωρούσε κατά μέσο όρο 4,7%, αν και μέσα σε έξι εβδομάδες ο δείκτης ανέκαμπτε στα προ γεωπολιτικής κρίσης επίπεδα. "Ιστορικά, οι μετοχές έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα στα γεωπολιτικά σοκ, όπως πόλεμοι και πιο μικρής κλίμακας στρατιωτικές συγκρούσεις, εδώ και δεκαετίες", τόνισε ο Smith.

Ίσως ο πιο απτός βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος από τον πόλεμο στο Ισραήλ να φαίνεται στα επιτόκια. Την τελευταία εβδομάδα, οι πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου μειώθηκαν από 23% σε 16%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς που παρακολουθεί η CME Group.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Καταπολεμώντας το δίκτυο χρηματοδότησης της Χαμάς με κρυπτονομίσματα

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησε σε νέες προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να εξαλείψουν τα οικονομικά δίκτυα των τρομοκρατικών ομάδων.

"Αν το Ιράν έχει S-300, τότε και η Χεζμπολάχ θα έχει S-300" - Τι συμβαίνει με το οπλοστάσιο του παραστρατιωτικού "Άξονα της Αντίστασης"

Χεζμπολάχ και PMF υπερβάλλουν, "θολώνουν" την εικόνα ή προειδοποιούν το Ισραήλ να μην τις υποτιμά;

Το παλαιστινιακό startup οικοσύστημα αντιπροσώπευε την οικονομική ελπίδα - Ο πόλεμος όμως το αποδεκατίζει

Αυτό που κάποτε αποτελούσε μια μικρή εύθραυστη πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη σε ένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, κινδυνεύει τώρα να εξαφανιστεί εντελώς.

Sherman (βουλευτής Δημοκρατικών): "Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό"

"Ιστορικά, είναι η πρώτη φορά που "μία από τις εμπόλεμες πλευρές" έχει προειδοποιήσει για τις ενέργειές της".

Το "εγχειρίδιο" της Χαμάς για επιθέσεις στα ισραηλινά άρματα Merkava

Φυλλάδιο με οδηγίες της Χαμάς στους μαχητές της για να εξουδετερώσουν τα αντίπαλα άρματα κατά την εισβολή τους στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα εκτοξεύσει τις τιμές πετρελαίου εάν το θέλει το Ιράν

Οι τιμές θα ξεφύγουν πάνω από τα 90 δολ. μόνο αν το Ιράν διευρύνει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Γιατί τα ισραηλινά άρματα Merkava Mark IV είναι πιο ανθεκτικά σε επιθέσεις από drones σε σύγκριση με άλλα

Ακόμη και σε περίπτωση επιτυχημένου πλήγματος, είναι πιο πιθανό να σώσουν το πλήρωμα.

Ισραήλ: Τι θα κάνει στον πόλεμο με τη Χαμάς το Oron — το πιο προηγμένο αεροσκάφος ISR στον πλανήτη

Με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Πολιορκία της Γάζας: Πιο ολέθρια και από την ισραηλινή επέμβαση στη Βηρυτό το '82;

Στόχος του Ισραήλ είναι η πλήρης διάλυση της Χαμάς, κάτι που ίσως απαιτεί μακρόχρονη πολιορκία.