Χρυσός: Έχασε λάμψη με "ξεφόρτωμα" αξίας $900 εκατ. τον Σεπτέμβριο

Χρυσός: Έχασε λάμψη με "ξεφόρτωμα" αξίας $900 εκατ. τον Σεπτέμβριο

Του Simon Constable

Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του χρυσού τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για ανάκαμψη του πολύτιμου μετάλλου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τιμή του χρυσού έφτασε πρόσφατα στα 1.872 δολάρια η ουγγιά, από τα 1.944 δολάρια την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της London Bullion Market Association. Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR Gold Shares, το οποίο παρακολουθεί την τιμή του χρυσού, παρουσίασε ανάλογη πτώση.

Γιατί λοιπόν πέφτει ο χρυσός; "Οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες των επενδυτών και της χρηματοπιστωτικής αγοράς σχετικά με τα επιτόκια και τη δραστηριότητα τους", επισημαίνει σε πρόσφατο βίντεο του ο Jeff Christian, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων εμπορευμάτων CPM Group με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Τα υψηλότερα επιτόκια ή οι ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων καθιστούν λιγότερο ελκυστική την επένδυση στον χρυσό, καθώς το εμπόρευμα δεν καταβάλλει μερίσματα ή κουπόνια και, στον αντίποδα, η διακράτηση -και αποθήκευσή του- στοιχίζει.

Η πτώση της τιμής της ράβδου συνέπεσε με την κίνηση των επενδυτών να ξεφορτωθούν σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων τους σε χρυσό. Από την 1η έως τις 27 Σεπτεμβρίου αποσύρθηκαν από το SPDR Gold Shares ETF πάνω από 912 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών VettaFi. Το SPDR Gold Shares ETF είναι το μεγαλύτερο τέτοιο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο.

Η αλήθεια είναι πως η πτώση του χρυσού ίσως οφείλεται σε αβάσιμες ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας και ορισμένων κλάδων των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Για παράδειγμα, οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων εντέλει μπορεί να είναι μάταιες. 

Ο Christians σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις της ίδιας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ "βλέπουν" πτώση των επιτοκίων εντός των επόμενων λίγων μηνών. "Λίγο-πολύ τα επιτόκια φαίνεται πως έχουν φτάσει στα ανώτατα επίπεδά τους", παρατηρεί.

Επιπλέον, τα τρέχοντα επιτόκια είναι ακόμη χαμηλά σε σύγκριση με τα επίπεδά τους προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, λέει.

Πιο πρακτικά, ένα στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 6%-7% -πριν από τη Μεγάλη Ύφεση- θεωρούνταν καλό deal.

Επιπλέον, ορισμένοι ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση ύφεσης το 2024. Είναι ένα δυνητικό σενάριο, λέει ο Christian.

Συχνά, όμως, η ύφεση είναι ένα στατιστικό φαινόμενο. Το 2000 η αμερικανική οικονομία θεωρητικά ήταν σε ύφεση, αλλά δεν σημειώθηκε συνολική συρρίκνωση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

"Αν εξετάσετε την προσφορά και τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στην πραγματική οικονομία, αυτό που παρατηρείται είναι πολύ μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι οι περισσότεροι φαντάζονταν και περίμεναν", τονίζει ο Christian.

Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως τα ακίνητα και την αυτοκινητοβιομηχανία.

"Είναι δύο πολύ σημαντικοί τομείς της οικονομίας, και εξίσου ευάλωτοι στις κινήσεις των επιτοκίων", λέει ο Christian.

Σημειώνει επίσης ότι αν εξετάσει κάποιος πιο προσεκτικά και τους δύο αυτούς τομείς, θα διαπιστώσει ότι τα προβλήματα σχετίζονται περισσότερο με τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όπως λέει ο Christian:

"Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι δεν θέλω καν να έχω δικό μου αυτοκίνητο, θα νοικιάσω ένα αυτοκίνητο και θα κάνω ride sharing," "Αν θέλω αυτοκίνητο, θα πάρω ένα μικρότερο, δεν θέλω να πληρώσω 40, 50 ή 60 χιλιάδες δολάρια, αλλά περίπου τα μισά".

Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κίνητρο να πουλάνε αυτοκίνητα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, όπως φορτηγά και Sport Utility Vehicles, σημειώνει.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις κατοικίες, με την κτηματομεσιτική αγορά να θέλει να πουλά McMansions (μεγάλες κατοικίες μαζικής παραγωγής) επειδή έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, λέει. Ωστόσο, τα μικρότερα σπίτια και διαμερίσματα είναι που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, εξηγεί.

Εν ολίγοις, οι ανησυχίες για την κατάρρευση της οικονομίας λόγω των υψηλότερων επιτοκίων είναι μάλλον υπερβολικές.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές του χρυσού δεν θα αργήσουν να ανακάμψουν.

Περισσότερα από Forbes

Η "χρυσή" διετία της Golden Visa - Οι αριθμοί

Σχεδόν 20.000 (19.962) αιτήσεις για χορήγησης άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα, έχουν υποβληθεί από τις αρχές του 2023 και μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Χρυσός ή Bitcoin: Τι να επιλέξεις στον στασιμοπληθωρισμό

Το θέμα συζητείται όλο και περισσότερο, καθώς η τιμή του Bitcoin παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη πτώση της και ο χρυσός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα αποδώσει καλύτερα σε μια εποχή πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας; Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα τα πάει καλά σε περίπτωση ύφεσης; Θα επισκιάσει ο χρυσός το Bitcoin - ή το αντίθετο; Και τα δύο τα πηγαίνουν καλά σε εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Ηγείται της ανάκαμψης της αγοράς εξοχικών κατοικιών η Κρήτη

Μεγάλη είναι η αύξηση της κατασκευής νέων κατοικιών.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Ο Τραμπ σπέρνει χάος και αυτό αρχίζει να φαίνεται στην αγορά εργασίας

Οι επιπτώσεις από τις περικοπές ομοσπονδιακών υπαλλήλων και χρηματοδοτήσεων και το κλίμα αβεβαιότητας.

Ο Έλον Μασκ "βάζει στο μάτι" τα αμερικανικά αποθέματα χρυσού στο Fort Knox

Ο επικεφαλής του DOGE έχει "αναθερμάνει" θεωρίες συνωμοσίας δεκαετιών για τα αποθέματα του χρυσού.

ΗΠΑ και Ευρώπη ψάχνουν για ενεργειακή ασφάλεια σε Ουκρανία και Καζακστάν

Η Αμερική και η Δύση κοιτάζουν προς την Ευρασιατική Ενέργεια.

"Τσουνάμι" τρισ. δολαρίων για τα data centers Τεχνητής Νοημοσύνης στις ΗΠΑ

To data center Sucré που ετοιμάζει η Meta, το "Stargate" και οι σχεδιασμοί των ενεργειακών κολοσσών.

Χρυσός: Η bull market τώρα αρχίζει

Αγορές των κεντρικών τραπεζών, μείωση των επιτοκίων της Fed και αδύναμο δολάριο οι ευνοϊκοί παράγοντες για το πολύτιμο μέταλλο.

Χρυσός: Οι κυρώσεις "σκοτεινιάζουν" τις προβλέψεις για το ράλι

Ένα ράλι τριών μηνών (+16%) δεν προμηνύει σταθερές ανοδικές κινήσεις, ούτε δικαιολογεί μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Το comeback των εμπορευμάτων: Πετρέλαιο, χρυσός και χαλκός επαναλαμβάνουν τις "άγριες" διακυμάνσεις του 1970

Η "εκτόξευση" και η "κατρακύλα" δεν επινοήθηκαν από τα crypto. Τα εμπορεύματα είναι "η γη του margin call".