Η Ελλάδα αποτέλεσε το "success story”-έκληξη της Ευρωζώνης κατά την τελευταία διετία σημειώνει η Capital Economics σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, όπου προβλέπει μάλιστα πως η χώρα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι του μπλοκ.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η απότομη διακοπή του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αποδείχθηκε βραχύβιο. Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% στο β’ τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση, σκαρφαλώνοντας 11% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Χαρακτηρίζει την αύξηση αυτή εντυπωνιακή, παρότι σημειώνει ότι το ΑΕΠ παραμένει 20% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008.
Σύμφωνα με την Capital Economics, παρότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι έρευνες για την επιχειρηματικότητα υποδηλώνουν ότι η οικονομία διατηρεί αρκετή "δυναμική”. Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται εν μέρει στην ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς η απασχόληση επανήλθε στην προ πανδημίας τάση και η ανεργία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2009.
Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει υποκείμενες βελτιώσεις, όπως η μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία τόνωσε τις εξαγωγές.
Εν τω μεταξύ, προσθέτει, η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη από τις περισσότερες άλλες οικονομίες στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο δείκτης πιστώσεων προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός και ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει ήδη υποχωρήσει στο 3,5%, είναι πιθανό να παραμείνει σχετικά χαμηλός.
Συνολικά, η Capital Economics αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά την επόμενη διετία.
Ο οίκος επισημαίνει ότι το υψηλό χρέος που "κουβαλά” η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα ανησυχία, ωστόσο επισημαίνει ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη βοήθησε να τεθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε πιο ισχυρές βάσεις.
Προσθέτει ότι ομολογουμένως το δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών και των πλημμυρών θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1% έως 2% του ΑΕΠ φέτος, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει μέρος αυτού του κόστους.
Ακόμη, σημειώνει ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από έναν οίκο αξιολόγησης σημαίνει ότι θα συνεχίσει να περιλαμβάνεται στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% το τρέχον έτος, 2,2% το 2024 και 2,4% το 2025, έναντι ρυθμού επέκτασης 0,3% το 2023, 0,0% το 2024 και 1,0% το 2025 για την Ευρωζώνη.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, φέτος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,4%, ενώ θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2024 και περαιτέρω στο 1,9% το 2025.
Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 11,4% φέτος από το 12,4% το 2022, τάση που θα συνεχιστεί, καθώς να διολισθήσει περαιτέρω στο 10,7% το 2024 και στο επίπεδο του 10% το 2025.