Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου "εκτοξεύτηκαν" σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ξηρασία σε μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζει τις προμήθειες, σύμφωνα με το CNBC.

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω της "έντονης ξηρασίας" στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν κατά 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν υπάρχει "κανένα σημάδι πτώσης της τιμής", ανέφερε το USDA.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται εδώ και μήνες από έντονη ξηρασία. Στη χώρα καταγράφηκε επίσης το τρίτο πιο ζεστό καλοκαίρι της, με τη μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού να είναι κατά 1,3°C υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας κατά την πρόσφατη περίοδο έπεσε σε περίπου 610.000 τόνους - καταγράφοντας πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα των 1,3 έως 1,5 εκατ. τόνων.

"Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης συμβάλλουν οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας", δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Mintec, Kyle Holland.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου αντίστοιχα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Κλέφτες ελαιολάδου

Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mintec. Πρόκειται για την "υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο" με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που καλύπτουν έως 30 ετών και αντιπροσωπεύει άλμα 111% σε ετήσια βάση.

Η μεγάλη αυτή άνοδος των τιμών οδήγησε κάποιους σε κλοπές.

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου κλάπηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης. Πρόκειται για ελαιόλαδο αξίας άνω των 420.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση όμως.

Λίγο καιρό πριν από αυτό το περιστατικό, κλάπηκαν 6.000 λίτρα παρθένου ελαιολάδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιοτριβείο Terraverne, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Munco. Κατά τη διάρκεια της ληστείας φέρεται να κλάπηκαν επίσης υπολογιστές, τραπέζια, ανεμιστήρες και καρέκλες.

Ο Holland της Mintec προειδοποίησε ότι αν τα αποθέματα ελαιολάδου συνεχίσουν να εξαντλούνται λόγω της ξηρασίας, οι προμήθειες ενδέχεται να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όταν συνήθως φτάνουν οι νέες σοδειές.

"Η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση", δήλωσε ο αναλυτής.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιολάδου, έχει αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών.

Περισσότερα από Forbes

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ βλέπουν πλέον οι traders

Λόγω πληροφοριών για στοιχεία που θα δείξουν επίμονο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Τουρκία: Τα ομόλογα σε λίρες προσελκύουν ξένους επενδυτές - Εισροές 375 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα

Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Φυσικό αέριο: Ξεκινά η απεργία των εργαζόμενων της Chevron στην Αυστραλία - Άλμα 12% οι τιμές

Οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και Chevron δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

HSBC: Τα υψηλά επιτόκια "απειλούν" το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει περισσότερο από 1% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως το 2025.

ΕΚΤ: Μην εμπιστεύεστε την καμπύλη ομολόγων για σημάδια επερχόμενης ύφεσης

Δεν είναι στην ίδια θέση να προβλέψει ύφεση λόγω των στρεβλώσεων που προκαλεί η μαζική αγορά ομολόγων.

Η οικονομία της Τουρκίας επιβραδύνθηκε το β' τρίμηνο του 2023 - Στο 3,8% η αύξηση του ΑΕΠ

Το ΑΕΠ έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια 502 δισεκατομμύρια 192 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε τρέχουσες τιμές το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

"Άλμα" 17% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 62%.