ΕΚΤ: Μην εμπιστεύεστε την καμπύλη ομολόγων για σημάδια επερχόμενης ύφεσης

ΕΚΤ: Μην εμπιστεύεστε την καμπύλη ομολόγων για σημάδια επερχόμενης ύφεσης

H καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων πιθανώς να μην είναι στην ίδια θέση να προβλέψει επερχόμενη ύφεση εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω των στρεβλώσεων που προκαλεί στην αγορά η μαζική αγορά ομολόγων που πραγματοποιεί η ευρωτράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η "ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης", όταν δηλαδή η απόδοση πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι χαμηλότερη από μακροπρόθεσμων (συνήθως η σύγκριση μεταξύ 2ετών και 10ετών ομολόγων), υποδηλώνει απουσία εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και είθισται να εκλαμβάνεται ως προπομπός ύφεσης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το Bloomberg, στα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου που δημοσίευσε χτες, η ΕΚΤ επισήμανε ότι οι ενέργειές της έχουν συμπιέσει το premium απόδοσης που ζητούν οι επενδυτές για τη διατήρηση μακροπρόθεσμου χρέος.

Κάτι που "θα μπορούσε να μειώσει το προγνωστικό περιεχόμενο της κλίσης της καμπύλης των αποδόσεων για την οικονομική ανάπτυξη".

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εν λόγω σχόλια της ΕΚΤ έρχονται εν μέσω μίας εξαιρετικά επίκαιρης συζήτησης που έχει συγκεντρώσει πλήθος, από τους επενδυτές στην Wall Sreet έως και την ίδια την Federal Reserve. 

Όπως προαναφέρθηκε, παραδοσιακά η αντιστροφή της καμπύλης υπήρξε ξεκάθαρη ένδειξη επερχόμενης ύφεσης. Ωστόσο, όλο και περισσότερες αμφιβολίες εγείρονται για το αν είναι σωστή αυτή τη φορά, ειδικά καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων είναι αντεστραμμένες για περισσότερο από ένα έτος αλλά οι αναλυτές βλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει προοπτικές νε συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Σύμφωνα με τη χτεσινή δήλωση της ΕΚΤ, η αντιστροφή των αποδόσεων της ευρωζώνης "είχε αναζωπυρώσει τις ανησυχίες μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά για ύφεση".

Στην Γερμανία, η καμπύλη (2ετούς και 10ετούς) είναι αντεστραμμένη επί του παρόντος κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ τον Ιούλιο είχε βρεθεί στις 80 μ.β. - η μεγαλύτερη αντιστροφή της από το 1992. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που εξήλθε από ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται ευρέως ότι θα παραμείνει στάσιμη στο άμεσο μέλλον.

bbg

Ερωτηθείς πέρυσι γιατί η αντιστροφή των αποδόσεων μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου προβλέπει ύφεση, ο πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ είχε απαντήσει ότι "είναι δύσκολο να το εξηγήσεις με κάποια οικονομική θεωρία". Ωστόσο, είχε προσθέσει ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των αποδόσεων, ειδικά των μακροπρόθεσμων τίτλων.

Το τελευταίο διάστημα, η ακρίβεια της προγνωστικής ικανότητας της καμπύλης έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και από άλλους. Ο "γερόλυκος" της Wall Street Εντ Γαρντένι, που συμμετέχει στην αγορά από το 1970, είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι η αντιστροφή της καμπύλης σηματοδοτεί την επιβράδυνση του πληθωρισμού που είθισται να συνοδεύει μία ύφεση, αλλά όχι την ίδια την ύφεση.

Περισσότερα από Forbes

13 λόγοι που διατηρούν την ύφεση προ των πυλών

"Τίποτα από όσα σας είπαν οι απαισιόδοξοι οικονομολόγοι δεν είναι τρελό. Μπορεί να συμβεί".

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες

Να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια της αποφάσισε σήμερα, στη συνεδρίαση της στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από τις δέκα συνεχόμενες αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2022, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των αγορών για μια παύση στη νομισματική σύσφιξη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές, υπογραμμίζει η τράπεζα. Η πορεία των προγραμμάτων APP και PEPP.

ΕΚΤ: Ξεκινά η προπαρασκευαστική φάση για το ψηφιακό ευρώ

Μετά την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης η οποία διήρκεσε δύο έτη και αφορούσε τον σχεδιασμό και τη διανομή ψηφιακού ευρώ.

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ είναι αρκετά μακριά από τις μειώσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί λίγο χρόνο, πιθανώς μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, για να μπορέσει να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%, δήλωσε.

"Καμπανάκι" ΕΚΤ για παρεμβάσεις στην αγορά κόκκινων δανείων – Η περίπτωση της Ιταλίας

Σαφείς προειδοποιήσεις κατά της παρέμβασης των κυβερνήσεων στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων διατυπώνουν στελέχη της ΕΚΤ.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

"Καμπανάκι" από Goldman: Το ράλι του πετρελαίου αλλάζει τα πάντα για τις προοπτικές του πληθωρισμού και των αγορών

Η εκτόξευση των τιμών θα αποτελέσει ισχυρό αντίθετο άνεμο για την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου "εκτινάχθηκαν" στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο.