ΗΠΑ: Θα μπουν σε ύφεση ή δεν θα μπουν; Ιδού τα ανησυχητικά σημάδια

ΗΠΑ: Θα μπουν σε ύφεση ή δεν θα μπουν; Ιδού τα ανησυχητικά σημάδια

Του Derek Saul

Η ύφεση δεν είναι ένα σενάριο που σκέφτεται εύκολα κάποιος αυτή την περίοδο, καθώς οι μετοχές διαγράφουν μεγάλο μέρος των απωλειών που σημείωσαν νωρίτερα στο έτος, και πολλοί από τους δείκτες που η πορεία τους θα μπορούσε να σημάνει επιβράδυνση δεν εμπνέουν ανησυχία. Εντούτοις, κάποια προειδοποιητικά σήματα συνεχίζουν να αναβοσβήνουν κόκκινο.

Η ύφεση, η οποία ορίζεται από το αμερικανικό Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών ως "μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες", χαρακτηρίζεται συνήθως από μια παρατεταμένη περίοδο μειωμένης παραγωγής και πτώσης σε δείκτες που μετρούν την παραγωγικότητα και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με έναν από τους πιο ευρέως αποδεκτούς τεχνικούς δείκτες, οι ΗΠΑ μπήκαν σε περιοχή ύφεσης το περασμένο φθινόπωρο, όταν το ΑΕΠ τους επιβραδύνθηκε για δύο διαδοχικά τρίμηνα, ενώ άλλοι δείκτες υποστηρίζουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης.

Η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων συνεχίζει να βαθαίνει, ενώ τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μικρής διάρκειας συνέχισαν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακράς διαρκείας. Η πιθανότητα να εισέλθει σε φάση ύφεσης η αμερικανική οικονομία εντός του επόμενου έτους, σύμφωνα με τα spreads των κρατικών ομολόγων, ανέρχεται περίπου στο 66%, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Έκτοτε, όμως, το ΑΕΠ έχει ανακάμψει: έχει τρέξει με ρυθμό 2,4% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο, και προβλέπεται να ενισχυθεί στο 5% κατά το γ' τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργία υποχώρησε οριακά και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές.

Αναλύοντας τα μεικτά στοιχεία, η Fed κατέληξε (κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου) στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε "ήπια ύφεση" μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τον Ιούλιο άλλαξε την "ετυμηγορία" της και εκτιμά πως το σενάριο της ύφεσης... θα παραμείνει σενάριο. 

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ύφεση υποχώρησαν, καθώς σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, το 54% των οικονομολόγων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το 2024, ενώ το περασμένο φθινόπωρο έβλεπε ύφεση το 64%.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση της οικονομίας έχουν μετριαστεί, καθώς δημοσκόπηση της Bank of America σε διαχειριστές funds με περιουσιακά στοιχεία ύψους 635 δισ. δολαρίων διαπίστωσε ότι το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι απίθανο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση το 2024, το χαμηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό το κλίμα υποστηρίζεται και το ισχυρό ράλι των αμερικανικών μετοχών από τότε που οι προβλέψεις για ύφεση κορυφώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, με τον S&P 500 να προσθέτει σχεδόν 25% από το χαμηλότερο επίπεδό του τον Οκτώβριο. Οι ανησυχίες για μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση είχαν ενταθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία βγήκε από την κρίση της πανδημίας με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, γεγονός που ώθησε την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

"Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι σαν να παίζει κάποιος 'κορόιδο'", έγραψε χαρακτηριστικά σε σημείωμά του τον Ιούλιο ο οικονομολόγος της JPMorgan, Michael Feroli. "Η ύφεση δεν είναι γραμμικό γεγονός, ενώ τα περισσότερα οικονομικά μοντέλα είναι. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για ύφεση ήταν, και παραμένει, αυξημένος, αλλά το να προσδιορίσεις με ακρίβεια σε ποιο τρίμηνο θα αρχίσει η ύφεση είναι... σαν να παίζεις βελάκια".

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, μόλις το 11% των εταιρειών του Russell 3000 είδαν "ύφεση" στα οικονομικά αποτελέσματα του β' τριμήνου, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το αντίστοιχο 27% πέρυσι.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Χ. Λούτνικ: "Ο πιο μισητός τύπος στη Wall Street" θα συντονίσει τον επόμενο "εμπορικό πόλεμο";

Τραμπ και Λούτνικ έχουν πολλά κοινά. Έχουν όμως και μια βασική διαφορά: την εμμονή στη λεπτομέρεια.

Οι δασμοί Τραμπ αντικαθιστούν το ταμπελάκι "Made in China" με "Made in Vietnam"

Tο Ανόι μπορεί να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τα αντι-κινεζικά συναισθήματα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από την επικείμενη σύγκρουση Τραμπ - Fed

Η διαφαινόμενη σύγκρουση δεν αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά τις επιδόσεις της.

Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να "μπλοκάρει" την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λογοδοτήσει η Κίνα χωρίς να αποξενωθούν 180 εκατ. Αμερικανοί χρήστες".

Οι Ουκρανοί περιμένουν πως ο Τραμπ θα αλλάξει τη ροή του πολέμου — είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο

Το κλίμα στο Κίεβο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ανάμεικτο: ανησυχία και αισιοδοξία μαζί.

Στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ: Οι 13 "έμπιστοι" του νέου προέδρου

Οι δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες και celebrities που θα διαμορφώσουν τη δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ.

Γιατί η νίκη Τραμπ έστειλε ομόλογα και δολάριο σε υψηλά πολλών μηνών

Η αντίδραση των χρηματαγορών στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ήταν έντονη: από τη μια η ισχυρή άνοδος του δολαρίου και από την άλλη το sell off στα σταθερά εισοδήματα υπέδειξαν ότι οι επενδυτές είναι μεν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά συγχρόνως προβληματίζονται για τον πληθωρισμό που θα μπορούσε να επιμείνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα ωθούσε τη Fed να πατήσει φρένο στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ο "χορός των δισεκατομμυρίων" πίσω από τις αμερικανικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα καταγραφούν ως οι πιο "ακριβές" στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας που "υπερασπίζεται" ΗΠΑ, Ισραήλ και Ουκρανία και τα $2,5 δισ. της Mastercard

Η Recorded Future εμπλέκεται στις μεγαλύτερες πολεμικές συγκρούσεις στον πλανήτη.

Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις: Τι "ψηφίζουν" οι μετοχές

Ορισμένοι κλάδοι προσδοκούν επικράτηση ενός εκ των δύο υποψηφίων, ενώ δεν λείπουν και οι "αδιάφοροι".

Η Fed μειώνει τα επιτόκια: Μία κίνηση, δύο αντίθετα σενάρια

Το "κραχ των Dot Com" και οι μειώσεις των επιτοκίων της κρίσης του 2007 ξεκίνησαν με "ψαλίδι" 50 μ.β.

Η Ιταλία "στοχεύει" φορολογικά τις Google, Meta, Amazon και οι ΗΠΑ σκέφτονται οικονομικά αντίποινα

Οι αρχές εξετάζουν να επεκτείνουν την επιβολή φόρου ψηφιακών υπηρεσιών.