Του Derek Saul
Οι τεχνολογικές μετοχές υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων μηνών την Τετάρτη, καθώς η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα από την Fitch τρόμαξε τους επενδυτές και τους απομάκρυνε από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι περιουσίες πολλών δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας να υποστούν μεγάλο πλήγμα.
- Ο δείκτης Nasdaq σημείωνε πτώση έως και 2,3% μία ώρα πριν το κλείσιμο των αγορών, στη χειρότερη ημέρα του από τις 21 Φεβρουαρίου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μακροοικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ.
- Οδηγός των απωλειών ήταν οι επτά τεχνολογικές μετοχές mega-cap που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη της αγοράς καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, καθώς οι Apple (πτώση 1,6%), Microsoft (πτώση 2,7%), Alphabet (πτώση 2,5%), Amazon (πτώση 2,7%), Nvidia (πτώση 4,9%), Meta (πτώση 2,9%) και Tesla (πτώση 2,8%) υποχώρησαν όλες.
- Εξαιτίας αυτής της πτώσης οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχασαν συνολικά 26,7 δισ. δολάρια, με κάθε μεγιστάνα του top-10 να βρίσκεται στο κόκκινο χθες, σύμφωνα με τις μετρήσεις της περιουσίας τους σε πραγματικό χρόνο από το Forbes.
- Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έγινε φτωχότερος κατά σχεδόν 5 δισ. δολάρια, στο μεγαλύτερο πλήγμα από οποιονδήποτε άλλον την Τετάρτη.
- Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, οι συνιδρυτές της Alphabet, Larry Page και Sergey Brin και ο πρόεδρος της Oracle, Larry Ellison, έγιναν επίσης λιγότερο πλούσιοι κατά δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, αλλά εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.
Το ιστορικό
Η πτώση των μετοχών ήρθε αφότου η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου από ΑΑΑ σε ΑΑ+, μία από τις μοναδικές τέτοιες αναθεωρήσεις της αξιολόγησης χρέους στην πρόσφατη ιστορία.
Ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχώρησαν κατά περίπου 1% στις συναλλαγές της Τετάρτης, αλλά διάφοροι οικονομολόγοι και αναλυτές δήλωσαν ότι η υποβάθμιση της Fitch δεν θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση των μετοχών. Η διολίσθηση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της έρχεται εν μέσω ενός ταραγμένου πολιτικού και οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ.
Μετά από μια αρχική αναστάτωση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης S&P το 2011, οι μετοχές συνέχισαν να έχουν κέρδη, σημείωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, Lawrence Gillum.
Ο Dow υποχώρησε κατά 3% σε μια περίοδο ενός μήνα τότε μετά την ανακοίνωση της S&P τον Αύγουστο του 2011, αλλά ανέκαμψε κατά 7% σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την υποβάθμιση μέχρι το τέλος του έτους. "Οι ΗΠΑ παραμένουν το ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πίεσης της αγοράς και η υποβάθμιση πιθανότατα δεν θα το αλλάξει αυτό", σύμφωνα με τον Gillum.