27 δισ. δολάρια κόστισε η "βύθιση" του Nasdaq στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

27 δισ. δολάρια κόστισε η "βύθιση" του Nasdaq στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

Του Derek Saul

Οι τεχνολογικές μετοχές υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων μηνών την Τετάρτη, καθώς η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα από την Fitch τρόμαξε τους επενδυτές και τους απομάκρυνε από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι περιουσίες πολλών δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας να υποστούν μεγάλο πλήγμα.

- Ο δείκτης Nasdaq σημείωνε πτώση έως και 2,3% μία ώρα πριν το κλείσιμο των αγορών, στη χειρότερη ημέρα του από τις 21 Φεβρουαρίου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μακροοικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ.

- Οδηγός των απωλειών ήταν οι επτά τεχνολογικές μετοχές mega-cap που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη της αγοράς καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, καθώς οι Apple (πτώση 1,6%), Microsoft (πτώση 2,7%), Alphabet (πτώση 2,5%), Amazon (πτώση 2,7%), Nvidia (πτώση 4,9%), Meta (πτώση 2,9%) και Tesla (πτώση 2,8%) υποχώρησαν όλες.

- Εξαιτίας αυτής της πτώσης οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχασαν συνολικά 26,7 δισ. δολάρια, με κάθε μεγιστάνα του top-10 να βρίσκεται στο κόκκινο χθες, σύμφωνα με τις μετρήσεις της περιουσίας τους σε πραγματικό χρόνο από το Forbes.

- Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έγινε φτωχότερος κατά σχεδόν 5 δισ. δολάρια, στο μεγαλύτερο πλήγμα από οποιονδήποτε άλλον την Τετάρτη.

- Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, οι συνιδρυτές της Alphabet, Larry Page και Sergey Brin και ο πρόεδρος της Oracle, Larry Ellison, έγιναν επίσης λιγότερο πλούσιοι  κατά δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, αλλά εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Το ιστορικό

Η πτώση των μετοχών ήρθε αφότου η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου από ΑΑΑ σε ΑΑ+, μία από τις μοναδικές τέτοιες αναθεωρήσεις της αξιολόγησης χρέους στην πρόσφατη ιστορία.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχώρησαν κατά περίπου 1% στις συναλλαγές της Τετάρτης, αλλά διάφοροι οικονομολόγοι και αναλυτές δήλωσαν ότι η υποβάθμιση της Fitch δεν θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση των μετοχών. Η διολίσθηση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της έρχεται εν μέσω ενός ταραγμένου πολιτικού και οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ.

Μετά από μια αρχική αναστάτωση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης S&P το 2011, οι μετοχές συνέχισαν να έχουν κέρδη, σημείωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, Lawrence Gillum.

Ο Dow υποχώρησε κατά 3% σε μια περίοδο ενός μήνα τότε μετά την ανακοίνωση της S&P τον Αύγουστο του 2011, αλλά ανέκαμψε κατά 7% σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την υποβάθμιση μέχρι το τέλος του έτους. "Οι ΗΠΑ παραμένουν το ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πίεσης της αγοράς και η υποβάθμιση πιθανότατα δεν θα το αλλάξει αυτό", σύμφωνα με τον Gillum.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί ο Έλον Μασκ βρέθηκε εκτός λίστας Forbes για τους Ηγέτες της Αειφορίας

Μολονότι ηγείται της γνωστότερης εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Σε φιλικό τόνο η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ - Τον άφησε να αναπτύξει την ατζέντα του

Μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα - Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του X.

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς "έσβησε" το αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου αξίας $25 δισ. του Bill Ackman

Όταν ο Ackman ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μπει στα CEF με απόδοση +8% τράβηξε την προσοχή.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία και οι νέοι καταλύτες.

Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό "χτύπημα" στη Ρωσία

Η στάση του Πεκίνου για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό "Power of Siberia 2" σκληραίνει.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

2 τρισ. λόγοι για να στραφούν όλα τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες Κίνας και Ιαπωνίας

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.