Του Jonathan Ponciano
Η αποκάλυψη ότι η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος πούλησε ολόκληρο το μερίδιό της στην Tesla το περασμένο τρίμηνο φαίνεται ότι έδωσε το έναυσμα για μια απροσδόκητη επίθεση από πλευράς Έλον Μασκ, ωστόσο το fund του Σόρος δεν ήταν η μόνη οντότητα που ξεφορτώθηκε μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων το α’ τρίμηνο του 2023, εξαργυρώνοντας το ράλι 70% που σημείωσε ο τίτλος, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, το Soros Fund Management πούλησε περισσότερες από 132.000 μετοχές της Tesla το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή όλο το μερίδιο που απέκτησε πέρυσι και η αξία του ανερχόταν στα 16,3 εκατ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου.
Μετά από αυτή την πώληση, ο Μασκ ξέσπασε εναντίον του δισεκατομμυριούχου. Ωστόσο, το Soros Fund Management δεν ήταν ο μεγαλύτερος πωλητής Tesla στις αρχές του έτους: η Citadel Advisors, η επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Κεν Γκρίφιν, μείωσε το μερίδιό της κατά περισσότερες από 7 εκατομμύρια μετοχές, που άξιζαν περίπου 1,5 δισ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου.
Εκπρόσωπος της Citadel σημείωσε –μέσω e-mail– ότι η συντριπτική πλειονότητα των θέσεων της εταιρείας στην Tesla, οι οποίες –εκτός από μετοχές– περιλαμβάνουν δικαιώματα αγοράς και πώλησης, βρίσκονται στην κατοχή της Citadel Securities για να διευκολύνει την αγορά και πώληση μετοχών από άλλους επενδυτές.
Στο μεταξύ, η Two Sigma Investments, το hedge fund με επικεφαλής τους δισεκατομμυριούχους Τζον Όβερντεκ και Ντέιβιντ Σίγκελ, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι στα τέλη Μαρτίου κατείχε περίπου 34.390 μετοχές της Tesla, από 1,5 εκατ. μετοχές (αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων) που ήταν το μερίδιό του στα τέλη του 2022.
Η Point72 Asset Management του Στίβεν Κοέν ανέφερε επίσης ότι κατά το α’ τρίμηνο του 2023 πούλησε όλες τις μετοχές της, περίπου 900.000 στα τέλη του περασμένου έτους, αν και εξακολουθούσε να κατέχει 7.400 call options, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να αγοράσουν μετοχές σε μεταγενέστερη περίοδο.
Η Two Sigma και η Point72 δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Forbes για σχολιασμό, αλλά οι συναλλαγές τους ήρθαν στον απόηχο του ράλι που έκανε ο τίτλος της Tesla το τελευταίο τρίμηνο, άνοδος που βοήθησε την εταιρεία να σβήσει ένα μέρος από τις ζημιές του 2022 χάρη στα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσε η εταιρεία στις δύο τελευταίες εκθέσεις αποτελεσμάτων της.
Στον αντίποδα, κάποιες εταιρείες αγόρασαν Tesla στο ράλι: η Bank of America, η γερμανική DZ Bank και η επενδυτική εταιρεία Loomis Sayles αύξησαν έκαστη τις θέσεις τους στην Tesla κατά τουλάχιστον 1 εκατ. μετοχές το τελευταίο τρίμηνο.
Μετά το ιστορικό υψηλό του 2021, ο τίτλος της Tesla βυθίστηκε κατά 72% αφού ο Μασκ εξαγόρασε το Twitter και ανέλαβε CEO της εταιρείας του μέσου κοινωνικού δικτύωσης, πουλώντας μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας αξίας περίπου 23 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσει το deal με το Twitter. Πολλοί επενδυτές της Tesla ανησύχησαν ότι ο Μασκ ίσως στρέψει υπερβολικά την προσοχή του στην πλατφόρμα. Έκτοτε, έχει επιστρέψει η αισιοδοξία στους επενδυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μετά την ανακοίνωση του Μασκ ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO του Twitter, ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives, αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Tesla στα 215 δολάρια – που σημαίνει αύξηση άνω του 30% από την τρέχουσα τιμή στα επίπεδα των 170 δολαρίων. Σύμφωνα με τη FactSet, οι αναλυτές τοποθετούν την τιμή-στόχο για την Tesla σε έναν χρόνο στα $190.50 κατά μέσο όρο – αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Εκτός από την Tesla, η εταιρεία του Σόρος μείωσε τα μερίδιά της στην αυτοκινητοβιομηχανία Rivian και σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon και η μητρική της Google, Alphabet.