Του Steven Ehrlich
Τα stablecoins είναι ψηφιακά tokens που δημιουργήθηκαν για να αντικατοπτρίζουν την αξία σκληρών νομισμάτων όπως το αμερικανικό δολάριο. Είναι ζωτικής σημασίας για τη ρευστότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων με κεφαλαιοποίηση 1,2 τρισ. δολαρίων, επειδή οι επενδυτές χρειάζονται ένα σταθερό μέρος όπου θα μπορούν να τοποθετούν μετρητά, εν μέρει επειδή το Bitcoin, η τιμή του οποίου μπορεί να διακυμανθεί σε ένα εύρος της τάξης του 10% μέσα στο 24ωρο, δεν έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ρόλο του ως "αποθήκη αξίας". Υπάρχουν 120 δισ. δολάρια σε stablecoins που εκκρεμούν. Δυστυχώς, η ιστορία τους μόνο σταθερή είναι.
Τον Μάιο του 2022, το TerraUSD, ένα stablecoin που δημιούργησε ο Do Kwon, Νοτιοκορεάτης προγραμματιστής με σπουδές στο Στάνφορντ, κατέρρευσε, επειδή η αξία του βασιζόταν σε έναν αλγόριθμο που αποδείχθηκε αναξιόπιστος μπροστά σε μια μαζική ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Πάνω από 45 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν μέσα σε μία ημέρα, οδηγώντας σε βουτιά τα κρυπτονομίσματα. Αφού διέφευγε των αρχών για περίπου έναν χρόνο, ο Do Kwon συνελήφθη πρόσφατα στο Μαυροβούνιο. Έπειτα, υπάρχει ο μεγαλύτερος εκδότης stablecoin στον κόσμο, η Tether, η οποία έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 80 δισ. δολαρίων, αλλά αποφεύγει εδώ και καιρό ακόμη και τις πιο βασικές γνωστοποιήσεις (όπως το πού βρίσκεται) και έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αξία του USDC της Tether -συνδεδεμένη με το αμερικανικό νόμισμα- έχει πέσει κάτω από το 1 δολάριο.
Ακόμα και το πιο συμβατό με τους ρυθμιστικούς κανόνες stablecoin, αυτό της Circle, με ανεξόφλητο υπόλοιπο 30 δισ. δολαρίων, έχει απογοητεύσει τους επενδυτές. Όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου, ο εκδότης του USDC, η Circle με έδρα τη Βοστώνη, παραδέχτηκε ότι είχε καταθέσεις ύψους 3,3 δισ. δολαρίων στην τράπεζα, μη εξασφαλισμένες ως επί το πλείστον. Το stablecoin της Circle έχασε το στήριγμά του, υποχωρώντας στα 0,88 δολάρια στις 11 Μαρτίου.
Ωστόσο, τα stablecoins παραμένουν απαραίτητα για τους σοβαρούς παίκτες στον κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία στα κρυπτονομίσματα. Έτσι, έχει βγει στην αγορά ένα νέο προϊόν: μια προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό έκδοση των stablecoins. Με την ονομασία "flatcoins" αυτά τα νέα tokens έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης με ένα καλάθι αγαθών συμβαδίζοντας με τον πληθωρισμό.
Έως τώρα έχουν "κοπεί" περίπου 100 εκατ. δολάρια σε flatcoins, αλλά με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 4,6%, η ζήτηση για αυτά τα νέα tokens αυξάνεται. Ήδη η Coinbase επιδιώκει να "σπείρει" flatcoins στη νέα βάση blockchain Ethereum Layer 2 blockchain Base.
"Μας γοητεύει το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό αποκεντρωμένων stablecoins και ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα "flatcoins" - που συνδέονται με τον πληθωρισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να διατηρούν σταθερή την αγοραστική τους δύναμη, και παράλληλα να είναι ανθεκτικοί στην οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί το παλαιό χρηματοπιστωτικό σύστημα", επισήμανε σε πρόσφατη ανάρτησή της η Coinbase.
Τα flatcoins είναι πνευματικό παιδί του πρώην Chief Technology Officer της Coinbase, Balaji Srinivasan, και του Sam Kazemian, προγραμματιστή ιρανικής καταγωγής, ο οποίος το 2021 δημιούργησε ένα πρωτόκολλο stablecoin με την ονομασία Frax και έναν δείκτη παρακολούθησης του πληθωρισμού, τον Frax Price Index (FPI).
"Ο όρος flatcoin σκόπευε να υποδηλώσει ότι είναι συνδεδεμένο με το βιοτικό επίπεδο", λέει ο Kazemian, ο οποίος σημειώνει ότι το νέο flatcoin θα υποστηρίζεται εν μέρει από εξασφαλίσεις όπως το USDC και εν μέρει θα "σταθεροποιείται" αλγοριθμικά.
Ποιοι είναι οι βασικοί μηχανισμοί των νέων stablecoins που προστατεύονται από τον πληθωρισμό; Πρώτος στόχος που έθεσαν οι προγραμματιστές του Frax είναι να προσδιορίσουν ένα βιοτικό επίπεδο-στόχο που θα παρακολουθείται. Ο Kazemian δημιούργησε στο blockchain του Ethereum το Chainlink που θα τροφοδοτείται με τα στοιχεία για τον αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 5% σε ετήσια βάση, η Frax διαθέτει ένα σύνολο έξυπνων συμβολαίων που πραγματοποιούν αλγοριθμικές συναλλαγές με στόχο το profiting να ισοδυναμεί με τη μηνιαία επίδοση του πληθωρισμού όπως παρουσιάζεται στο Chainlink.
Θεωρητικά, αυτό θα σήμαινε ότι εάν ένα μεμονωμένο tether ή USDC αξίζει 1 δολάριο, σε έναν κόσμο με πληθωρισμό 5% ένα FPI θα μπορούσε να τιμολογείται στα 1,05 δολάρια ως collateral. Προκειμένου να καλύψει το ασφάλιστρο πληθωρισμού, η ομάδα του Kazemian επενδύει τις εξασφαλίσεις σε πρωτόκολλα δανεισμού DeFi, όπως το Aave και το Convex, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στις αγορές stablecoin. Αυτά τα πρωτόκολλα DeFi έχουν ενισχυμένη απόδοση επειδή επιτρέπουν στους δανειολήπτες να έχουν πρόσβαση στα κουπόνια τους. Στη συνέχεια αυτές οι αποδόσεις είναι διαθέσιμες προς ανάληψη για τους miners του FPI. Ωστόσο, το FPI το "τρέχει" ένας αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός, ο οποίος μελλοντικά θα μπορούσε να αλλάξει τις παραμέτρους κινδύνου.
Αν όλο αυτό ακούγεται περίπλοκο και ριψοκίνδυνο, δεν κάνετε λάθος - είναι, και περίπλοκο και ριψοκίνδυνο ιδίως σε σύγκριση με την απλή κατοχή ενός stablecoin όπως το USDC και την ταυτόχρονη αντιστάθμιση με ένα ETF χρυσού ή ακόμη και με Treasury Inflation Protected Securities (TIPS), όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλύπτει αποτελεσματικά τον κίνδυνο από τον πληθωρισμό.
Ακόμη πιο περίπλοκο είναι ένα άλλο flatcoin, το Nuon. Αντί να συνδέεται με τον πληθωρισμό όπως τον παρουσιάζει το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας (BLS) της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συνδέθηκε με την εταιρεία Trustflation για να παράγει δεδομένα πληθωρισμού σε πραγματικό χρόνο με βάση μια δική της μεθοδολογία. Για παράδειγμα, ενώ ο πληθωρισμός του BLS έχει οκτώ κύριους κλάδους: τρόφιμα και ποτά, στέγαση, ένδυση, μεταφορές, ιατρική περίθαλψη, αναψυχή, εκπαίδευση και επικοινωνία και άλλα αγαθά και υπηρεσίες, ο πληθωρισμός σύμφωνα με την Trustflation έχει 12. Οι προσθήκες είναι: ένδυση/υπόδηση και αλκοόλ/καπνός. Η εταιρεία σταθμίζει τους επιμέρους κλάδους από το BLS και αντλεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο αντί να βασίζεται στις μηνιαίες ανακοινώσεις.
"Όταν μελετήσαμε τον πληθωρισμό, συνειδητοποιήσαμε ότι υπολογίζεται από 477 άτομα σε μηνιαία βάση με αμφιλεγόμενο τρόπο", λέει ο Stefan Rust, διευθύνων σύμβουλος της Trustflation και της Nuon. "Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεθοδολογία για προγραμματιστές, να πάρουμε τις ίδιες μετρήσεις, να τις αντλήσουμε από API και να τις ενημερώσουμε σε πραγματικό χρόνο".
Μολονότι η συγκέντρωση και αναπροσαρμογή των επίσημων στοιχείων πληθωρισμού δεν έχει πολλές αδυναμίες, η προσέγγιση της Trustflation για τον υπολογισμό των τιμών καταναλωτή σε πραγματικό χρόνο έχει μειονεκτήματα.
"Όταν ο πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 1,5% και 2,5% σε ετήσια βάση, ίσως είναι υπερβολική αυτή η μεθοδολογία, αλλά όταν ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα των 8%-9%, αυτές οι επιδόσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα", ανέφερε ο Peter C. Earle, οικονομολόγος στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών. "Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να καταγράφονται καθημερινά ή ενδοημερήσια στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά πιστεύω επίσης ότι δημιουργείται πολύς στατιστικός θόρυβος".
Αυτός ο θόρυβος θα μπορούσε να γίνει εκκωφαντικός εάν η τροφοδοσία με δεδομένα που επηρεάζουν τις τιμές και τους στόχους απόδοσης, γνωστές ως χρησμοί, αλλοιωθεί. Οι επιθέσεις χειραγώγησης κόστισαν στους επενδυτές 362 εκατ. δολάρια πέρυσι. Δεν είναι πρωτόγνωρο να χειραγωγηθεί ένας χρησμός για να αναγκάσει μια από αυτές τις πλατφόρμες να εφαρμόσει μια πιο επικίνδυνη στρατηγική συναλλαγών.
Αλλά η συλλογή δεδομένων δεν είναι το μόνο ζήτημα που θα πρέπει να ανησυχεί τους αγοραστές flatcoin. Πίσω από την εγγύηση προστασίας από τον πληθωρισμό της Nuon κρύβεται μια περίπλοκη και δυνητικά επικίνδυνη πρόταση. Όταν ένα άτομο "εξαργυρώνει" Nuon, πρέπει να καταθέσει ether στο πρωτόκολλο του, το οποίο στη συνέχεια αγοράζει αυτόματα την ίδια ποσότητα Nuon στην ελεύθερη αγορά και την καταθέτει σε ένα πρωτόκολλο DeFi, όπως το Uniswap ή το Pancakeswap. Το εισόδημα που παράγεται από αυτή την κατάθεση, γνωστό ως "yield farming", προστίθεται στην εξασφαλισμένη θέση του χρήστη (που είναι το αρχικό ποσό ether) ουσιαστικά ως "ασφάλεια". Έτσι, σε αντίθεση με το FPI, οι θέσεις nuon είναι υπερεξασφαλισμένες: για παράδειγμα, ένας χρήστης πρέπει να καταθέσει ether αξίας 1,30 δολαρίων για να "κόψει" 1 δολάριο nuon.
Μέχρι στιγμής, τόσο το FPI όσο και το nuon αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παρακολούθηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το CoinGecko, το FPI τιμολογείται στα 1,08 δολάρια, αλλά στους σχεδόν 12 μήνες ύπαρξής του έχει διαπραγματευτεί στα υψηλά του επίπεδα έως και τα 1,18 δολάρια ενώ έχει υποχωρήσει έως και τα 0,92 δολάρια. Το Nuon σήμερα αξίζει 1,24 δολάρια, αλλά η τιμή του σκαρφάλωσε έως και τα 1,44 δολάρια.
Τα flatcoins θέλουν να είναι η επόμενη φάση εξέλιξης του ψηφιακού "ασφαλούς χρήματος", ωστόσο οι μεγαλύτεροι παίκτες των stablecoin δεν έχουν μπει ακόμα στο παιχνίδι. Η Circle, η οποία εκδίδει USDC, δεν σχεδιάζει να εκδώσει flatcoin. Η Circle διαθέτει περισσότερα από 25 δισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που υποστηρίζουν τα USDC tokens της, αλλά αποκλείεται να αγοράσει TIPS, επειδή δεν εκδίδονται με διάρκεια μικρότερη των πέντε ετών. Η Tether δεν απάντησε σε αίτημα του Forbes για σχολιασμό.
Τα flatcoins είναι τόσο πρόσφατη εξέλιξη που ακόμη δεν εμφανίζονται σε κανένα από τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των stablecoins που κυκλοφορούν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Το διακομματικό ν/σ που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο πρότεινε την απαγόρευση νέων αλγοριθμικά παραγόμενων stablecoins όπως το TerraUSD/LUNA, όπου το stablecoin υποστηρίζεται από ένα αδελφό token. Τα flatcoins χρησιμοποιούν αλγορίθμους υπολογιστών για την εξαγωγή των αποτιμήσεών τους, ωστόσο, στην τρέχουσα μορφή τους δεν περιλαμβάνονται στις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Παρόλα αυτά, τα νέα stablecoins θα πρέπει να εκδίδονται από μια αδειοδοτημένη οντότητα σε κρατικό ή ομοσπονδιακό επίπεδο, οπότε αυτά τα προϊόντα θα χρειαστούν την υποστήριξη κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εάν θέλουν να γίνουν mainstream.
Ο Rust λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τα Nuon για τους χρήστες στις ΗΠΑ. "Υποθέτω ότι βρίσκονται σε μια μικρή γκρίζα ζώνη [όσον αφορά το πώς τα flatcoins εμπίπτουν στη ρύθμιση για τις κινητές αξίες]. Προς το παρόν, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα stablecoins που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο ή το ευρώ θα εμπίπτουν σε κάποια ρύθμιση".
Το Forbes απευθύνθηκε σε νομοθέτες και αξιωματούχους των ρυθμιστικών αρχών που ασχολούνται με το πρόσφατα προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα stablecoin για να τους θέσει ερωτήματα σχετικά με τα flatcoins, αλλά οι περισσότεροι δεν τα είχαν καν ακουστά. Όπως είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Brad Sherman, πολέμιος των κρυπτονομισμάτων: "Έχουμε ήδη κάτι τέτοιο. Τα λένε TIPS".