43 insiders τραπεζών αγόρασαν "μανιωδώς" ίδιες μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

43 insiders τραπεζών αγόρασαν "μανιωδώς" ίδιες μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Του Brandon Kochkodin

Ενώ η Silicon Valley Bank βρισκόταν στα πρόθυρα του "λουκέτου", άπαντες στην αγορά ένιωθαν νευρικοί – άπαντες… εκτός από τα ηγετικά στελέχη άλλων τραπεζών. Εν μέσω χάους, οι insiders των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ίδιαγόραζαν ίδιες μετοχές με φρενήρη ρυθμό.

Την Παρασκευή, 43 insiders αγόρασαν μετοχές των τραπεζών τους – στη μεγαλύτερη αγορά από insiders του κλάδου από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρακολουθεί το Insider Insights. Λόγω της καθυστέρησης στην καταχώριση των συναλλαγών των insiders στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο αριθμός αυτός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος τις επόμενες ημέρες.

Γιατί το έκαναν αυτό; Οι αναλυτές εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση οι insiders ίσως θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στην αγορά για την ισχύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους, σαν να λένε στους επενδυτές: "Μην ανησυχείτε, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο". Από την άλλη, με τις περισσότερες μετοχές του τραπεζικού κλάδου να διολισθαίνουν, ίσως να θέλησαν να αδράξουν την ευκαιρία και να βγάλουν χρήματα. Ο Jonathan Moreland, διευθυντής ερευνών του Insider Insights, είναι πεπεισμένος ότι η αγοραστική φρενίτιδα έδειξε πως "πάρα πολλοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι οι μετοχές των εταιρειών τους έχουν υπερεκτιμηθεί", όπως δήλωσε στο Forbes.

Τη Δευτέρα οι τραπεζίτες δεν πήραν ανάσα. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό πως πραγματοποιήθηκαν 35 συναλλαγές, στη δεύτερη πιο έντονη –αγοραστικά– ημέρα από τον Μάιο.

Φαίνεται πως οι insiders ήξεραν κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνώριζε. Δείτε την περίπτωση της PacWest. Από την περασμένη Πέμπτη, ολοκληρώθηκαν 13 εσωτερικές αγορές. Όλο το 2022 οι insiders της PacWest αγόρασαν ίδιες μετοχές μόλις επτά φορές. Την Τρίτη, η διαπραγμάτευση της μετοχής αναστάλθηκε, αφού χτύπησε limit up με άνοδο της τάξης του 64% κατά τις πρώτες συναλλαγές.

Το Insider Insights έδωσε στη μετοχή της PacWest την υψηλότερη αξιολόγηση στο report της Δευτέρας, όχι μόνο λόγω του αριθμού των insiders που αγόραζαν ή πωλούσαν μετοχές, αλλά και εξαιτίας της ποσοστιαίας μεταβολής του τίτλου της και άλλων οικονομικών μεγεθών – η μέτρηση αποτύπωνε και τα ισχυρά μηνύματα που έστειλαν οι μεγαλοτραπεζιτές στην αγορά για την εταιρεία τους. Τη Δευτέρα, στις πέντε από τις έξι πρώτες θέσεις του ημερήσιου report του Insider Insights φιγουράριζαν περιφερειακές τράπεζες.

Υψηλή αξιολόγηση από το Insider Insights έλαβαν τη Δευτέρα και οι Metropolitan Bank, Glacier Bank και Farmers National Bank. Η μετοχή της Metropolitan έφτασε να κάνει ράλι άνω του 40% την Τρίτη, για να περιορίσει τα κέρδη στο 3,47%, η Glacier ενισχύθηκε κατά 4,90% και η Farmers National πρόσθεσε 3,73%. Kαι οι τρεις ξεπέρασαν την επίδοση του δείκτη KBW Bank στο +2%.

Ίσως οι insiders να έχουν δίκιο και όντως οι τράπεζές τους να έχουν ανοσία στη μετάδοση. Ίσως να προσπαθούν απλώς να δείξουν το γενναίο τους πρόσωπο στην αγορά. Ή πάλι, μπορεί να θέλουν να βγάλουν χρήματα. Ένα είναι βέβαιο: άνθρωποι όπως ο Moreland εμπιστεύονται τα λεγόμενα των ειδικών.

"Κατά τη διάρκεια του 2022, οι insiders σωστά μάς συμβούλευσαν να αγοράσουμε μετοχές ενέργειας και υλικών", τόνισε ο ίδιος στο Forbes. "Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατρακύλα τελείωσε, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι ο τραπεζικός τομέας έχει υπερεκτιμηθεί".

Διαβάστε ακόμη:

* Τι σημαίνει για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες η κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank: Ο κίνδυνος μετάδοσης, οι ευκαιρίες και οι "γυμνοί κολυμβητές" μετά την κατάρρευση

Πώς η κατάρρευση της SVB βάζει "φρένα" στα επιτόκια των ΕΚΤ και Fed

SVB Financial: Εξετάζει εναλλακτικές στρατηγικές, όρισε υπεύθυνο αναδιάρθρωσης

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Οι δασμοί Τραμπ αντικαθιστούν το ταμπελάκι "Made in China" με "Made in Vietnam"

Tο Ανόι μπορεί να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τα αντι-κινεζικά συναισθήματα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από την επικείμενη σύγκρουση Τραμπ - Fed

Η διαφαινόμενη σύγκρουση δεν αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά τις επιδόσεις της.

Γιατί η νίκη Τραμπ έστειλε ομόλογα και δολάριο σε υψηλά πολλών μηνών

Η αντίδραση των χρηματαγορών στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ήταν έντονη: από τη μια η ισχυρή άνοδος του δολαρίου και από την άλλη το sell off στα σταθερά εισοδήματα υπέδειξαν ότι οι επενδυτές είναι μεν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά συγχρόνως προβληματίζονται για τον πληθωρισμό που θα μπορούσε να επιμείνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα ωθούσε τη Fed να πατήσει φρένο στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ο "χορός των δισεκατομμυρίων" πίσω από τις αμερικανικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα καταγραφούν ως οι πιο "ακριβές" στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις: Τι "ψηφίζουν" οι μετοχές

Ορισμένοι κλάδοι προσδοκούν επικράτηση ενός εκ των δύο υποψηφίων, ενώ δεν λείπουν και οι "αδιάφοροι".

Η Fed μειώνει τα επιτόκια: Μία κίνηση, δύο αντίθετα σενάρια

Το "κραχ των Dot Com" και οι μειώσεις των επιτοκίων της κρίσης του 2007 ξεκίνησαν με "ψαλίδι" 50 μ.β.

ΗΠΑ: Η αβεβαιότητα για τον νικητή των προεδρικών εκλογών θα "ταρακουνήσει" τις αγορές

Παρά τα μεικτά σήματα, ο πληθωρισμός δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Wall και την αμερικανική οικονομία.

Το σχέδιο της Πορτογαλίας για να σταματήσει το brain drain

Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απειλή για τη μελλοντική της ευημερία.

Η Ιταλία "στοχεύει" φορολογικά τις Google, Meta, Amazon και οι ΗΠΑ σκέφτονται οικονομικά αντίποινα

Οι αρχές εξετάζουν να επεκτείνουν την επιβολή φόρου ψηφιακών υπηρεσιών.

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.