"Η λίστα της ντροπής" των 30 under 30

"Η λίστα της ντροπής" των 30 under 30

Τα τελευταία 13 χρόνια το Forbes δημοσιεύει τη λίστα "30 κάτω των 30" η οποία στις ΗΠΑ έχει 20 διαφορετικές εκδοχές ανά κλάδο, με 600 συμμετέχοντες σε αυτές κάθε χρόνο. 

Αν προστεθούν όσοι συμμετέχουν στις αντίστοιχες λίστες του Forbes σε Ευρώπη και Ασία, έχουν βραβευτεί 10.000 "παιδιά θαύματα" και έχουν εξεταστεί περίπου 100.000 υποψηφιότητες. 

Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους έχουν διακριθεί σε όλους τομείς ενώ 32 από αυτούς έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι μέχρι στιγμής. 

Ωστόσο υπήρξαν κάποια άσχημα παραδείγματα όπως ο Billy McFarland και, ναι, ακόμη και η Elizabeth Holmes –-κάποτε σούπερ σταρ που αποδείχθηκαν απατεώνες ενώ άλλοι "ξεγλίστρησαν". 

Παρακάτω παρουσιάζουμε 10 περιπτώσεις, από τις 10.000, που θα θέλαμε να μην είχαμε επιλέξει

Θα προσθέτουμε περισσότερα άτομα εδώ καθώς περνούν τα χρόνια – η λίστα 30 Under 30 είναι, εξ ορισμού, στραμμένη στο μέλλον και ούτε ο Warren Buffett δεν μπορεί να προβλέψει με 100% με ακρίβεια Αλλά υποθέτουμε ότι θα ήταν καλός με το 99,9%.

Sam Bankman Fried

Ιδρυτής του FTX, Λίστα 30 under 30 το 2021

Στις αρχές του 2022 οι επενδυτές αποτίμησαν την αξία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ στα 40 δισ. δολάρια. Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε με επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας. Ο άνθρωπος που το Forbes εκτιμούσε την περιουσία του στα 26 δισ. δολάρια, αντιμετωπίζει τώρα ποινή φυλάκισης έως και 110 έτη. 

Caroline Ellison

Co-CEO, Alameda Research | Under 30 Finance το 2022

Η Caroline Ellison ήταν φίλη του Bankman-Fried, η οποία διηύθυνε τη λειτουργία συναλλαγών κρυπτογράφησης Alameda Research. Το Δεκέμβριο του 2022 ομολόγησε την ενοχή της για απάτη και συνωμοσία για τη μεταφορά δισεκατομμυρίων από τους πελάτες FTX για την κάλυψη ζημιών της εταιρείας της.  Επίσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με 110 έτη φυλάκισης αλλά πιθανότητα να καταδικαστεί για λιγότερα χρόνια λόγω της συνεργασίας της με τις αρχές. 

Charlie Javice

Founder, Frank | Under 30 Finance το 2019

Μέχρι το 2019, η Charlie Javice είχε συγκεντρώσει περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια για τη Frank, την startup της που υποσχέθηκε να βοηθήσει τους φοιτητές να λάβουν οικονομική βοήθεια. Το 2021, πούλησε την start-up —η οποία είπε τότε ότι είχε 4,25 εκατομμύρια χρήστες— στην JPMorgan Chase για 175 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο η Javice δεν είχε τον αριθμό πελατών που ισχυρίστηκε. Έκτοτε έχει κατηγορηθεί για απάτη και συνωμοσία για παραποίηση του μεγέθους της εταιρείας. Η δίκη της έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Η Javice αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς και δήλωσε αθώα.

Martin Shkreli

Founder, MSMB Capital | Under 30 Finance,  το  2013
 

Ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε στα 20 του χρόνια ως επιχειρηματίας - παιδί θαύμα δημιουργώντας δύο hedge funds που εστιάζουν στα φάρμακα. Δύο χρόνια μετά την εμφάνισή του στο Under 30,  έγινε ο "πιο μισητός άντρας στην Αμερική" για την αύξηση της τιμής του Daraprim που ανήκει στη φαρμακευτική Turing, ενός ζωτικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων, από 17,50 δολάρια το δισκίο σε 750 δολάρια.  Οδηγήθηκε ενώπιον του Κογκρέσου αλλά αρνήθηκε να καταθέσει. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, κέρδισε τη μήνυση και επέβαλε στον Shkreli πρόστιμο 65 εκατομμυρίων δολαρίων. Έλαβε ισόβια απαγόρευση και από τη φαρμακοβιομηχανία. Αλλά μέχρι τότε, ο Shkreli είχε ήδη μπει στη φυλακή για παραπλανητική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων των δύο hedge funds του και απόπειρα χειραγώγησης της μετοχής Retrophin. Αποφυλακίστηκε πρόωρα από την ομοσπονδιακή φυλακή τον Μάιο του 2022 μετά από τέσσερα χρόνια που εξέτισε.

Cody Wilson

Founder, Defense Distributed | Under 30 Law & Policy, το 2014

Ενώ ήταν φοιτητής στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου στο Τέξας έγινε διάσημος για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο σχεδίων που επέτρεπαν σε οποιονδήποτε να εκτυπώσει τρισδιάστατα ένα λειτουργικό όπλο.

Το 2019 όμως, συνελήφθη επειδή πλήρωσε 500 δολάρια για να κάνει σεξ με ένα 16χρονο κορίτσι που γνώρισε σε ιστότοπο και πλέον έχει καταγραφεί ως σεξουαλικός παραβάτης. 

James O'Keefe

Founder, Project Veritas | Under 30 Media, Λίστα το 2012

Ο James O'Keefe διηύθυνε την εταιρεία μέσων ενημέρωσης Project Veritas για δεκατρία χρόνια προτού εκδιωχθεί από τη θέση του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού τον Φεβρουάριο μετά από παράπονα από το προσωπικό και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με το στυλ ηγεσίας του και την κατάχρηση των κεφαλαίων των χορηγών σε σπατάλες συμπεριλαμβανομένης μιας πτήσης με ιδιωτικό αεροπλάνο.

Τον Μάρτιο, ίδρυσε μια νέα εταιρεία μέσων: την O'Keefe Media Group. Από τον Αύγουστο, ο O'Keefe βρίσκεται και πάλι υπό έρευνα από το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Westchester χωρίς όμως να έχει γνωστοποιηθείο λόγος. 

Phadria Prendergast

Editor-in-Chief, Women Of The City Magazine | Under 30 Europe, Media & Marketing, Λίστα το  2023

Μην κρίνετε ένα περιοδικό ούτε από το εξώφυλλό του. Το 2018, η Phadria Prendergast κυκλοφόρησε το γυαλιστερό WOTC της για να προβάλει επερχόμενους αστέρες της ψυχαγωγίας και των επιχειρήσεων. Ωστόσο φέρεται ότι έπαιρνε χρήματα για να τους προβάλει. Μια έρευνα του Forbes διαπίστωσε ότι έντεκα πρώην πελάτες ισχυρίστηκαν ότι έφυγε με περίπου 195.000 δολάρια από τα χρήματά τους. Πού πήγαν τα λεφτά; Το Forbes βρήκε οικονομικές διασυνδέσεις με μια Εκκλησία των Διακηρύσσων της Σωτηρίας. Η ίδια αλλά και η Εκκλησία αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.

Steph Korey

Cofounder, Away | Under 30 Retail & Ecommerce, Λίστα το 2016

Το 2018, η Steph Korey ήταν ο συνιδρυτής του jet-set και διευθύνων σύμβουλος της μοντέρνας μάρκας αποσκευών Away. Το Forbes την έβαλε στο εξώφυλλο του τεύχους μας Under 30 2018. Στη συνέχεια, το 2019, το The Verge δημοσίευσε ένα κριτικό άρθρο που παρουσίαζε μαρτυρίες πολλών υπαλλήλων για τους συναδέλφους της που εκφοβίζουν  επιβάλλοντας έναν εξαντλητικό φόρτο εργασίας. Η Korey εξέπληξε τον κλάδο της τεχνολογίας με την παραίτησή της τον Δεκέμβριο ωστόσο επέστρεψε ένα μήνα μετά δεύτερη CEO με το πρώην στέλεχος της Lululemon, Stuart Haselden. Λίγους μήνες αργότερα η Korey δημοσίευσε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έντονη κριτική για τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Korey θα προχωρούσε εκ νέου σε παραίτηση. 

Lucas Duplan

Founder, Clinkle | Under 30 Finance, λίστα του 2014

Το 2014, ο Lucas Duplan έμοιαζε με πρωτοπόρος του fintech. Η εκκίνηση του για τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, η Clinkle, είχε συγκεντρώσει έναν εντυπωσιακό τζίρο 30 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές. Συμπεριλαμβανομένων των Richard Branson, Peter Thiel και Andreessen Horowitz.

Ο Duplan έκανε δεκάδες νέες προσλήψεις, προσέλκυσε βετεράνους της τεχνολογίας και νοίκιασε ένα ακριβό γραφείο στην καρδιά του Σαν Φρανσίσκο. Παρά τη μεγάλη συγκέντρωση χρημάτων από τους κορυφαίους επενδυτές, η Clinkle δεν παρήγαγε ποτέ ένα βιώσιμο προϊόν. Αργότερα ο Duplan προχώρησε σε πολλές απολύσεις. Οι επενδυτές ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω. Μέχρι το 2015, παρέμειναν μόνο 30 περίπου εργαζόμενοι. Εν τω μεταξύ, η Venmo και η Apple Pay κυκλοφόρησαν ανταγωνιστικά προϊόντα. Μέχρι το τέλος του 2015, τα χρήματα δαπανήθηκαν.

Περισσότερα από Forbes

Forbes: Ποιοι είναι οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι

Μόνο το 2023, η προσφορά τους άγγιξε το ποσό των 25 δισ. δολαρίων. Ο Warren Buffett παραμένει ο πλέον γενναιόδωρος. Μοιράζει απλώχερα χρήμα η MacKenzi Scott.

Οι 50 πιο "καυτές" fintech startups

Παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίες -ιδίως αυτές που "υπηρετούν" άλλες εταιρείες- ευημερούν.

Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Κάποιες διάσημες δυναστείες κατάφεραν να μπουν στη λίστα - άλλες, όπως οι Κένεντι και οι Γκέτι, δεν είναι αρκετά πλούσιες.

Οι πιο πολύτιμες αθλητικές αυτοκρατορίες στον κόσμο

Μεγάλη κερδισμένη της χρονιάς η Harris Blitzer Sports, που εκτινάχθηκε κατά 155%, αλλά δεν είναι το Νο1.

Τα 20 κορυφαία hedge funds στον κόσμο - GOAT o Griffin, κερδισμένος της χρονιάς ο Hohn

Το top-3 δημιούργησε κέρδη 71 δισ. δολαρίων την τελευταία 3ετία αν και κατέχει μόλις το 4,6% των assets του κλάδου.

Οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο στην αρχή του 2024

Από την 1η Ιανουαρίου, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν περιουσία σχεδόν 1,47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ελληνική λίστα top 100+, οι πρωταθλητές της οικονομίας

Ποιες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2022.

Νέα "βασίλισσα" για τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλητριες του 2023

Με τη Σερένα Γουίλιαμς να έχει αποσυρθεί και τη Ναόμι Οσάκα να έχει "οπισθοχωρήσει" η λίστα έχει νέο Νο 1: την 22χρονη Πολωνή σταρ του τένις Ίγκα Σβιόντεκ, με κέρδη 23,9 εκατ. δολάρια.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2023

Το top-10 της χρονιάς πρόσθεσε συνολικά 490 δισ. δολάρια στην περιουσία του.

Finance 2024: Η λίστα των "30 κάτω των 30" και ποιοι ξεχωρίζουν

Σε μια δύσκολη χρονιά για startups, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυτοί οι επιχειρηματίες, traders και επενδυτές έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Οι ισχυρές γυναίκες που θα ξεχωρίσουν το 2024

Δεν βρίσκονται ανάμεσα στις 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου για φέτος, αλλά η επιρροή τους ενισχύεται.

Forbes: Οι "σιδηρές κυρίες" του πλανήτη το 2023 - Στην κορυφή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η "έκπληξη" από την Τέιλορ Σουίφτ που σκαρφάλωσε στο top 10 και η "τιμητική" 100ή θέση στην... Μπάρμπι.