OPEC+: Τι θα κάνει με τις περικοπές στην παραγωγή βλέποντας το πετρέλαιο στα 85 δολ./βαρέλι

OPEC+: Τι θα κάνει με τις περικοπές στην παραγωγή βλέποντας το πετρέλαιο στα 85 δολ./βαρέλι

Του Gaurav Sharma

Μετά από μια ελαφριά ανάκαμψη, η τιμή του Brent κινείται κοντά στα 85 δολ. το βαρέλι. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το επίπεδο μάλλον δεν αρκεί στον OPEC+ για να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής. 

Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε μέχρι και τα 92 δολ./βαρέλι για να υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολ. τον Απρίλιο. Από άποψη διαπραγμάτευσης, ο Μάιος αναμένεται να είναι πιο φυσιολογικός για τον "μαύρο χρυσό". 

Την Παρασκευή το Brent έκλεισε στα 82,79 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση $1,09 ή 1,3%, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI υποχώρησε κατά $1 ή 1,3%, στα $78,26 το βαρέλι.

Εκτός απροόπτου, τα επίπεδα αυτά θα διατηρηθούν όλο τον Μάιο, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών αλλά και στοιχεία για την προσφορά και τη ζήτηση. Οι εκτιμήσεις φέρνουν το πετρέλαιο σε ένα εύρος τιμής 80-90 δολ. το βαρέλι, το οποίο ο OPEC+ θεωρεί εφικτό.

Τον Μάρτιο, το καρτέλ συμφώνησε να παρατείνει τις "εθελοντικές" περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουνίου για να "στηρίξει την αγορά" - μια απόφαση στην οποία επέμεινε και κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο των κρατών-μελών στις 3 Απριλίου.

Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουνίου. Όποιος περιμένει να αλλάξει στάση το καρτέλ, μάλλον ποντάρει ριψοκίνδυνα. Σύμφωνοι, τα κράτη-μέλη θέλουν οι τιμές του αργού να είναι σε υψηλά επίπεδα αυξημένες και σπάνια παραδέχονται ότι οι κινήσεις του οργανισμού έχουν ως στόχο να στηρίξουν τις τιμές του "μαύρου χρυσού".

Μπορεί ο OPEC+ να θέλει την τιμή του πετρελαίου σίγουρα πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι -όχι πως θα 'λεγε όχι σε μια τεράστια αύξηση στα επίπεδα των 110-125 δολ.- ωστόσο ένα τέτοιο ράλι κάλλιστα θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφικό το 2024.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν το Brent εκτιναχθεί σε τόσο υψηλές τιμές, ο πληθωριστικός του αντίκτυπος του θα αποτρέψει τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες από το να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων. Αντιθέτως θα τα διατηρήσουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν. Ο OPEC+ απεύχεται την καθίζηση της ζήτησης. Και ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί. 

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σταθερές αυτόν τον μήνα λόγω της σημαντικής μείωσης των εμπορικών αποθεμάτων αργού, ιδίως στις ΗΠΑ. Ορισμένα από τα κέρδη οφείλονται επίσης στην τόνωση της αισιοδοξίας των traders για τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed ήδη έχει δει θετικά σήματα για την απασχόληση και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη αναθεωρημένη ανακοίνωση για το αμερικανικό ΑΕΠ του α' τριμήνου στις 30 Μαΐου. Πολλοί εκτιμούν ότι μια μείωση των επιτοκίων εντέλει μπορεί να έρθει νωρίτερα απ' ό,τι αναμένεται, τάση που επιβαρύνει την ισοτιμία του δολαρίου καθιστώντας τα εμπορεύματα -ιδίως το πετρέλαιο- πιο δελεαστικά.

Καθώς, λοιπόν, οι τιμές πετρελαίου θα κινούνται στο εύρος των 8-90 δλ. το βαρέλι, ο OPEC+ είναι απίθανο να αντιδράσει. Ας έχουμε υπόψη ότι οι υφιστάμενες -πιο ήρεμες- συνθήκες στην αγορά παρέχουν στο καρτέλ ένα μέτρο ελέγχου της κατεύθυνσης των τιμών είτε κινούνται ανοδικά είτε πτωτικά, χάρη στη μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική του δυνατότητα. Και αυτό παρά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από χώρες εκτός OPEC+.

Επομένως, γιατί ο OPEC+ να θέλει να αλλάξει αυτή τη συνθήκη σε μια περίοδο μακροοικονομικής αβεβαιότητας; Το πιθανότερο είναι πως δεν θα την αλλάξει ούτε τον Ιούνιο. 

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Το comeback των εμπορευμάτων: Πετρέλαιο, χρυσός και χαλκός επαναλαμβάνουν τις "άγριες" διακυμάνσεις του 1970

Η "εκτόξευση" και η "κατρακύλα" δεν επινοήθηκαν από τα crypto. Τα εμπορεύματα είναι "η γη του margin call".

Ποιες χώρες είναι κατάλληλες για εξόρυξη πετρελαίου σε μια κλιματική έκτακτη ανάγκη

Πρέπει να δώσουμε στις χώρες με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα το περιθώριο να επιβιώσουν.

Ιράν - Ισραήλ: Να ετοιμαζόμαστε για νέο σπιράλ βίας;

"Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνει το γρασίδι" - εδώ ίσως ποδοπατηθούν οι καταναλωτές πετρελαίου.

Γιατί ο OPEC+ δεν θέλει το πετρέλαιο στα 100 δολ. το βαρέλι;

Το καρτέλ θα ήθελε σταθεροποίηση πάνω από τα 80 δολ., αλλά μια εκτίναξη στα 110-125 δολ. ίσως ήταν αυτοκαταστροφική.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

Στα βήματα της Shell για εξόρυξη φυσικού αερίου από τα ύδατα της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Τρινιντάντ.

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο

Στόχος είναι να αποτρέψει την υπερπροσφορά και να στηρίξει τις τιμές, που είναι στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Γιατί υποαποδίδουν οι ενεργειακές μετοχές

Σε σχέση με τα "καυτά" ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας. "Κλειδί" για την πορεία των μετοχών οι τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό "βλέπει" τα 50 δολάρια εντός του 2024

Η ένταση στη Μ. Ανατολή φέρνει ανοδικές τάσεις, αλλά στο τέλος προσφορά και ζήτηση θα ορίσουν το παιχνίδι.

Τελικά τι θέλει ο OPEC+;

Ριάντ-Μόσχα θέλουν επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οικό και ίσως επιχειρήσουν να ανεβάσουν το πετρέλαιο προεκλογικά.

Πετρέλαιο: Οι πιο ευάλωτοι στο ράλι των $100 το βαρέλι

Καθώς το Brent πλησιάζει στο ορόσημο των 100 δολ., κράτη και βιομηχανίες προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις.