Γιατί ο OPEC+ δεν θέλει το πετρέλαιο στα 100 δολ. το βαρέλι;

Γιατί ο OPEC+ δεν θέλει το πετρέλαιο στα 100 δολ. το βαρέλι;

Του Gaurav Sharma

Οι ψίθυροι ότι τα futures του brent θα πιάσουν το ψυχολογικό ορόσημο των 100 δολ. το βαρέλι ακούγονται τελευταία όλο και πιο δυνατά. Το Brent του σκαρφάλωσε στα 91,59 δολ. την περασμένη Παρασκευή για να κινηθεί πτωτικά στη συνέχεια και να κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα των 89 δολ., που και πάλι δεν είχαν παρατηρηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου. 

Το επόμενο επίπεδο αντίστασης που θα δοκιμάσει το Brent είναι στα 95 δολάρια. Παρόλο που τα futures του Brent απέχουν σημαντικά από το όριο αυτό, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα 100 δολάρια το βαρέλι θα έρθουν, λόγω της στενότητας στην αγορά, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον OPEC+. 

Τον Μάρτιο το καρτέλ συμφώνησε να παρατείνει τις "εθελοντικές" περικοπές της παραγωγής πετρελαίου στα 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλη Ιουνίου για να "στηρίξει την αγορά" - απόφαση στην οποία επέμεινε και κατά την τελευταία του υπουργική διάσκεψη στις 3 Απριλίου.

Επιπλέον, ορισμένα κράτη-μέλη του OPEC+, όπως το Ιράκ και το Καζακστάν, δεσμεύθηκαν να προσπαθήσουν περισσότερο για την τήρηση των στόχων τους, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι περικοπές της στο β' τρίμηνο του 2024 θα βασίζονται στην παραγωγή και όχι στον όγκο των εξαγωγών.

Αυτό συνέβη μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η S&P Commodity Insights -πηγή που χρησιμοποιείται από τον OPEC+ για να αξιολογήσει τη συμμόρφωσης των μελών του με τις ποσοστώσεις παραγωγής τους- και τα οποία έδειξαν ότι το καρτέλ ξεπέρασε επίπεδα παραγωγής που είχε ορίσει κατά 275.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο και κατά 175.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο.

Πέρα από τη συμμόρφωση των κρατών-μελών του OPEC+, το μεγάλο ερώτημα ως προς την τιμή του πετρελαίου είναι ποιο υψηλό είναι όντως υψηλό σε μια αγορά που εκτιμάται πως θα είναι σφιχτή το β' εξάμηνο του 2024; Πιθανόν να μην υπάρχει συμφωνία στο τι θέλουν τα μεμονωμένα μέλη και ποια θα είναι η συλλογική απάντηση.

Η δράση του OPEC+ είναι σημαντικός -αλλά όχι ο μοναδικός- παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου έδωσαν ώθηση στο πετρέλαιο, ιδίως τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου στα τέλη Μαρτίου: τα αποθέματα αργού και προϊόντων διύλισης μειώθηκαν στα 6,4 εκατομμύρια βαρέλια. Κι αυτό σε μια εποχή του έτους που συνήθως συνδέεται με αύξηση των αποθεμάτων.

Επιπλέον, η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή και οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών ενεργειακών υποδομών λειτουργούν ως καταλύτες για αύξηση των τιμών.

Επισήμως, ο OPEC+ σπάνια παραδέχεται ότι οι κινήσεις του αποσκοπούν στη στήριξη των τιμών του αργού. Ωστόσο, γνωρίζει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά τού δίνουν ένα μέτρο ελέγχου της πορεία της αγοράς είτε ανοδικά είτε πτωτικά, παρά την αύξηση της προσφοράς από παραγωγούς εκτός OPEC.

Ενώ ο OPEC+ θα ήθελε να δει το πετρέλαιο να σταθεροποιείται τουλάχιστον στα 80 δολ. το βαρέλι, μια εκτίναξη στα 110 με 125 δολ. το βαρέλι μες στο 2024 θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφική. Κι αυτό επειδή, αν το Brent ενισχυθεί σε ένα τόσο υψηλό εύρος, ο πληθωριστικός του αντίκτυπος θα φρενάρει τις κεντρικές τράπεζες από το να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων και το πιθανότερο είναι να τα διατηρήσουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ό,τι αναμενόταν.

Ένα ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση είναι κάτι που ο OPEC+ απεύχεται. Ένα εύρος τιμών μεταξύ 80-90 δολαρίων το βαρέλι θα μπορούσε να το διαχειριστεί ο OPEC+. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, εάν η τιμή του πετρελαίου αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω της ζήτησης σε μια σφιχτή αγορά, το καρτέλ θα προτιμούσε μάλλον να συγκρατηθεί το πετρέλαιο σε χαμηλότερα επίπεδα και ίσως να μετατοπιζόταν από την πολιτική των περικοπών για να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο. 

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Θα σώσει ο Τραμπ τον OPEC+;

Ο Αμερικανός ηγέτης έχει υποστηρίξει πως θα "ψαλιδίσει" τον πληθωρισμό ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

Το Ιράν απειλεί να "κρατήσει όμηρο" την παγκόσμια ενέργεια

Εκτός από το Ισραήλ, το Ιράν απειλεί και το Αζερμπαϊτζάν. Οι κίνδυνοι.

Τα τρία κλειδιά για το ράλι του πετρελαίου - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και το "αντιστάθμισμα του σοκ"

Η μόνη πραγματική πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για τις τιμές του αργού είναι ότι παραμένουν απρόβλεπτες.

Ποιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο του Ισραήλ

Τι κινδύνους εγκυμονεί ένα ισραηλινό πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν για την παγκόσμια αγορά αργού.

Η αμερικανική πετρελαϊκή SLB "διευκολύνει" την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ο CEO της βασίζεται στο γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν τα "στραβά μάτια".

Πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το 2024

Οι "ταύροι" βλέπουν το άνω όριο για το Brent στα 90 δολάρια. Πόσο πιθανό όμως είναι αυτό το σενάριο;

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου εξαρτώνται από αυτούς τους 5 ανθρώπους

Ένας ηγέτης αλλάζει σύντομα, ένας άλλος μπορεί να αλλάξει, αλλά δύο είναι είτε ηλικιωμένοι είτε σε αμφίβολη κατάσταση υγείας.

Οι ρωσικές έρευνες για πετρέλαιο στην Ανταρκτική απειλούν την "επιστημονική διπλωματία"

Έγγραφα από την Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων αποκάλυψαν πρόσφατα ότι Ρώσοι γεωλόγοι έχουν ανακαλύψει τεράστια αποθέματα πετρελαίου στα ύδατα της Βρετανικής Ανταρκτικής Επικράτειας στη θαλάσσια περιοχή Wedell. Οι Ρώσοι δεν έχουν αναφερθεί σε συγκεκριμένα σχέδια, αλλά οι έρευνές τους για ενεργειακούς πόρους θα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το Σύστημα Συνθηκών Ανταρκτικής.

Το comeback των εμπορευμάτων: Πετρέλαιο, χρυσός και χαλκός επαναλαμβάνουν τις "άγριες" διακυμάνσεις του 1970

Η "εκτόξευση" και η "κατρακύλα" δεν επινοήθηκαν από τα crypto. Τα εμπορεύματα είναι "η γη του margin call".

OPEC+: Τι θα κάνει με τις περικοπές στην παραγωγή βλέποντας το πετρέλαιο στα 85 δολ./βαρέλι

Δεν θα 'λεγε "όχι" στα 110-125 δολ., ωστόσο ένα τέτοιο ράλι θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφικό.

Ποιες χώρες είναι κατάλληλες για εξόρυξη πετρελαίου σε μια κλιματική έκτακτη ανάγκη

Πρέπει να δώσουμε στις χώρες με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα το περιθώριο να επιβιώσουν.