Νέες απώλειες στην Wall καθώς επανέρχεται το... φάντασμα της Fed

Νέες απώλειες στην Wall καθώς επανέρχεται το... φάντασμα της Fed

Σε αρνητικό έδαφος συνέχισαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς που δεν έχουν καταφέρει να βρουν ακόμα το βηματισμό τους τον Σεπτέμβριο, την ώρα που οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επαναφέρει τις ανησυχίες για νέες επιθετικές κινήσεις από την Fed.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,57% ή 200 περίπου μονάδες και έκλεισε στις 34.443 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,7% στις 4.465 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχασε 1,06% υποχωρώντας στις 13.872 μονάδες.

Σε "βαρίδι" της συνεδρίασης εξελίχθηκε η Apple που πραγματοποίησε βουτιά 3,6%, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Κίνα απαγόρεψε στους αξιωματούχους της να χρησιμοποιούν τις συσκευές της.

Από κοντά ακολούθησαν και άλλα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης με φόντο τις ανανεωμένες ανησυχίες για τα επιτόκια που αποτυπώθηκαν και στις αποδόσεις των ομολόγων. 

Σε αυτό το κλίμα η Nvidia έκλεισε με απώλειες 3%, η Amazon έχασε 1,4%, η Tesla 1,8% και η Alphabet 1%.

Ήδη από χτες η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συμπαρέσυρε και τις αποδόσεις των ομολόγων, μετά την απόφαση των Σ. Αραβία και Ρωσία να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής τους που επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν σημειώνει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει τον γενικό πληθωρισμό κάτι που, σε συνδυασμό με την ισχυρότερη του αναμενόμενου οικονομία, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επικείμενες αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας για τα επιτόκια.

"Δεν πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά θα κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για το ενδεχόμενο να ξανακάνουν", είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz στο "Squawk Box" του CNBC σήμερα, Τετάρτη.

Περαιτέρω σήμερα, το βαρόμετρο επιχειρηματικών συνθηκών του ISM ενισχύθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο δείχνοντας ότι η οικονομία της χώρας αντέχει ακόμα απέναντι στο δυσθεώρητο κόστος δανεισμού.

Σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων συνέχισαν ακόμα υψηλότερα σήμερα, ειδικά των βραχυπρόθεσμων (2ετές, 3ετές και 5ετές ενισχύονται όλοι άνω του 1,1% σήμερα) εντείνοντας τις πιέσεις στη μετοχική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση ενός ομολόγου κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την αξία του (όσο χαμηλότερα πουλιέται ένας τίτλος τόσο υψηλότερα αυξάνεται η απόδοσή του). Έτσι, η επικράτηση των πωλητών στην παρούσα φάση υποδηλώνει τις ανησυχίες ότι το κέρδος στην περιοχή του 5% που προσφέρουν σήμερα τα ομόλογα ίσως να μην αξίζει επενδυτικά σε σχέση με τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Κατά τα άλλα, η καθιερωμένη έρευνα της Fed μεταξύ περιφερειακών επιχειρηματικών επαφών, γνωστή και ως το "Μπεζ βιβλίο" (Beige Book) έδειξε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή τράπεζα παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους και στρέφονται όλο και περισσότερο σε δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους.

Οι αυξήσεις των μισθών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι επαφές αναμένουν ότι ο ρυθμός θα μετριαστεί στους επόμενους μήνες.

Κατά τα άλλα, οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν ταχύτερα από ό,τι σε πολλούς άλλους τομείς, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη εισροών, που συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Περισσότερα από Forbes

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Ποιοι χάνουν αν η Ουάσιγκτον "ρίξει ban" στο TikTok

Σε μια εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα συναίνεσης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

BofA: Αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη για τα κέρδη του S&P 500 στο +12% για το 2024

Στα 250 δολ. τα κέρδη ανά μετοχή το 2024 κατά μέσο όρο από 235 δολ.

Γιατί κάνει ράλι ο χρυσός "αψηφώντας" τα ιστορικά υψηλά της Wall

Πίσω από την άνοδο του χρυσού "δεν βρίσκονται οι δυτικοί επενδυτές".

Wall: Τα ρεκόρ απατούν

Αν προσαρμόσουμε την επίδοση του Nasdaq στον πληθωρισμό, ο δείκτης υπολείπεται 12% από το προηγούμενο υψηλό.