Συνεχίστηκε η πτώση σε ξένους επιβάτες σε Μύκονο και Σαντορίνη τον Αύγουστο

Συνεχίστηκε η πτώση σε ξένους επιβάτες σε Μύκονο και Σαντορίνη τον Αύγουστο

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Συνεχίστηκε τον Αύγουστο η πτώση της διεθνούς επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης, ενώ ο αρνητικός αντίκτυπος από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου στη Ρόδο ανέκοψε την ταχύτητα που είχε αναπτυχθεί στο ξεκίνημα της θερινής σεζόν. Τα Χανιά και η Κέρκυρα συγκαταλέγονται, μέχρι στιγμής, ανάμεσα στους κερδισμένους, με αξιοσημείωτη άνοδο στη διεθνή επιβατική κίνηση τόσο τον Αύγουστο όσο και στο οκτάμηνο. 

Πιο αναλυτικά, ο Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση για τη διεθνή επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, η οποία υποχώρησε κατά 5,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, αγγίζοντας τους 321.333 επιβάτες. Στο οκτάμηνο, η μείωση ήταν της τάξεως του 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τους διεθνείς επιβάτες να φθάνουν τους 939.688. 

Στον αντίποδα, οι Έλληνες συνέχισαν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο νησί των Ανέμων, με τους επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού να ανέρχονται σε 91.188 τον φετινό Αύγουστο (+8%) και 382.694 στο οκτάμηνο (+7,8%). 

Διψήφια η πτώση για Σαντορίνη 

Σε διψήφιο ποσοστό κινήθηκε η μείωση της επιβατικής κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την έναρξη της φετινής σεζόν. 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διεθνών επιβατών πλησίασε τους 340.684 από 385.109 τον Αύγουστο του 2022, μειωμένος κατά 11,5%. Για το οκτάμηνο, οι ξένοι επιβάτες που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού έφτασαν τους 1,136 εκατ. έναντι 1,248 στο οκτάμηνο του 2022, υποχωρώντας κατά 9%. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η περσινή χρονιά υπήρξε μια από τις καλύτερες διαχρονικά για τη διεθνή επιβατική κίνηση του νησιού, με τις επιδόσεις του 2022 να έχουν θέσει ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη. 

Πτωτικά κινήθηκε ο Αύγουστος και για τη Ρόδο, η οποία αν και ανέκαμψε σχετικά γρήγορα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, οι επιπτώσεις εν μέρει αποτυπώθηκαν και κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Οι διεθνείς επιβάτες που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου άγγιξαν τους 988.101, μειωμένοι κατά 6,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και τους 3,752 εκατ. στο οκτάμηνο (+1,3%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρόσημο θα ήταν θετικό τον Αύγουστο εάν δεν είχε προηγηθεί η καταστροφική πυρκαγιά, η οποία οδήγησε σε κάποιες ακυρώσεις. Από την άλλη, στο δίκτυο εσωτερικού οι επιβάτες σημείωσαν άνοδο 14%, φθάνοντας τους 94.144 τον Αύγουστο και τους 554.921 στο οκτάμηνο. 

Ανοδικά κινήθηκε η επιβατική κίνηση στο διεθνές δίκτυο για το αεροδρόμιο των Χανιών, στο οποίο τον Αύγουστο διακινήθηκαν 542.215 επιβάτες από 514.297 πέρυσι και 2,043 εκατ. στο οκτάμηνο από 1,901 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Στους κερδισμένους και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, το οποίο είδε την διεθνή επιβατική κίνηση να ανέρχεται σε 815.229 τον Αύγουστο και σε 2,719 εκατ. στο οκτάμηνο, σημειώνοντας άνοδο 5,1% και 7,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και το οκτάμηνο του 2022. 

Περισσότερα από Forbes

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς "έσβησε" το αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου αξίας $25 δισ. του Bill Ackman

Όταν ο Ackman ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μπει στα CEF με απόδοση +8% τράβηξε την προσοχή.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο κατήφορος της Μυκόνου - Πτώση τιμών, κίνησης και αίγλης

Συνεχίζεται και φέτος η πτώση της επιβατικής κίνησης. Καταρρέουν οι τιμές σε πολλά καταλύματα, για να μη μείνουν άδεια. Ποιοι είναι οι "νέοι θαμώνες" στο νησί των Ανέμων.

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία και οι νέοι καταλύτες.

Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό "χτύπημα" στη Ρωσία

Η στάση του Πεκίνου για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό "Power of Siberia 2" σκληραίνει.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

2 τρισ. λόγοι για να στραφούν όλα τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες Κίνας και Ιαπωνίας

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.