Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Στη μετάβαση της τεχνολογίας της από το ερευνητικό στο πιλοτικό στάδιο παραγωγής και στη σταδιακή προετοιμασία για κλινικές δοκιμές, επικεντρώνονται τα επόμενα βήματα της κυπριακής startup βιοτεχνολογίας Theramir. Η Theramir επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών κατά του καρκίνου, χρησιμοποιώντας την καινοτόμο πλατφόρμα EVmiR®, η οποία συνδυάζει εξωκυτταρικά νανοσωματίδια και αλληλουχίες miRNA για τη στοχευμένη καταπολέμηση καρκινικών όγκων.
Η στρατηγική πορεία της Theramir για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών κατά του καρκίνου ενισχύθηκε πρόσφατα με μια επιτυχημένη χρηματοδότηση ύψους 525.000 ευρώ. Ανάμεσα στους νέους επενδυτές ήταν ο κ. Γιάννος Παλατέ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής φαρμακευτικής Eli Lilly, και το οικογενειακό γραφείο Exerte Partners με έδρα τη Λευκωσία, το οποίο διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε καινοτόμες βιοτεχνολογικές start-ups. Η Theramir έχει αντλήσει συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας 300.000 ευρώ σε ερευνητικά κονδύλια. "Τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων μας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αδειοδότησης και την έναρξη κλινικών δοκιμών για την τεχνολογία EVmiR® μέσα στα επόμενα χρόνια”, αναφέρει στο Capital.gr η Δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, μία εκ των συνιδρυτών της Theramir.
Τι κάνει η Theramir
Η Theramir Ltd ιδρύθηκε το 2016 στη Λεμεσό από τη Δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη και τον Δρ. Κώστα Πιτσιλλίδη. Με την πεποίθηση ότι η προσέγγιση "one-treatment-fits-all" δεν επαρκεί στη σύγχρονη ογκολογία, η Theramir στοχεύει στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών, προσαρμοσμένων στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία πατενταρισμένη πλατφόρμα, την EVmiR®, η οποία αξιοποιεί εξωκυτταρικά νανοσωματίδια (EVs) που προέρχονται από βλαστοκύτταρα για την εξατομικευμένη παροχή αλληλουχιών miRNA απευθείας σε συμπαγείς καρκινικούς όγκους, προστατεύοντας παράλληλα τους υγιείς ιστούς. Η τεχνολογία αυτή προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς, καλύπτοντας ευρύ φάσμα καρκινικών τύπων σε διάφορα στάδια της νόσου, πάντα με βάση τις αρχές της εξατομικευμένης ιατρικής.
Σε προκλινικό επίπεδο, η πλατφόρμα έχει δείξει ότι μπορεί να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη των όγκων, να μειώσει τον κίνδυνο μεταστάσεων και να επαναφέρει τα καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικό φαινότυπο. Η πατέντα της τεχνολογίας EVmiR® έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και τη Βραζιλία, θέτοντας τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη και διάθεση της τεχνολογίας της στις παγκόσμιες αγορές.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Η Theramir έχει την έδρα της στη Λεμεσό, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ASBIS Hi-Tech Cluster, που διαθέτουν κορυφαία υποδομή για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), πιλοτικές δοκιμές και παραγωγή. Η εταιρεία απασχολεί 8 άτομα, όλοι επιστήμονες με εξειδίκευση στη βιοτεχνολογία, τη βιοϊατρική μηχανική και την ογκολογική έρευνα. Παράλληλα, έχει αναπτύξει ισχυρές συνεργασίες με άλλες βιοτεχνολογικές εταιρείες, πανεπιστήμια και κλινικές, δημιουργώντας ένα δυναμικό δίκτυο για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της ογκολογίας.
Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Theramir έγκειται στην τεχνολογική πλατφόρμα EVmiR®, η οποία προσφέρει μια πιο επιλεκτική, στοχευμένη και ακριβή προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου. Η πλατφόρμα της επιτρέπει την εξατομικευμένη μεταφορά miRNA απευθείας σε συμπαγείς όγκους, αποφεύγοντας τους υγιείς ιστούς και διασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Αυτή η καινοτομία στη μεταφορά και παράδοση θεραπευτικών αλληλουχιών miRNA ξεχωρίζει λόγω της ικανότητάς της να αναγνωρίζει και να στοχεύει αποκλειστικά συμπαγείς όγκους, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες και βελτιώνοντας τα κλινικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με την Δρα Προκόπη, η παγκόσμια αγορά θεραπειών με EVs αυξάνεται ραγδαία, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 17,4%, φτάνοντας τα 2 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, όπως καταγράφεται από την Data Bridge Market Research, κυρίως στον τομέα της ογκολογίας. "Ωστόσο, η τεχνολογία μας ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες προσεγγίσεις, καθώς συνδυάζει την ακρίβεια της ιατρικής ακριβείας με τις αρχές της εξατομικευμένης φροντίδας, κάτι που λίγα προϊόντα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιτύχουν σε κλινικές δοκιμές”, τονίζει η co-founder.
Επόμενα βήματα
Η Theramir αναπτύσσει τρία βασικά προϊόντα στον ερευνητικό της πυρήνα:
α. Therapeutics: Το κύριο προϊόν της Theramir βασίζεται στην τεχνολογία EVmiR® για την ανάπτυξη εξατομικευμένων, στοχευμένων αντικαρκινικών θεραπειών, αξιοποιώντας εξωκυτταρικά νανοσωματίδια για την ακριβή παροχή miRNA σε καρκινικούς όγκους, με στόχο την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και τη μείωση των μεταστάσεων, όπως στον καρκίνο του μαστού, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης
β. Companion Diagnostic: Πρόσφατα η Theramir ολοκλήρωσε το ερευνητικό πρόγραμμα CompamiR, το οποίο επικεντρώνεται στη χρήση της πλατφόρμας EVmiR® για την έγκαιρη διάγνωση και πρόγνωση πρώιμου καρκίνου του μαστού μέσω της τεχνολογίας της υγρής βιοψίας σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η συνοδευτική διαγνωστική προσέγγιση υποστηρίζει την εξατομικευμένη θεραπεία, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την προσαρμογή της θεραπείας κάθε ασθενούς.
γ. Διαχείριση Κακοήθων Πληγών: Τον Δεκέμβριο του 2023, η Theramir εγκαινίασε το πρόγραμμα "MiRACULOUS”, το οποίο στοχεύει στην καινοτόμο διαχείριση κακοήθων πληγών, μια ιδιαίτερα καταστροφική επιπλοκή για το 15% των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο. Αντί να περιοριστεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, η Theramir αναπτύσσει θεραπείες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
"Στο άμεσο μέλλον, θα προχωρήσουμε με την πιλοτική παραγωγή του φαρμάκου, με στόχο τη σταθεροποίηση της σύνθεσης και την ανάπτυξη των διαδικασιών για τη μεγάλη κλίμακα παραγωγής. Παράλληλα, εργαζόμαστε πάνω στην υποβολή αίτησης Investigational New Drug (IND), ώστε να διασφαλίσουμε την έγκριση και την προετοιμασία για την έναρξη της Φάσης 1 κλινικών δοκιμών”, αναφέρει η Δρ. Προκόπη. Όπως διευκρινίζει, κάτω από την γενική πλατφόρμα EVmiR, η εταιρεία προχωρά για πιλοτική παραγωγή με το φάρμακο EVmiR-885-5p για τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού ενώ παράλληλα εξελίσσει την πλατφόρμα για τον καρκίνο του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης, αλλά και για κακοήθεις πληγές.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η Theramir ενδιαφέρεται να αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της ογκολογικής έρευνας. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με ερευνητικούς φορείς και βιοτεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, και στοχεύει να επεκτείνει το δίκτυο συνεργασιών της και στην Ελλάδα. Η επιδίωξή της είναι να ενώσει δυνάμεις με τοπικούς επιστήμονες και φορείς, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου και προωθώντας την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στην ογκολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.
Η Δρ. Προκόπη είναι Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία, τα βλαστοκύτταρα και την ογκολογική έρευνα. Είναι απόφοιτος του King’s College London, όπου τιμήθηκε με το "King’s College Distinguished Alumni Award in STEM” το 2022, και το 2024 έλαβε το "Falling Walls Women’s Impact Award” για τις καινοτομίες της στον τομέα της ογκολογίας και της φροντίδας ασθενών. Ο Δρ. Πιτσιλλίδης είναι Βιοϊατρικός Μηχανικός με εξειδίκευση στην ανάπτυξη προκλινικών φαρμάκων και στην απεικόνιση καρκινικών όγκων. Έχει σπουδάσει Φυσική, Μηχανολογία και Βιοϊατρική Μηχανική στα Harvard Medical School, MIT και Boston University, και διαθέτει εμπειρία στη στρατηγική ανάπτυξη βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων.