PolyModels Hub: Ποια τα σχέδια της startup με Έλληνα co-founder που επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων

PolyModels Hub: Ποια τα σχέδια της startup με Έλληνα co-founder που επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά, στοχεύει, μεταξύ άλλων, η PolyModels Hub μετά τη χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε πρόσφατα από την Marathon Venture Capital.

"Η επένδυση από τη Marathon Venture Capital θα επιτρέψει στην ομάδα να επεκταθεί και να εξυπηρετήσει ακόμα πιο πολλές φαρμακευτικές εταιρείες. Σκοπός είναι και η επέκταση των δραστηριοτήτων στην ελληνική αγορά όπου η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας”, αναφέρει στο Capital.gr ο Έλληνας co-founder της PolyModels Hub, Χάρης Χριστοδούλου.

Η PolyModels Hub ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τους Antonio Benedetti, Χάρη Χριστοδούλου και Tony Yankey. Είναι μια καινοτόμος εταιρεία που ψηφιοποιεί τις διαδικασίες ανάπτυξης φαρμάκων.

Στόχος της PolyModels Hub είναι να παρέχει στους ερευνητές και τους μηχανικούς φαρμακοβιομηχανιών εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων. "Ερχόμαστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό στην αγορά, καθώς ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών ανάπτυξης εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ελλιπή υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών. Βιώσαμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα αυτά, εργαζόμενοι στο παρελθόν σε κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η GlaxoSmithKline (GSK). Γι’ αυτόν το λόγο ξεκινήσαμε την PolyModels Hub, με στόχο να αλλάξουμε τον τρόπο που οι επιστήμονες συνεργάζονται και χρησιμοποιούν μοντέλα για να παράξουν πρωτοποριακές θεραπείες ταχύτερα από ποτέ”, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου.

Πώς βοηθά την ανάπτυξη φαρμάκων 

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προσφέρει την πλατφόρμα "ModelFlow”, ένα Λογισμικό ως Υπηρεσία (SaaS), όπου οι επιστήμονες χρησιμοποιούν υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις γύρω από τον πυρήνα της ανάπτυξης φαρμάκων - όλα τα βήματα και πρωτόκολλα που ακολουθούν οι επιστήμονες για να μετατρέψουν τις χημικές ενώσεις σε ασφαλή εμπορικά προϊόντα - μέσα σε μια συνεργατική πλατφόρμα φτιαγμένη για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Οι διαδικασίες αυτές καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμες καθώς περιλαμβάνουν τον έλεγχο ποιότητας και την παροχή διαβεβαιώσεων και αναλυτικών δεδομένων στις ρυθμιστικές αρχές, όπως ο FDA και ο EMA, ότι ένα φάρμακο μπορεί να παραχθεί αξιόπιστα και σύμφωνα με τα εκάστοτε πρότυπα. Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της πλατφόρμας που αναπτύσσει η PolyModels Hub, οι ερευνητές και οι μηχανικοί αποκτούν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, επιταχύνοντας έτσι τον χρόνο διάθεσης στην αγορά και εξοικονομώντας εκατομμύρια σε κόστος ανάπτυξης.

PolyModels Hub ομαδα

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, η ψηφιοποίηση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων με προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που διαφοροποιεί την PolyModels Hub, είναι ότι συνδυάζει ένα σπάνιο μείγμα τεχνογνωσίας χημικών μηχανικών και μηχανικών λογισμικού και προσομοιώσεων. "Με περισσότερα από δέκα χρόνια συνδυαστικής εμπειρίας σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων εταιρειών όπως η GSK και η Eli Lilly, μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικά τεχνολογικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών”, τονίζει ο Έλληνας συν-ιδρυτής. 

Συνεργασίες και επόμενα σχέδια

Μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την ίδρυση της εταιρείας, η PolyModels Hub έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και μικρές βιο-φαρμακευτικές ανά την Ευρώπη, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις βασισμένες σε υπολογιστικά μοντέλα (modeling and simulations), έχοντας γλιτώσει πολλαπλά χρονοβόρα πειράματα και ακριβές δοκιμές στα εργοστάσια για τους πελάτες της. 

H εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, απασχολεί αυτή τη στιγμή 5 άτομα, ενώ από τον Αύγουστο, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα, θα απασχολεί έναν ακόμα μηχανικό λογισμικού και προσομοιώσεων στη Θεσσαλονίκη. Με την πρόσφατη επένδυση της Marathon Venture Capital, σχεδιάζεται η κατάλληλη αύξηση του εργατικού δυναμικού για να ανταποκριθεί η εταιρεία στην αυξημένη ζήτηση. 

"Είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι ανάγκες των φαρμακοβιομηχανιών σε σύγχρονες ψηφιακές λύσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την πανδημία του κορονοϊού. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να επιταχυνθεί δραματικά. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ‘έξυπνα’ εργαλεία όπως το ‘ModelFlow’ για τη βελτιστοποίηση των διεργασιών. Για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση, προσθέτουμε ολοένα και περισσότερα υπολογιστικά μοντέλα και εργαλεία προσομοίωσης στην πλατφόρμα, ενώ οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουμε θα υποστηρίζουν τους επιστήμονες σε κάθε τους βήμα, αυτοματοποιώντας πολλές από τις αποφάσεις τους”, καταλήγει ο κ. Χριστοδούλου. 

Περισσότερα από Forbes

PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

Ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της Google Maps και angel investor, έχει επενδύσει στην εταιρεία.

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Volotea

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες σύντομων συζητήσεων προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία.

Η ευλογιά των πιθήκων εκτοξεύει τη μετοχή της Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχίας για έξαρση του ιού

Το εμβόλιό της είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παράδοση 10 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2025.

Stake.com: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο καζίνο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

Έχει έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και είχε έσοδα $2,6 δισ. πέρυσι. Οι ιδρυτές της είναι δύο από τους νεότερους αυτοδηµιούργητους δισεκατοµµυριούχους στον πλανήτη

Κουλουράδες: Πώς από τον Πειραιά επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα - Τα σχέδια για εξωτερικό & τα νέα projects

Η δημιουργία της αλυσίδας εστίασης από τον Δημήτρη Γρίβα, η επιτυχία, η συνεργασία με το SwitzGroup και τα επόμενα σχέδια.

Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έσωσαν αυτή τη start-up που τώρα θέλει να κοντράρει την Nvidia

Η κεφαλαιοποίηση της Groq έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2021 στα 2,8 δισ. δολάρια.

Ποια είναι η νέα επένδυση της Μαρίτας Καράτζη στην Κρήτη

Ολοκληρώνεται το επενδυτικό πλάνο του ομίλου MK Hotel Collection ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.