H.I.G.: Οι επόμενες επενδύσεις των Ella Resorts και το αποτύπωμα σε οικονομία-απασχόληση

H.I.G.: Οι επόμενες επενδύσεις των Ella Resorts και το αποτύπωμα σε οικονομία-απασχόληση

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα επενδυτικά πλάνα του ομίλου Ella Resorts, της πλατφόρμας πολυτελών ξενοδοχείων που έχει αναπτύξει η επενδυτική εταιρεία H.I.G. Capital.

Στα Ella Resorts συνολικά έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες. Οι πρώτες που μπήκαν υπό την ομπρέλα τους ήταν δύο μονάδες 5 αστέρων στη Ρόδο (τα Elissa Lifestyle Beach Resort και Helea Lifestyle Beach Resort – Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, πρώην Aldemar Ρόδου).

Εκτός από τις δύο μονάδες στη Ρόδο, στο χαρτοφυλάκιο των Ella Resorts βρίσκονται 4 ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, 1 στην Κρήτη και 1 στην Αττική με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος της H.I.G. για την εντός Ελλάδος δραστηριότητά της είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο τα 10.000 δωμάτια.

Το επενδυτικό πλάνο

Όπως αναφέρει στο Capital.gr o CEO των Ella Resorts, Γιώργος Σταματίου, το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων, έπειτα από τις ανακαινίσεις που είναι σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, θα φτάσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ο συνολικός τζίρος από τα ξενοδοχεία ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με ένα ξενοδοχείο λιγότερο σε λειτουργία λόγω ανακαίνισης και πολύ λιγότερες αφίξεις από το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις προέρχονται από online πλατφόρμες κατά 40% και 60% από tour operation.

"Προφανώς η παρουσία τόσο των ξενοδοχειακών μονάδων της H.I.G., όσο και οποιασδήποτε τουριστικής μονάδας σε οποιονδήποτε προορισμό αλλάζει τη δυναμική και τις ισορροπίες της τοπικής κοινωνίας. Προσφέρει θέσεις άμεσης εργασίας σε εκατοντάδες οικογένειες και έμμεσης σε άλλες τόσες, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία μέσω της υποστήριξης τοπικών προμηθευτών και επιχειρήσεων, για αυτό και είναι πολλά τα παραδείγματα τουριστικών επενδύσεων που έχουν αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία μια περιοχής", εξηγεί ο CEO των Ella Resorts.

Η H.I.G. υλοποιεί μια μεγάλη επένδυση στο Μόχλο της Κρήτης, μετά την αγορά του πρώην Aldiana Club. Το επενδυτικό πλάνο για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητά 360 δωματίων, αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Το έργο, υπό την εποπτεία της Inventio Edge είναι σε εξέλιξη με ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025.

"Όταν η επένδυση μας ολοκληρωθεί, εντός του 2024, και με το άνοιγμα του ξενοδοχείου το 2025 η ευρύτερη περιοχή θα φιλοξενεί 250 άτομα μέλη της ομάδας των Ella Resorts και κάποιες χιλιάδες επισκεπτών. Όλοι αυτοί οι επισκέπτες και εργαζόμενοι θα επισκεφτούν τη γύρω περιοχή θα πάνε στα καταστήματα, στις ταβέρνες κ.ο.κ. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι ενισχύεται η τοπική οικονομία, διευρύνεται το αποτύπωμα της περιοχής, ενώ τονώνεται το κομμάτι της απασχόλησης", τονίζει ο κ. Σταματίου.

Στα ξενοδοχεία στη Ρόδο, σε έκταση 110 στρεμμάτων πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακαίνιση των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 835 δωματίων (2.500 κλίνες) από 760 προηγουμένως, με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτήν την κλάση) την οποία επιμελήθηκε η Inventio Edge.

Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα είναι 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι 350 θέσεις εργασίας μετά την ανακαίνιση αυξήθηκαν σε 600.

Στην Κέρκυρα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σεζόν, ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery, συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024. Όλες οι ανακαινίσεις τελούν υπό την επίβλεψη της Inventio Edge.

Επίσης, έχει αγοραστεί το πρώην ξενοδοχείο Aλθέα, στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας ~350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο.

Τονίζεται πως η H.I.G. έχει θέσει 3 βασικά κριτήρια δραστηριοποίησης σε κάθε προορισμό: να βρίσκεται σε απόσταση έως 90 λεπτά από διεθνές αεροδρόμιο, να είναι τοποθετημένο πάνω στη θάλασσα και το κατάλυμα να έχει τουλάχιστον 200 δωμάτια.

Στην ερώτηση πώς ο όμιλος αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στον τουριστικό χώρο, ο κ. Σταματίου απαντά πως στα Ella Resorts έχουν τεθεί 3 σημαντικοί στόχοι. "Κάθε χρόνο να διατηρείται το προσωπικό και να παραμένει στα ξενοδοχεία, γεγονός που επιτυγχάνεται καθώς το labour turnover είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αγορά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των καλών συνθηκών εργασίας, των προγραμμάτων ανταμοιβής (bonuses) που έχουν όλοι οι συνεργάτες, και των ανταγωνιστικών πακέτων απολαβών 

Δεύτερον, μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης των συνεργατών μας με καταξιωμένους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τρίτον μέσω της συνεργασίας μας με το IST College προσφέροντας και ενισχύοντας τις σπουδές στον ξενοδοχειακό κλάδο. Μάλιστα, δίνοντας μια πρόγευση του τι θέλουμε να ακολουθήσει είναι η ενίσχυση της σχέσης μας με το IST College προσφέροντας στο μέλλον ολοκληρωμένα προγράμματα ξενοδοχειακών σπουδών σε κάποιο ξενοδοχείο μας στα πρότυπα των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών και Ελβετικών σχολών. Είναι τόσο μεγάλο το βάρος που δίνουμε στην εκπαίδευση που έχουμε ορίσει και μια αντίστοιχη θέση του Chief Cultural Ambassador και Dean of Ella Academy".

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν

Για τη φετινή σεζόν, οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, λέει ο κ. Σταματίου. "Παρ’ όλα αυτά αυτό που θα αξιολογηθεί στο τέλος του έτους είναι αν και με το πέρας της υψηλής περιόδου το κεφαλήν έξοδο έχει αυξηθεί ανά επισκέπτη. Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, που μπορεί να επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη και τις ταξιδιωτικές συνήθειες. Πάντως, οι προοπτικές παραμένουν θετικές και η Ελλάδα φαίνεται να κινείται προς ένα ακόμη ρεκόρ τουριστικής σεζόν σε επίπεδο επισκεπτών", συμπληρώνει. 

"Εμείς είμαστε εδώ για να καλύψουμε ένα κενό που είδαμε πως υπάρχει. Να παρέχουμε υψηλού βαθμού υπηρεσίες σε λογική τιμή, κάτι που χαρακτηρίζουμε ως προσιτή πολυτέλεια για όλους".

Τα επόμενα σχέδια της HIG για τον ελληνικό τουρισμό

"Όσον αφορά στα Ella Resorts, η πλατφόρμα θα συνεχίσει να επενδύει στις υπηρεσίες και στο ανθρώπινο δυναμικό με στόχο σύντομα να υπάρξουν νέες συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πιστεύουμε πολύ στην ανάπτυξη της ποιότητας των υπηρεσιών, για αυτό ακριβώς επενδύουμε στην εκπαίδευση με στόχο να δημιουργήσουμε μια σχολή μοναδική στην Ελλάδα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αφού ό,τι έχει σχέση με εκπαίδευση πρέπει οι κινήσεις να είναι προσεκτικές και καλά οργανωμένες", υπογραμμίζει ο CEO των Ella Resorts.

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.