Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της για το εξωτερικό είναι η ελληνική startup Neuralio AI, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα την ένταξή της στο αναγνωρισμένο πρόγραμμα επώασης ESA BIC Greece.
Η Neuralio AI ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 από τους Στέλιο Κωτσόπουλο, Παρασκευή Βουρλιώτη και Χαράλαμπο Παρασκευά. Η εταιρεία έχει έδρα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και ειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων και υπηρεσιών, τεχνητής νοημοσύνης. Οι λύσεις της εταιρείας στοχεύουν στο να μετασχηματίσουν τους τομείς της μετεωρολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών που σχετίζονται με τα χωρικά οικονομικά (spatial finance). "Απώτερος σκοπός μας είναι μέσω της χρήσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και της αριθμητικής μοντελοποίησης πολύπλοκων συστημάτων, που ενσωματώνουν κλιματική και περιβαλλοντική πληροφορία, να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που προάγουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας”, αναφέρει στο Capital.gr η ιδρυτική ομάδα της startup από τη Θεσσαλονίκη.
Οι υπηρεσίες της Neuralio AI χρησιμοποιούνται ήδη από σημαντικούς πελάτες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει συμβουλευτική για έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς των Γεωεπιστημών και των Επιστημών Περιβάλλοντος σε ιδιώτες πελάτες.
Μέχρι τώρα, η διεθνής παρουσία της Neuralio AI βασιζόταν κυρίως στις υπηρεσίες που προσφέρει ως ανάδοχος έργων υπερεθνικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Ωστόσο, στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση των υπηρεσιών της και σε ιδιώτες πελάτες στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Ποιες υπηρεσίες παρέχει
Η εταιρεία απασχολεί αυτή τη στιγμή 7 άτομα με μεγάλη εμπειρία στο deep tech και στην πράσινη τεχνολογία. Η ομάδα διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στην ανάπτυξη και εγκατάσταση επιχειρησιακών συστημάτων αριθμητικής πρόγνωσης καιρού, μοντελοποίησης πολύπλοκων διαδικασιών και δορυφορικής τηλεπισκόπησης σε υπερυπολογιστικές υποδομές (HPC) και υπολογιστικά συστήματα νέφους (cloud computing).
Αναλυτικά, η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνει την παροχή των ακόλουθων υπηρεσιών:
1. Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: Παρέχει σε βάθος αναλύσεις για τον αντίκτυπο των χρήσεων γης στο περιβάλλον.
2. Προβλέψεις Καιρού και Κλίματος: Παρέχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις καιρού και κλίματος για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να προσαρμόσουν τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες βάσει της μεταβλητότητας του κλίματος.
3. Αξιολόγηση Καταλληλότητας Γης: Αξιολογεί το δυναμικό της γης μέσω πολυκριτηριακής ανάλυσης.
4. Μοντελοποίηση Με Πράκτορες (agent-based modeling and multiagent RL systems): Προσομοιώνει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων παραγόντων σε χωρικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών παραγόντων, με στόχο την πρόβλεψη του περιβαλλοντικού αντικτύπου διαφόρων διαδικασιών σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.
Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα
Όπως εξηγούν οι co-founders, η στρατηγική συνεργασία της Neuralio AI με το ESA BIC Greece προέκυψε από την ανάγκη της εταιρείας να εμβαθύνει στη χρήση τεχνολογιών του διαστήματος στις υπηρεσίες της, με σκοπό να βελτιώσει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους. "Παράλληλα θέλαμε να επεκτείνουμε τη δικτύωσή μας με τις εταιρείες του οικοσυστήματος, ενισχύοντας τη συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογιών”, τονίζουν και προσθέτουν: "Σκοπός της επώασής μας είναι αφενός η βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών και αφετέρου η ανάπτυξη της πλατφόρμας ESSENTIAL. H πλατφόρμα ESSENTIAL είναι μία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης με γλωσσικά χαρακτηριστικά, η οποία θα επιτρέπει με έναν άμεσο τρόπο στον χρήστη να έχει αφενός πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά και να επιτρέπει τον συνδυασμό αυτών των υπηρεσιών για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων στον τομέα των πράσινων χρηματοδοτήσεων”.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει βασιστεί κυρίως σε ίδια κεφάλαια, τα οποία προήλθαν από την πώληση υπηρεσιών της στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς και μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα επώασης ESA BIC Greece προσέφερε στη Neuralio AI μία επιπλέον υποστήριξη, ενώ, όπως αποκαλύπτουν οι ιδρυτές της startup, η εταιρεία εξετάζει να κάνει χρήση και των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που προσφέρουν δανειοδότηση σε μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.
Σύμφωνα με τους τρεις ιδρυτές, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που προσφέρουν παρόμοιες λύσεις με αυτές της Neuralio ΑΙ, ωστόσο αυτό που διαφοροποιεί την ομάδα τους από τον ανταγωνισμό είναι η ολιστική και ενσωματωμένη προσέγγισή της, που συνδυάζει την αξιολόγηση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τις κλιματικές προβλέψεις, την αξιολόγηση καταλληλόλητας γης και τη μοντελοποίηση με βάση τους πράκτορες (agents) για την αξιολόγηση των πράσινων επενδύσεων. "Ταυτόχρονα η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μάς δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη, προσφέροντάς μας πολύ μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις διαφορετικών χρηστών σε σχέση με τις κλασικές προσεγγίσεις”, προσθέτουν.
Όσον αφορά στους στόχους για το προσεχές διάστημα, οι co-founders αναφέρουν τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης της εταιρείας τους, καθώς και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της πλατφόρμας ESSENTIAL για την υποστήριξη των βιώσιμων πρακτικών χρήσης γης και της πράσινης χρηματοδότησης.