Tου Γιώργου Λαμπίρη
Στην τελική ευθεία βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου της Μέγας Γύρος στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς θυμίζουμε ότι ήδη διατηρεί εργοστάσιο στη συγκεκριμένη πολιτεία. Η νέα παραγωγική μονάδα της ελληνικής εταιρείας επεξεργασίας και συσκευασίας προϊόντων κρέατος θα είναι έτοιμη προς λειτουργία στο τέλος του 2024 όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Νίκος Λούστας. Η επένδυση για την κατασκευή της νέας μονάδας ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Tζίρος 62 εκατ. ευρώ και EBITDA 5,7 εκατ. ευρώ το 2023
Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις του 2023 ο κύριος Λούστας επισημαίνει ότι η Μέγας Γύρος κατέγραψε EBITDA ύψους 5,7 εκατ. ευρώ EBITDΑ (5,03 εκατ. το 2022), ποσό που το 2024 αναμένεται να είναι αυξημένο. Σε ό,τι αφορά το 2023 ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, από τη δραστηριότητα της σε Αμερική και Ελλάδα όπου διατηρεί παραγωγή. Ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών του 2022 θυμίζουμε ότι ήταν 56,83 εκατ. ευρώ και το 2021 45,56 εκατ. ευρώ.
Σε ερώτημά μας για το εάν υφίσταται ενδιαφέρον εισαγωγής σε ξένο Χρηματιστήριο με σκοπό την άντληση κεφαλαίων, ο κύριος Λούστας επισημαίνει ότι θα ήταν κάτι που ίσως να εξέταζε η επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου που θα αυξήσει την παραγωγή αλλά και τα οικονομικά μεγέθη της Μέγας Γύρος. Αποκλείει ωστόσο κάθε περίπτωση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει απρόσκοπτα η συνεργασία με το fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR που διατηρεί ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία από το 2021, το οποίο ο επιχειρηματίας χαρακτηρίζει ως "silent partner" (αθόρυβος συνέταιρος). Θυμίζουμε ότι η πρώτη επένδυση fund στη Μέγας Γύρος, είχε πραγματοποιηθεί από τη Damma Holdings, επενδυτικό όχημα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου
Στόχευση του κυρίου Λούστα είναι να κάνει τον γύρο παγκόσμιο προϊόν, όπως επισημαίνει σταθερά και σε κάθε ευκαιρία τα τελευταία χρόνια. "Με ενδιαφέρει να μπορέσω να κάνω το προϊόν παγκόσμιο. Εάν το fund θέλει να βοηθήσει έχει καλώς. Αυτή τη στιγμή η παρουσία μας εντοπίζεται σε 25 χώρες και σκοπός μας είναι να την επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια".
Από τα Sofis House και τα Gilli Diet στο γύρο
Ο Νίκος Λούστας σπούδασε γεωλόγος στο Αριστοτέλειο. Ωστόσο δεν ασχολήθηκε με το αντικείμενο των σπουδών του καθότι η επαγγελματική του διαδρομή τον οδήγησε στην εστίαση. Η Θεσσαλονίκη και ο γύρος της πόλης άνοιξαν το δρόμο για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα, καθώς αποτέλεσαν έμπνευση για την επιχειρηματική του δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ξεκίνησε δημιουργώντας την αλυσίδα εστιατορίων Sofis House, με οκτώ καταστήματα στη Θεσσαλονικη και τρία στην Αθήνα καθώς και την εταιρεία διανομής έτοιμου, υγιεινού φαγητού, Gilli Diet, η οποία διέθετε πιάτα από την ελληνική κουζίνα, καθώς και γύρο.
Το 1999 δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο γύρου στην Ελλάδα, ιδρύοντας την εταιρεία, Ελληνικός Γύρος, μαζί με μία ομάδα επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο όμιλος Νίκα και ο όμιλος Coca-Cola. Παρά το γεγονός ότι κάναμε μία καλή προσπάθεια με τον Ελληνικό Γύρο (Elvida Foods), ενώ το 2006 αποχώρησε από το μετοχικό σχήμα, καθότι είχαν ήδη αποχωρήσει οι υπόλοιποι εταίροι. Το 2007 ξεκίνησε η Μέγας Γύρος.