Μέγας Γύρος: Πότε θα είναι έτοιμο το δεύτερο εργοστάσιο στην Αμερική

Μέγας Γύρος: Πότε θα είναι έτοιμο το δεύτερο εργοστάσιο στην Αμερική

Tου Γιώργου Λαμπίρη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου της Μέγας Γύρος στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς θυμίζουμε ότι ήδη διατηρεί εργοστάσιο στη συγκεκριμένη πολιτεία. Η νέα παραγωγική μονάδα της ελληνικής εταιρείας επεξεργασίας και συσκευασίας προϊόντων κρέατος θα είναι έτοιμη προς λειτουργία στο τέλος του 2024 όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Νίκος Λούστας. Η επένδυση για την κατασκευή της νέας μονάδας ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Tζίρος 62 εκατ. ευρώ και EBITDA 5,7 εκατ. ευρώ το 2023

Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις του 2023 ο κύριος Λούστας επισημαίνει ότι η Μέγας Γύρος κατέγραψε EBITDA ύψους 5,7 εκατ. ευρώ EBITDΑ (5,03 εκατ. το 2022), ποσό που το 2024 αναμένεται να είναι αυξημένο. Σε ό,τι αφορά το 2023 ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, από τη δραστηριότητα της σε Αμερική και Ελλάδα όπου διατηρεί παραγωγή. Ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών του 2022 θυμίζουμε ότι ήταν 56,83 εκατ. ευρώ και το 2021 45,56 εκατ. ευρώ. 

Σε ερώτημά μας για το εάν υφίσταται ενδιαφέρον εισαγωγής σε ξένο Χρηματιστήριο με σκοπό την άντληση κεφαλαίων, ο κύριος Λούστας επισημαίνει ότι θα ήταν κάτι που ίσως να εξέταζε η επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου που θα αυξήσει την παραγωγή αλλά και τα οικονομικά μεγέθη της Μέγας Γύρος. Αποκλείει ωστόσο κάθε περίπτωση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει απρόσκοπτα η συνεργασία με το fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR που διατηρεί ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία από το 2021, το οποίο ο επιχειρηματίας χαρακτηρίζει ως "silent partner" (αθόρυβος συνέταιρος). Θυμίζουμε ότι η πρώτη επένδυση fund στη Μέγας Γύρος, είχε πραγματοποιηθεί από τη Damma Holdings, επενδυτικό όχημα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Στόχευση του κυρίου Λούστα είναι να κάνει τον γύρο παγκόσμιο προϊόν, όπως επισημαίνει σταθερά και σε κάθε ευκαιρία τα τελευταία χρόνια. "Με ενδιαφέρει να μπορέσω να κάνω το προϊόν παγκόσμιο. Εάν το fund θέλει να βοηθήσει έχει καλώς. Αυτή τη στιγμή η παρουσία μας εντοπίζεται σε 25 χώρες και σκοπός μας είναι να την επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια". 

Από τα Sofis House και τα Gilli Diet στο γύρο

Ο Νίκος Λούστας σπούδασε γεωλόγος στο Αριστοτέλειο. Ωστόσο δεν ασχολήθηκε με το αντικείμενο των σπουδών του καθότι η επαγγελματική του διαδρομή τον οδήγησε στην εστίαση. Η Θεσσαλονίκη και ο γύρος της πόλης άνοιξαν το δρόμο για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα, καθώς αποτέλεσαν έμπνευση για την επιχειρηματική του δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.  Ξεκίνησε δημιουργώντας την αλυσίδα εστιατορίων Sofis House, με οκτώ καταστήματα στη Θεσσαλονικη και τρία στην Αθήνα καθώς και την εταιρεία διανομής έτοιμου, υγιεινού φαγητού, Gilli Diet, η οποία διέθετε πιάτα από την ελληνική κουζίνα, καθώς και γύρο.

Το 1999 δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο γύρου στην Ελλάδα, ιδρύοντας την εταιρεία, Ελληνικός Γύρος, μαζί με μία ομάδα επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο όμιλος Νίκα και ο όμιλος Coca-Cola. Παρά το γεγονός ότι κάναμε μία καλή προσπάθεια με τον Ελληνικό Γύρο (Elvida Foods), ενώ το 2006 αποχώρησε από το μετοχικό σχήμα, καθότι είχαν ήδη αποχωρήσει οι υπόλοιποι εταίροι. Το 2007 ξεκίνησε η Μέγας Γύρος.
 

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.