Quest: Γιατί βολιδοσκοπεί τις μικρές οικιακές συσκευές και εξαγορά της Μπενρουμπή

Quest: Γιατί βολιδοσκοπεί τις μικρές οικιακές συσκευές και εξαγορά της Μπενρουμπή

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε πρώιμο στάδιο αλλά υπαρκτές είναι οι συζητήσεις μεταξύ της Quest και της Μπενρουμπή, υπό την προοπτική εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη. Κάτι που δεν αρνήθηκε ο όμιλος Quest και μέσα από πρόσφατη ανακοίνωσή του, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υφίσταται για την ώρα δεσμευτική συμφωνία των δύο πλευρών. Επιδίωξη της επιχείρησης, της οποίας ηγείται ο Θεόδωρος Φέσσας, είναι να διευρύνει την παρουσία της στην αγορά, με την προσθήκη συμπληρωματικών κατηγοριών όπου έως τώρα δεν έχει δραστηριότητα, όπως είναι οι μικρές οικιακές συσκευές, στις οποίες έχει σημαντική παρουσία η Μπενρουμπή, μέσω της izzy. 

Ήδη ο όμιλος Quest διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του τα εμπορικά σήματα Singer και της Izola, τα οποία κατείχε ήδη η ΓΕ Δημητρίου κατά την εξαγορά του από την Quest. Επιδίωξη του ομίλου αποτελεί τόσο η ανάπτυξη συνέργειας όσο και η πιθανότητα εξαγοράς προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τη χονδρική στον τομέα των οικιακών συσκευών, όπου αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται με τα κλιματιστικά και κυρίως με την Toyotomi, την οποία "κληρονόμησε" από την εξαγορά της Δημητρίου. 

Θέλγητρο το υψηλό περιθώριο κέρδους

Το υψηλό περιθώριο κέρδους που καταγράφουν οι μικρές οικιακές συσκευές αποτελεί ένα από τα βασικά κίνητρα από πλευράς του ομίλου Quest, ο οποίος επιδιώκει την επέκτασή του με προϊόντα περιφερειακά των κατηγοριών στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται. Επομένως η απόκτηση της Μπενρουμπή Α.Ε. θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ιδανική ευκαιρία που συνάδει με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις της Quest.

Θα θυμίσουμε ότι η Μπενρουμπή κατέγραψε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά 16%, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία αύξηση του τιμοκαταλόγου της εντός του 2023, και με υπερδιπλάσια κερδοφορία σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων με ιδιαίτερα βελτιωμένο μικτό περιθώριο το οποίο παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 44,3%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων για το 2023 ήταν 3,82 εκατ. ευρώ έναντι 1,77 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας στο τέλος της περασμένης χρονιάς ήταν 6,79 εκατ. ευρώ, και εάν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2023 ήταν 4,07 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του 2023 ήταν 25,24 εκατ. ευρώ έναντι 21,71 εκατ. ευρώ το 2022.

Μεταξύ των εταιρειών, των οποίων διατηρεί τα δικαιώματα διανομής στην Ελλάδα η Μπενρουμπή είναι οι Pyrex, Babyliss και izzy. 

Ανάπτυξη για τις μικρές οικιακές συσκευές το 2023 στην Ελλάδα – Ο ρόλος των air fryers 

Να σημειωθεί ότι η κατηγορία των μικρών οικιακών συσκευών το 2023 είχε ανάπτυξη 7,5% σε επίπεδο πωλήσεων σε τεμάχια, φτάνοντας τα 4.546.866 τεμάχια από 4.228.712 το 2022. Σε ό,τι αφορά το τζίρο της κατηγορίας των μικρών οικιακών συσκευών το 2023 παρουσίασε ανάπτυξη 18,5%, φτάνοντας τα 20.329.254 ευρώ από 19.287.023. Σημαντικό μέρος των πωλήσεων οικιακών συσκευών αποτελούν οι φριτέζες αέρος (air fryers), συσκευή την οποία διαθέτει στη γκάμα της και η Μπενρουμπή με το σήμα της izzy.

Σημειώνεται ότι η izzy που εμπορεύεται στην ελληνική αγορά η εταιρεία Μπενρουμπή αποτελεί έναν από τους κυρίαρχα εμπορικά σήματα της κατηγορίας των μικρών οικιακών συσκευών καθώς διατηρεί μερίδιο που υπολογίζεται κοντά στο 20%. 

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Volotea

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες σύντομων συζητήσεων προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία.

Η ευλογιά των πιθήκων εκτοξεύει τη μετοχή της Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχίας για έξαρση του ιού

Το εμβόλιό της είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παράδοση 10 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2025.

Stake.com: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο καζίνο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

Έχει έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και είχε έσοδα $2,6 δισ. πέρυσι. Οι ιδρυτές της είναι δύο από τους νεότερους αυτοδηµιούργητους δισεκατοµµυριούχους στον πλανήτη

Κουλουράδες: Πώς από τον Πειραιά επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα - Τα σχέδια για εξωτερικό & τα νέα projects

Η δημιουργία της αλυσίδας εστίασης από τον Δημήτρη Γρίβα, η επιτυχία, η συνεργασία με το SwitzGroup και τα επόμενα σχέδια.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.