Κλουκίνας-Λάππας: Από τις κατασκευές, στη Mothercare και τη νέα εταιρεία

Κλουκίνας-Λάππας: Από τις κατασκευές, στη Mothercare και τη νέα εταιρεία

Του Γιώργου Λαμπίρη

Μακρινό παρελθόν αποτελεί η χρονική περίοδος της δικαστικής διαμάχης μεταξύ των τότε μετόχων της Κλουκίνας-Λάππας, ήτοι της οικογένειας Λάππα και της οικογένειας Σπεντζάρη, όπου αφορμή αποτέλεσε η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος Mothercare στην οδό Ερμού στο Σύνταγμα και η μίσθωσή του στην Adidas, έναντι μηνιαίου τιμήματος 64.000 ευρώ. Γεγονός που πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση του έτερου μετόχου, Λουκά Σπεντζάρη.

Από τις 3 Ιουνίου ξεκινάει και επίσημα η νέα εταιρεία στην οποία θα υπάγεται η δραστηριότητα εμπορίας βρεφικών και παιδικών ειδών Mothercare της Κλουκίνας-Λάππας μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης, στο πλαίσιο εξαγοράς των ακινήτων της εισηγμένης από την Intracom Properties, θυγατρική του ομίλου Intracom Holdings. Η νέα εταιρεία Wonder Nest Retail Α.Ε. θα είναι αυτή που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης της εμπορικής δραστηριότητας με συμμετοχή κατά 60% του ομίλου Intracom Holdings και κατά 40% της Βιολέττας Λάππα, εκ των μετόχων της Κλουκίνας-Λάππας, η οποία διατηρεί το ρόλο της διευθύνουσας συμβούλου στη νέα εταιρεία. 

Θυμίζουμε ότι το 2023 από τις συνολικές πωλήσεις της Κλουκίνας – Λάππας που ήταν 25,8 εκατομμύρια ευρώ το 91% προήλθε από την εμπορική δραστηριότητα της Mothercare (23,6 εκατ. ευρώ με πτώση 11 σε σχέση με το 2022), ενώ ποσοστό 8,7% προήλθε από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρουμανία. 

Ξεκίνησε ως κατασκευαστική εταιρεία και το 1999 ανέλαβε τη Mothercare 

Θυμίζουε ότι η Κλουκίνας-Λάππας δημιουργήθηκε το 1986 ως Ιωάννης Κλουκίνας-Ιωάννης Λάππας, με αντικείμενο τις κατασκευές και ειδικότερα την ανάλυψη γενικών εργολαβιών σε έργα. Το 1999 πραγματοποιήθηκε από την Κλουκίνας Λάππας η εξαγορά του 80% της εταιρείας Εμπορική και Βιοτεχνική Εταιρεία Υιοί Ευθ. Παπαγιάννη Α.Ε., η οποία είχε ως αντικείμενο την εισαγωγή, κατασκευή και εμπορία ρούχων και την αποκλειστική αντιπροσώπευση της αλυσίδας Mothercare στην Ελλάδα μέσω σύμβασης που είχε υπογράψει το 1987 με την Mothercare UK Limited, για το δικαίωμα της αποκλειστικής διανομής των προϊόντων Mothercare στην Ελλάδα, τα οποία εμπορευόταν με λιανικές πωλήσεις από καταστήματά της. Το 2004 η Κλουκίνας-Λάππας εξαγόρασε και το υπόλοιπο 20% της εταιρείας Υιοί Ευθ. Παπαγιάννη Α.Ε. Η Κλουκίνας-Λάππας εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2004. 

Τα τελευταία χρόνια η Mothercare έχει κάνει διαδοχικές κινήσεις για την βελτιστοποίηση του δικτύου των καταστημάτων της, έχοντας διακόψει παλαιότερα την δραστηριοποίησή της στη Β. Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 διακόπηκε η λειτουργία, του καταστήματος στην Αλβανία και των δύο καταστημάτων στη Σερβία. Αντίστοιχα αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος ELC στο Χαλάνδρι Αττικής, επί της Λεωφόρου Πεντέλης και τον Φεβρουάριο του 2023 διακόπηκε η λειτουργία του καταστήματος στη Ρόδο, το οποίο ήταν franchise. 

Συνεργασία με τη UPS για αποστολές σε χώρες της Ευρώπης

Σήμερα η εταιρεία κατέχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση των εμπορικών σημάτων Mothercare και Early Learning Centre στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ λειτουργούν 25 καταστήματα στις δύο χώρες, τα 21 στην Ελλάδα και τα 4 στη Ρουμανία. Πρόσφατα η Mothercare ξεκίνησε συνεργασία με τη skroutz για την πώληση των προϊόντων της, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει αντίστοιχη κίνηση και με το marketplace της Public. Επιπλέον πραγματοποίησε συνεργασία με την εταιρεία ταχυμεταφορών, UPS, με σκοπό να διαθέτει τα προϊόντα της σε χώρες του εξωτερικού με παραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας της.

Η μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της νέας εταιρείας, Βιολέττα Λάππα, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Mothecare εντοπίζονται στη μείωση των γεννήσεων που έφτασαν στο χαμηλό του 2023 και ήταν μόλις 75.000 βρέφη. 

Επιπλέον, η αύξηση του κόστους θαλασσίων μεταφορών αλλά και η αύξηση του χρόνου παράδοσης των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με την συρρικνούμενη αγοραστική δύναμη των πολιτών από την αύξηση κόστους βασικών ειδών, το εργοδοτικό κόστος και η εργατική νομοθεσία, αποτελούν επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τη δραστηριότητα της εταιρείας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κερδοφόρο σχήμα με στενή παρακολούθηση των καταστημάτων και ανακαίνιση του δικτύου. Ήδη η Mothercare εγκαινίασε το πρώτο κατάστημα όπου πραγματοποιήθηκε ριζική ανακαίνιση, αυτό της Νέας Σμύρνης. Ακολουθούν ανακαινίσεις στα καταστήματα της Νέας Ερυθραίας και του Περιστερίου. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ανακαινίσεων που θα ξεκινούν από μερικές παρεμβάσεις έως ριζικές ανακαινίσεις και θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Volotea

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες σύντομων συζητήσεων προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία.

Η ευλογιά των πιθήκων εκτοξεύει τη μετοχή της Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχίας για έξαρση του ιού

Το εμβόλιό της είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παράδοση 10 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2025.

Stake.com: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο καζίνο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

Έχει έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και είχε έσοδα $2,6 δισ. πέρυσι. Οι ιδρυτές της είναι δύο από τους νεότερους αυτοδηµιούργητους δισεκατοµµυριούχους στον πλανήτη

Κουλουράδες: Πώς από τον Πειραιά επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα - Τα σχέδια για εξωτερικό & τα νέα projects

Η δημιουργία της αλυσίδας εστίασης από τον Δημήτρη Γρίβα, η επιτυχία, η συνεργασία με το SwitzGroup και τα επόμενα σχέδια.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.