Ποιος είναι CEO των Crypto, του οποίου το νόμισμα έχασε €40 δισ. το 2022 - Κινδυνεύει με δίωξη για απάτη

Ποιος είναι CEO των Crypto, του οποίου το νόμισμα έχασε €40 δισ. το 2022 - Κινδυνεύει με δίωξη για απάτη

Του Zachary Folk

Τη Δευτέρα αρχίζει η δίκη για απάτη του αμφιλεγόμενου CEO των Crypto, Ντο Κβον, και της εταιρείας του Terraform Labs, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πτώση της αξίας του stablecoin της εταιρείας και την αφαίρεση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κεφάλαια των επενδυτών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μήνυσε τον Κβον και την Terraform Labs τον Φεβρουάριο του 2023, κατηγορώντας την εταιρεία ότι στήριξε το stablecoin παραπλανώντας παράλληλα τους επενδυτές, ισχυριζόμενη ότι η αξία του ελεγχόταν από έναν αλγόριθμο και ήταν συνδεδεμένη με την τιμή του αμερικανικού δολαρίου, ενώ στην πραγματικότητα ο Κβον και άλλα στελέχη φέρονται να δαπανούσαν δισεκατομμύρια για να διατηρήσουν την αξία του και να παραπλανούν τους επενδυτές σχετικά με τη σταθερότητά του.

Ο Κβον δεν θα παραστεί τη Δευτέρα στη δίκη του για απάτη, καθώς το Σάββατο αποφυλακίστηκε από τη φυλακή στο Μαυροβούνιο αφού εξέτισε ολόκληρη την ποινή του για τη χρήση πλαστού διαβατηρίου, αλλά οι εισαγγελείς δεν του επέστρεψαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, όπως ανακοίνωσε το Bloomberg.

Οι εισαγγελείς στη Νότια Κορέα κατηγόρησαν τον Κβον για παραβίαση του νόμου περί κεφαλαιαγορών της εταιρείας και οι επενδυτές στη Σιγκαπούρη κατέθεσαν ομαδική αγωγή ύψους 57 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του Κβον και των άλλων συνιδρυτών της Terraform Labs - ωστόσο ο Κβον εξαφανίστηκε από το διαμέρισμά του στη Σιγκαπούρη πριν του επιδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ο Κβον οδηγήθηκε στη συνέχεια σε ποινικές διώξεις από τους εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για απάτη με κινητές αξίες, ηλεκτρονική απάτη και απάτη προϊόντων.

Ο Κβον συνελήφθη τελικά δύο μήνες αργότερα στο Μαυροβούνιο, αφού προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό διαβατήριο της Κόστα Ρίκα για να φύγει από τη χώρα, και τελικά καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση -ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα άρχισαν να πιέζουν για την έκδοσή του.

Ένα δικαστήριο του Μαυροβουνίου ενέκρινε την έκδοση του Κβον στη Νότια Κορέα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της βαλκανικής χώρας παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση την περασμένη εβδομάδα - ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Τα κρυπτονομίσματα της Terraform Labs

Η Terraform Labs διαχειρίστηκε δύο κρυπτονομίσματα: Το TerraUSD (UST), ένα λεγόμενο αλγοριθμικό stablecoin συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, και το Luna, ένα token που οι χρήστες θα μπορούσαν υποτίθεται να ανταλλάξουν με UST ανά πάσα στιγμή. Το Luna, το οποίο λειτουργούσε περισσότερο σαν ένα παραδοσιακό crypto token όπως το Bitcoin, σχεδιάστηκε για να είναι ένας "σταθεροποιητικός μηχανισμός" που διατηρεί το UST συνδεδεμένο στο ποσό του 1 δολαρίου μέσω ενός συστήματος arbitrage - εάν το UST έπεφτε κάτω από το 1 δολάριο, οι επενδυτές μπορούσαν να αγοράσουν το UST με έκπτωση και να το ανταλλάξουν με 1 δολάριο Luna, ενισχύοντας έτσι την αξία του UST. Αυτό διαφοροποιούσε το UST από άλλα stablecoins που έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στο $1 και -συχνά αμφιλεγόμενα- αναφέρουν ότι υποστηρίζονται από ισχυρά κεφάλαια.

Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Binance, διαφήμισαν το UST ως ασφαλή επένδυση λόγω της σύνδεσης του με το δολάριο. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισχυρίζεται ότι ο Κβον έλαβε "δραστικά" μέτρα για να χειραγωγήσει την αξία του νομίσματος και να διατηρήσει τη σύνδεση, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του νομίσματος με "δισεκατομμύρια" δολάρια που δόθηκαν στο Luna Foundation Guard, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ίδρυσε ο Κβον. Ένας τρίτος ελεγκτής διαπίστωσε αργότερα ότι το ίδρυμα ξόδεψε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να το "προστατεύσει αποτελεσματικά". Όταν αγόρασε το UST, η Terraform Labs ενθάρρυνε στη συνέχεια τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν τα token στη δεξαμενή στοιχημάτων της εταιρείας, γνωστή ως "Anchor Protocol". 

Η δεξαμενή στοιχημάτων διαφήμιζε επιτόκιο 20%. Σύμφωνα με την αγωγή της SEC, πάνω από το 70% του συνόλου των UST -περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια- είχε κατατεθεί στην Anchor Protocol πριν από την κατάρρευση του token. Τον Μάιο του 2022, το UST κατρακύλησε κάτω από την τιμή του δολαρίου, με την αξία του να πέφτει μέχρι και 10 σεντς μέσα στην ακόλουθη εβδομάδα. Η τιμή του Luna κατέγραψε πτώση "πλησίον του μηδενός", σύμφωνα με την SEC, και η ρυθμιστική αρχή εκτιμά ότι οι επενδυτές έχασαν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της κατάρρευσης.

Το εικονικό χρηματιστήριο

Η Terraform Labs δημιούργησε επίσης ένα project με την ονομασία "Mirror Protocol", ένα εικονικό χρηματιστήριο όπου οι χρήστες μπορούσαν να αγοράζουν και να πωλούν τίτλους που ονομάζονταν "mAssets" και "καθρέφτιζαν" τις τιμές των πραγματικών μετοχών. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούσαν να συναλλάσσονται με "mAAPL", έναν τίτλο που θα αντανακλούσε την πραγματική τιμή της μετοχής της Apple, αλλά αυτά τα κατοπτρικά περιουσιακά στοιχεία δεν αντανακλούσαν κανένα "άμεσο ή έμμεσο ιδιοκτησιακό συμφέρον" στην εταιρεία. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αυτά τα mAssets "παρακολουθούσαν την άνοδο ή την πτώση της τιμής του υποκείμενου τίτλου, αλλά δεν μετέφεραν κανένα άμεσο ή έμμεσο συμφέρον στον υποκείμενο τίτλο". Η SEC εξέδωσε αρχικά κλήτευση προς την Terraform Labs για να διαπιστώσει αν λειτουργούσε ένα μη ρυθμιζόμενο χρηματιστήριο, αλλά ο Κβον αρνήθηκε να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές οποιαδήποτε έγγραφα ή μαρτυρία σχετικά με το Mirror Protocol.

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Cavino: Τι τζιράρει ο μεγαλύτερος όμιλος κρασιού στην Ελλάδα μετά την εξαγορά του Μπαμπατζίμ

Η συνεργασία με τη Lidl – Από εξαγωγές το 64% του κύκλου εργασιών της.

Η Pizza Hut επιστρέφει στην Ελλάδα

Λίγες ημέρες απομένουν για την επιστροφή της Pizza Hut στην Ελλάδα αυτή τη φορά υπό τον κυπριακό όμιλο PHC.

Πόσο καφέ πίνουμε στην Ελλάδα

Παρά την δεκαετή οικονομική κρίση και τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ποτά αλλά και στα προϊόντα καφέ, δεν επηρεάστηκε η κατανάλωση στην Ελλάδα, με τον κλάδο να εμφανίζει ανθεκτικότητα.

Η "μονοπωλιακή αυτοκρατορία" της Google κινδυνεύει και ο Τραμπ μάλλον δεν θα τη σώσει

"Η Google δεν μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών".

Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να "μπλοκάρει" την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λογοδοτήσει η Κίνα χωρίς να αποξενωθούν 180 εκατ. Αμερικανοί χρήστες".

Lamda Development: "Χρυσοτόκος όρνιθα" το Ελληνικό

Διπλάσιες οι εισπράξεις έναντι των εξόδων μέχρι σήμερα.

Embio Diagnostics: Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ για την startup που αναπτύσσει διαγνωστικές λύσεις

Εστίασε στην επεκτατική της στρατηγική, εντάσσοντας στο πελατολόγιο της μεγάλες εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ για τις προσφορές στα ράφια

Αντικείμενο η αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με την υλοποίηση των προωθητικών ενεργειών και εκπτώσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Doitforme: Επέκταση υπηρεσιών από τη startup που επαναπροσδιορίζει τη δημιουργία διαφημίσεων στα social media

Η εταιρεία από το Βόλο έχει φέρει επανάσταση στη δημιουργία και διαχείριση διαφημίσεων στα social media.

Gregy: "Τρέχει" το mega πράσινο πρότζεκτ Κοπελούζου που θα συνδέσει ηλεκτρικά Ελλάδα και Αίγυπτο

Τα πλεονεκτήματα του έργου και τα έργα ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν πράσινη ενέργεια τη διασύνδεση.

Theramir: Στόχος οι κλινικές δοκιμές για τη startup που αναπτύσσει θεραπείες κατά του καρκίνου

Η στρατηγική πορεία της για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών ενισχύθηκε με μια επιτυχημένη χρηματοδότηση ύψους 525.000 ευρώ.