Feel Therapeutics: Κεφάλαια άνω των 13 εκατ. για τη startup που αλλάζει τη φροντίδα της ψυχικής υγείας

Feel Therapeutics: Κεφάλαια άνω των 13 εκατ. για τη startup που αλλάζει τη φροντίδα της ψυχικής υγείας

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε πάνω από 13 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει μέχρι σήμερα η Feel Τherapeutics -η startup με ελληνικό… DNA, που θέλει να φέρει την επανάσταση στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, αξιοποιώντας τη δύναμη των αντικειμενικών δεδομένων και των ψηφιακών βιοδεικτών.

Τα κεντρικά γραφεία της Feel Therapeutics βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, αλλά η "καρδιά” της εταιρείας χτυπάει στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους της (25 από τους 30) βρίσκονται στα γραφεία της στην Ελλάδα. Από την ίδρυση της εταιρείας έως σήμερα, έχουν επενδυθεί πάνω από 10 εκατ. δολάρια στο ελληνικό οικοσύστημα, μέσω της απασχόλησης εργαζομένων και μέσω διαφόρων συνεργατών για την παροχή υπηρεσιών, όπως την ανάπτυξη και σχεδιασμό λογισμικού, λογιστικές και νομικές υπηρεσίες κ.ά.

"Από την πρώτη μέρα, πρόθεση της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει ένα hub και να φέρει στην Ελλάδα την καινοτόμα κουλτούρα της Silicon Valley για να ενισχύσει τα τοπικά ταλέντα και Έλληνες από το εξωτερικό, ώστε να εργαστούν πάνω σε προηγμένες τεχνολογίες και καινοτομίες με παγκόσμιο αντίκτυπο”, λένε στο Capital.gr οι δύο co-founders της εταιρείας, Γιώργος Ελευθερίου (CEO) και Χάρης Τσίρμπας (CTO).

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η Feel έχει επενδύσει σε τεράστιο βαθμό στην έρευνα της ψυχικής υγείας στη χώρα. Συνεργάζεται στενά με πολλά νοσοκομεία στην Ελλάδα και χρηματοδοτεί τη διδακτορική έρευνα αρκετών επιστημόνων στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχει διεξάγει δεκάδες ερευνητικές μελέτες με εκατοντάδες συμμετέχοντες, οδηγώντας σε αρκετές δημοσιεύσεις και επιστημονικές ανακαλύψεις. Για παράδειγμα, σε μία από αυτές τις μελέτες, προσφάτως ανακάλυψε έναν νέο ψηφιακό βιοδείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας σε ενήλικες. 

Επόμενα σχέδια 

Η Feel Τherapeutics ανακοίνωσε πρόσφατα την εξασφάλιση μιας νέας χρηματοδότησης, στην οποία, εκτός από την Satori Capital, συμμετείχε και ένα ακόμη ελληνικό fund, το Metavallon VC. Με τα νέα κεφάλαια, το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης που έχει λάβει η εταιρεία, ξεπερνά πλέον τα 13 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρουν οι co-founders, η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια στην στρατηγική ενίσχυση της εμπορικής της παρουσίας, επεκτείνοντας την επιχειρηματική της ανάπτυξη, τις πρωτοβουλίες, καθώς και την ομάδα της.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία θα διαθέσει κεφάλαια για την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Ιατρικής Ακριβείας. Η ενίσχυση αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας νέας ιατρικής φορητής συσκευής τελευταίας τεχνολογίας και μιας σειράς καινοτόμων ψηφιακών μέτρων προσαρμοσμένων για την ψυχική και συμπεριφορική υγεία.

"Επίσης, σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με ακόμα περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς κινητήριος δύναμη και όραμά μας είναι να βοηθήσουμε 100.000.000 άτομα να διαχειριστούν καλύτερα την ψυχική τους υγεία μέχρι το 2025. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου το Precision Medicine θα μας επιτρέπει να παρέχουμε εξατομικευμένη υποστήριξη και φροντίδα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο”, λένε οι κ.κ. Ελευθερίου και Τσίρμπας.

Κατά το επόμενο έτος, η Feel Therapeutics έχει αφιερωθεί στη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών με κορυφαίες εταιρείες βιοεπιστημών παγκοσμίως, εστιάζοντας στην προώθηση αντικειμενικών δεδομένων και παθητικής παρακολούθησης στον τομέα της ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας.

Επιπλέον, ένα κομβικό ορόσημο στον ορίζοντα είναι το επερχόμενο λανσάρισμα στην αγορά των συνοδευτικών της προγραμμάτων ψηφιακής υγείας. Αυτά τα προγράμματα θα παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη και παρεμβάσεις για την ψυχική και συμπεριφορική υγεία σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Η Feel Therapeutics είναι μια πρωτοποριακή healthtech startup που έχει ως αποστολή της να αλλάξει την παραδοσιακή προσέγγιση στη διαχείριση και φροντίδα της ψυχικής υγείας. Η ιδέα προέκυψε το 2015, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης μεταξύ των ιδρυτών της, που ανέδειξε το έλλειμμα στα αντικειμενικά μέσα μέτρησης στον τομέα της ψυχικής υγείας σε σύγκριση με άλλες ιατρικές περιοχές.

Αρχικά, η Feel ξεκίνησε ως το "Fitbit" των συναισθημάτων, προσφέροντας ένα wearable με αισθητήρες που αναγνώριζαν τα συναισθήματα και παρείχαν εξατομικευμένες συμβουλές ψυχικής ευεξίας μέσω μιας κινητής εφαρμογής. 
Σήμερα, η Feel έχει εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για ψηφιακή ιατρική ακριβείας στον χώρο της ψυχικής υγείας. Η πλατφόρμα παρέχει απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, επικεντρωμένη στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων wearables, αισθητήρων κινητών τηλεφώνων, δεδομένων φωνής, βίντεο και κειμένου.

Τα δεδομένα αυτά, μαζί με τα αποτελέσματα που αναφέρουν οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς, αναλύονται και εξάγουν σημαντικές μετρήσεις και βιοδείκτες στον τομέα της ψυχιατρικής, υποστηρίζοντας το όραμα των ιδρυτών όπου η εξατομικευμένη υποστήριξη και φροντίδα είναι προσβάσιμη 24/7/365, εκτός και εντός του γραφείου του γιατρού ή του ψυχολόγου.

Η Feel Therapeutics συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να παρέχεται η πλατφόρμα στους συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές και μελέτες πραγματικού κόσμου ώστε να συλλέγονται δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Επίσης, η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα μιας φαρμακευτικής αγωγής ή ψηφιακών παρεμβάσεων, όταν αυτές πάρουν έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά.

Η εταιρεία έχει εδραιώσει την παρουσία της σε πολλές χώρες, με κύρια εστίαση στις αγορές που οδηγούν την επιχειρηματική της ανάπτυξη. Οι σημαντικότερες δραστηριότητές της επικεντρώνονται σήμερα στην Αμερική, την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στη γερμανική αγορά, και την Ελλάδα. Οι περιοχές αυτές έχουν συμβάλει καθοριστικά στη συνολική της επιτυχία αλλά στόχος της Feel Therapeutics είναι να συνεχίσει να επεκτείνει στρατηγικά το παγκόσμιο αποτύπωμά της.

"Πιστεύουμε ότι επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτές τις βασικές αγορές, μπορούμε να εκπληρώσουμε αποτελεσματικά την αποστολή μας να φέρουμε την επανάσταση στη φροντίδα της ψυχικής υγείας μέσω της δύναμης των αντικειμενικών δεδομένων και ψηφιακών βιοδεικτών. Οι συνεχείς προσπάθειές μας αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή μας στην παροχή εξατομικευμένων και αποτελεσματικών λύσεων σε άτομα σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση της διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης της ψυχικής υγείας σε παγκόσμια κλίμακα”, λένε οι ιδρυτές της εταιρείας.

Ποια η καινοτομία 

Η πλατφόρμα της Feel Therapeutics αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα της παρακολούθησης και μέτρησης της ψυχικής υγείας παγκοσμίως. Ενώ υπάρχουν πλατφόρμες που επικεντρώνονται στη μέτρηση της νευρολογικής και ψυχικής υγείας, η Feel Therapeutics ξεχωρίζει λόγω της τεχνογνωσίας της, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις μέσω της πλατφόρμας της.

Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα της Feel επιτρέπει την απομακρυσμένη παθητική παρακολούθηση και συμμετοχή ασθενών σε πραγματικό χρόνο ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί wearables και αισθητήρες κινητών τηλεφώνων, δεδομένων φωνής, βίντεο και κειμένου, για τη συλλογή αντικειμενικών δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, η πλατφόρμα ενισχύεται συνεχώς με νέα δεδομένα, αξιοποιώντας τα για την ανακάλυψη νέων μετρήσεων και ψηφιακών βιοδεικτών. Επιπλέον, προσφέρει προσωποποιημένη υποστήριξη στους ασθενείς, προωθώντας την αφοσίωσή τους και την προσήλωσή τους στη φαρμακευτική αγωγή τους. Ταυτόχρονα, παρέχει στις φαρμακευτικές εταιρείες τη δυνατότητα βελτίωσης της κλινικής ανάπτυξης φαρμάκων, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις συνδυασμένες με τα φάρμακά τους.

Το κλειδί της διαφοροποίησης της, είναι η ικανότητά της να παρέχει συνοδευτικά ή αυτόνομα προϊόντα μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων, κάτι που την ξεχωρίζει σε έναν χώρο όπου η παγκόσμια αγορά αναζητά ολοκληρωμένες λύσεις. 

Στόχος τα 100 εκατ. σε 5 χρόνια

Η εταιρεία σημείωσε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη, αυξάνοντας τις εισροές πωλήσεων τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο. "Έχοντας ως στόχο να συνεχίσουμε αυτήν την επιτυχημένη πορεία, στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια ανοδική ανάπτυξη που θα μας οδηγήσει σε έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων στα επόμενα 5 χρόνια”, καταλήγουν οι founders της Feel Therapeutics.

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.