Αν. Χατζηθεοδοσίου: Πώς σχεδιάζει τη συνέχεια της αναπτυξιακής της πορείας η Mega Brokers

Αν. Χατζηθεοδοσίου: Πώς σχεδιάζει τη συνέχεια της αναπτυξιακής της πορείας η Mega Brokers

Με την κλιµατική κρίση, τις πολεµικές συγκρούσεις και τις κυβερνοεπιθέσεις να διαµορφώνουν το σύγχρονο επιχειρηµατικό περιβάλλον, η Mega Brokers έχει καταφέρει να διατηρεί µια εξαιρετικά προσαρµοστική προσέγγιση, αντιµετωπίζοντας τις προκλήσεις της εποχής µας. Σε µια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο Διευθύνων Σύµβουλος της Mega Brokers, κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου, εξιστορεί την πορεία της εταιρείας στον χώρο της ασφαλιστικής διαµεσολάβησης και αναλύει τους στόχους και τα επόµενα σχέδιά της.

Συνέντευξη στην Ελευθερία Πιπεροπούλου

- Κύριε Χατζηθεοδοσίου, µπορείτε να µας αναφέρετε σύντοµα την ιστορία και την εξέλιξη της Mega Brokers; Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρει και ποιες οι αγορές που εξυπηρετεί και ο κύριος κύκλος των πελατών της;

Η Mega Brokers είναι µια επιχείρηση ασφαλιστικής διαµεσολάβησης. Έχει γραµµές παραγωγής Retail και Corporate ασφαλειών, µε πλήρη γκάµα προϊόντων τόσο για ιδιώτες πελάτες όσο και για επιχειρήσεις.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1989 και σήµερα έχουµε τη χαρά να µας εµπιστεύονται 300.000 ιδιώτες πελάτες και πάνω από 420 επιχειρήσεις. Προσφέρουµε λύσεις ασφάλισης σε ιδιώτες, καλύπτοντας το φάσµα των αυτοκινήτων, της κατοικίας, της υγείας και της σύνταξης, µεταξύ άλλων. Επιπλέον, παρέχουµε σε επιχειρήσεις µια ολοκληρωµένη κάλυψη των ασφαλιστικών τους αναγκών, συµπεριλαµβανοµένων συµβολαίων περιουσίας, ευθυνών, στελεχών διοίκησης, κυβερνοασφάλειας, πιστώσεων κ.ά. Επιπλέον, η εταιρεία εκδίδει εγγυητικές επιστολές σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες.

Στους πελάτες µας περιλαµβάνονται από µικροµεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις µέχρι µεγάλες πολυεθνικές, από κάθε κλάδο της βιοµηχανίας, όπως ακίνητα, κατασκευές, τρόφιµα, ρούχα, φάρµακα, υπηρεσίες, ναυτιλία και φιλοξενία.

- Πόσα άτοµα απασχολούνται σήµερα στη Mega Brokers και από πόσους συνεργάτες αποτελείται το δίκτυό της;

Η Mega Brokers έως σήµερα µετρά 65 στελέχη, χωρισµένα σε οµάδες Retail και Corporate, ενώ το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας αποτελείται από πάνω από 1.300 ασφαλιστικούς διαµεσολαβητές. Έχουµε ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πλάνο µε το οποίο επενδύουµε σηµαντικά στο upskilling και το reskilling του ανθρώπινου δυναµικού και των συνεργατών µας. Τα διοικητικά µας γραφεία βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ, µέσω των συνεργατών µας, οι πελάτες µπορούν να προµηθευτούν τα προϊόντα µας σε κάθε σηµείο της Ελλάδας.

- Πώς η Mega Brokers έχει προσαρµοστεί στις αλλαγές του χρηµατοοικονοµικού περιβάλλοντος; Υπάρχουν τοµείς στους οποίους έχει αποκτήσει εξειδίκευση;

Η προσαρµογή στις αλλαγές είναι απαραίτητη και αυτό που έχουµε φροντίσει στη Mega Brokers είναι να τις παρακολουθούµε στενά και να προχωρούµε άµεσα στις απαραίτητες αλλαγές. Για παράδειγµα, είµαστε ιδιαίτερα εξειδικευµένοι στο Cyber Insurance και έχουµε βοηθήσει πελάτες µας να αποζηµιωθούν για µερικές από τις µεγαλύτερες ζηµιές λόγω κυβερνοεπίθεσης που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές που βιώνουµε κάθε χρόνο µε την κλιµατική κρίση, µε τους πολέµους στις γειτονικές µας χώρες και µε το ηλεκτρονικό εµπόριο αναγκάζουν τις εταιρείες να αλλάζουν τον τρόπο που επιχειρούσαν µέχρι σήµερα. Εµείς είµαστε δίπλα τους για να τους υποστηρίζουµε να βρίσκουν λύσεις για την ασφάλιση της µεταφοράς των προϊόντων τους, της αποθήκευσης και της διανοµής τους.
Μέσα από την πολυετή εµπειρία µας, έχουµε αναπτύξει εξειδίκευση στους τοµείς των logistics, των µεταφορών και της διανοµής και είµαστε σε θέση να καταρτίζουµε συµβόλαια για τους πελάτες µας τα οποία να τους παρέχουν τη βεβαιότητα που χρειάζονται ώστε να ασχοληθούν µε τη βασική τους δουλειά, που είναι το growth της επιχείρησής τους.

- Μπορείτε να µας δώσετε µια εικόνα των οικονοµικών επιδόσεων της Mega Brokers για το 2023;

Κλείνοντας το 2023, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της Mega Brokers κινούνται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά ασφάλιστρα αναµένεται να ανέλθουν στα 65 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 15,5 εκατ. ευρώ. Τα µεγέθη µας είναι αυξηµένα κατά 13,6% σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. Είµαστε ιδιαίτερα χαρούµενοι και για τον διψήφιο ρυθµό ανάπτυξης, αλλά και γιατί έχουµε κάνει outperform την αγορά, η οποία δείχνει να κλείνει µε ανάπτυξη 9%.

Το EBITDA της εταιρείας αναµένεται να παραµείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα µε το 2022, στα 2,55 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους µισθοδοσίας, του κόστους ενέργειας και του κόστους προµηθευτών.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, επιλέξαµε συνειδητά να στηρίξουµε τους ανθρώπους µας και τις συνεργασίες µας µε προµηθευτές, βοηθώντας τους να ανταποκριθούν στον αυξηµένο πληθωρισµό.

- Πότε αναλάβατε καθήκοντα CEO στη Mega Brokers και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που έχετε θέσει για το µέλλον της εταιρείας;

Καθήκοντα CEO ανέλαβα τον Οκτώβριο του 2022. Στη Mega Brokers βρίσκοµαι από το 2015, που επέστρεψα στην Ελλάδα. Καθώς αντιπροσωπεύω τη δεύτερη γενιά στην επιχείρηση, ασχολούµαι από πολύ νεαρή ηλικία µέσα στον οργανισµό κι έχω περάσει απ’ όλα τα τµήµατα τις εταιρείας. Μετά από όλη την εµπειρία που αποκόµισα, υπηρέτησα τον οργανισµό ως Εµπορικός Διευθυντής και στη συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής, πριν αναλάβω τη θέση του Διευθύνοντος Συµβούλου.

Οι άµεσοι στόχοι που έθεσα µε την είσοδό µου στην εταιρεία ήταν ο ψηφιακός µετασχηµατισµός και η αποκέντρωση της διοίκησης. Το Management Team της εταιρείας έχει ένα ετήσιο Strategy Meeting µε το οποίο καθορίζουµε τη στρατηγική της επόµενης χρονιάς, ενώ, παράλληλα, έχουµε εβδοµαδιαία Management και Sales meetings. Κάθε τρίµηνο προχωρούµε σε Strategy, Financial και Commercial Review, προκειµένου να αξιολογούµε την πρόοδό µας ως προς τους στρατηγικούς και οικονοµικούς µας στόχους.

Η Mega Brokers είναι η µεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ασφαλιστικής διαµεσολάβησης εδώ και 12 χρόνια. Στο επίκεντρο των στόχων µας βρίσκεται η αύξηση του µεριδίου αγοράς µας. Σχεδιάζουµε να ανοίξουµε νέα καταστήµατα στην περιφέρεια, µε σκοπό να συνεχίσουµε την οργανική µας ανάπτυξη µε διψήφιους ρυθµούς. Παράλληλα, εξετάζουµε και το κοµµάτι των εξαγορών, θέλοντας να συµπορευτούµε µε εταιρείες που συνάδουν µε τη φιλοσοφία και τις αξίες µας.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.