Ευρωπαϊκό φρένο στην κατάσχεση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ευρωπαϊκό φρένο στην κατάσχεση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:03

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συναντήθηκαν στην Ιταλία, δήλωσαν σήμερα "αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις" εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να "μειώσουν" τα έσοδά της, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των τρόπων που εξετάστηκαν, οι υπουργοί, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Στρέζα στις όχθες της λίμνης Ματζόρε (βόρεια), προτείνουν "να συνεχιστεί η στόχευση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και των μελλοντικών εξαγωγικών δυνατοτήτων της".

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υιοθετήσει μια σειρά κυρώσεων για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ασφυξία στη ρωσική οικονομία με μικρή ωστόσο επιτυχία μέχρι στιγμής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει 13 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στοχοθετήσει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που απαγορεύει τη μεταφορά του μέσω της ΕΕ αλλά και να επεκτείνει τη μαύρη λίστα της ΕΕ σε περισσότερες κινεζικές οντότητες που κατηγορούνται ότι προμηθεύουν στρατιωτικές τεχνολογίες στη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σε ότι αφορά ωστόσο την αμερικανική πρόταση για κατάσχεση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη για χρήση τους υπέρ της Ουκρανίας,  παρότι η έγκρισή της φερόταν ως ιδιαίτερα πιθανή, κατά το Bloomberg, δεν πήρε το πράσινο φως από τους G7, κυρίως λόγω ευρωπαϊκών αντιρρήσεων.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε μετά τη λήψη της συνόδου ότι η πρόταση παραμένει η "κύρια επιλογή" που θα εξετάσουν οι ηγέτες της G7 τον Ιούνιο και ότι παραμένει στο τραπέζι  ως μελλοντική δυνατότητα".

Η Τζάνετ Γελέν πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο έχει ευρεία υποστήριξη αλλά ότι υπάρχει "αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει" για να γίνει πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών χρειάζεται να το εγκρίνει. "Πρέπει να εμπλουτιστεί εντός της ΕΕ, ώστε να μπορέσει να γίνει μια πρόταση που υποστηρίζει η ΕΕ, δηλαδή πολλές χώρες", είπε η Γέλεν. "Δεν είναι δεδομένο, επομένως δεν λέω ότι πρόκειται για μια εντελώς ολοκληρωμένη συμφωνία".

Το Reuters, ωστόσο μεταδίδει ότι υπάρχει αναφορά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που θα δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες ώρες, με την εξής διατύπωση: "Σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για πιθανούς τρόπους για να προωθήσουμε τα έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας". 

Ακόμη και η διατύπωση αυτή όμως προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας που έσπευσε να απαντήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αν οι δυτικές χώρες χρησιμοποιήσουν παράνομα τα 'παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

Περισσότερα από Forbes

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Γιατί η Ρωσία χάνει τον πόλεμο των drone;

Τα καμικάζι drones έχουν γίνει βασικό όπλο στον πόλεμο φθοράς που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Το ρωσικό "άρμα-χελώνα" άλλαξε τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης, αλλά για πόσο…

Σχεδιάστηκε για αντιμετώπιση ουκρανικών drones. Τι θα γίνει όμως όταν οι Ουκρανοί προμηθευτούν και πάλι πυραύλους;

Ο καθοριστικός ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων στη μεταπολεμική οικονομία

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Πώς οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν στρατό από drone στην κουζίνα τους

Ουκρανοί πολίτες μετατρέπονται σε εθελοντές κατασκευαστές drone.