Ο θάνατος του Ραΐσι είναι απίθανο να αλλάξει το γεωπολιτικό και ενεργειακό τοπίο της Μέσης Ανατολής

Ο θάνατος του Ραΐσι είναι απίθανο να αλλάξει το γεωπολιτικό και ενεργειακό τοπίο της Μέσης Ανατολής

Του Gaurav Sharma

Μετά την επιβεβαίωση τη Δευτέρα (20 Μαΐου 2024) του θανάτου του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και άλλων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε συντριβή ελικοπτέρου, η προσοχή έχει στραφεί στο τι θα επακολουθήσει σε μια αβέβαιη εποχή για τον βασικό εξαγωγέα ενέργειας και περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Το ελικόπτερο κατέπεσε υπό κακές καιρικές συνθήκες, αργά την Κυριακή κοντά στο Varzaqan του Ιράν, μετά την επιστροφή της συνοδείας του Ραΐσι από τα εγκαίνια του υδροηλεκτρικού συγκροτήματος Giz Galasi στο Αζερμπαϊτζάν και την επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ.

Τις ώρες που ακολούθησαν, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράν. Στη συνέχεια, ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοχμπέρ ορίστηκε επισήμως ως υπηρεσιακός πρόεδρος από τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ για να διαχειριστεί τις εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν εντός 50 ημερών.

Οι τελευταίες τέτοιες εκλογές ανέδειξαν τον Ραΐσι - που συχνά θεωρείται διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας - στο προεδρικό αξίωμα, αφού όλοι οι άλλοι υποψήφιοι είχαν αποκλειστεί.

Αλλά όσοι αναζητούν ενδείξεις για μια αλλαγή κατεύθυνσης είναι πιθανό να απογοητευτούν. Το ιρανικό κυβερνητικό συμβούλιο ανέφερε ότι η διοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί "χωρίς την παραμικρή διαταραχή".

Αυτό συνεπάγεται μια γεωπολιτική συνέχεια. Πρώτον, ο εκτελών χρέη Προέδρου Μοχάμαντ Μοχμπέρ έχει ένα σκληροπυρηνικό υπόβαθρο που είναι παρόμοιο με αυτό του Ραΐσι. Η λιβανέζικη πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ - ένας από τους περιφερειακούς πληρεξούσιους του Ιράν - έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά της. Η υποστήριξη της Τεχεράνης προς την οργάνωση είναι απίθανο να ανατραπεί.

Η υποστήριξή προς τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Και οι δύο ομάδες εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ραΐσι.

Δεύτερον, δεν μπορούν να γίνουν παραλληλισμοί μεταξύ του θανάτου Ραΐσι σε δυστύχημα και της δολοφονίας του στρατηγού Κασέμ Σουλειμανί των Φρουρών της Επανάστασης το 2020. Ο τελευταίος, σε αντίθεση με τον Ραΐσι, ήταν διοικητής της Δύναμης Quds, ενός τμήματος που είναι κυρίως υπεύθυνο για τις εξωεδαφικές στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, οι βασικοί φορείς εξουσίας στο Ιράν είναι ο Ανώτατος Ηγέτης και το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και όχι ο κάτοχος της προεδρικής καρέκλας, όποιος και αν την πάρει σε μόνιμη βάση τις επόμενες ημέρες.

Καμία ουσιαστική αλλαγή

Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο είναι απίθανο να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή των κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε εκλογική χρονιά, ενώ η Ε.Ε. συμφώνησε να διευρύνει τις κυρώσεις της για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η αντίστροφη διοχέτευση από το Ιράν των συχνά μειωμένων εξαγωγών πετρελαίου θα συνεχιστεί με παρόμοιο τρόπο υπό τη σκιά των διεθνών κυρώσεων. Κατά μέσο όρο, το Ιράν παράγει σήμερα περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή λίγο πάνω από το 3% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC, μιας ομάδας παραγωγών στην οποία είναι μέλος.

Με την Κίνα να είναι ο κύριος εισαγωγέας του ιρανικού αργού, οι εξαγωγές της Τεχεράνης κυμαίνονται στην πραγματικότητα γύρω στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 5 ετών. Τον Μάρτιο, ο όγκος των εξαγωγών του Ιράν ήταν κατά μέσο όρο 1,61 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας και ανάλυσης Kpler, σε σχέση με τον μέσο όρο των 1,29 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα το 2023. Περιμένετε την κατάσταση να μην αλλάξει και ακόμη μία συμβολική εκλογική διαδικασία για να διοριστεί ένας άλλος πρόεδρος. Συνοψίζοντας, η στάση των σκληροπυρηνικών στην εξουσία στο Ιράν είναι απίθανο να μετριαστεί από αυτό το συγκλονιστικό γεγονός. Αυτό συνεπάγεται ένα προκαθορισμένο status quo για τις αγορές ενέργειας καθώς και για τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής.

Περισσότερα από Forbes

Τρεις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Τραμπ στις πρώτες 100 ημέρες

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομία και θέλουν μέτρα που θα προωθήσουν την ευημερία.

Η Συρία ήταν το "πρώτο ντόμινο" της ρωσικής υποχώρησης παγκοσμίως

Για να ξηλώσει τον "αυτοκρατορικό ιστό" του Πούτιν, η Δύση πρέπει να εξετάσει πώς θα είναι η Ρωσία μετά τον Πούτιν.

Αν η Ευρώπη παγώσει, η Ουκρανία θα καεί;

Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία - Ποια εδάφη έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ στην ιστορία τους και πόσο τους κόστισαν

Το νησί είναι απίθανο να γίνει η πρώτη προσθήκη νέας επικράτειας στις ΗΠΑ μετά από 50 χρόνια.

Πώς το Πεντάγωνο των ΗΠΑ χρησιμοποιεί AI για τα πιστοποιητικά ασφαλείας των υπαλλήλων του

Οι κίνδυνοι, τα διλήμματα και οι "προκαταλήψεις" των αλγορίθμων.

Το παρασκήνιο πίσω από την ανάφλεξη στη Συρία και το "παιχνίδι" της Τουρκίας

Το κρυφό παρασκήνιο των γεγονότων στη Συρία και τα ευρύτερα στρατηγικά παιχνίδια

Το Ιράν απειλεί να "κρατήσει όμηρο" την παγκόσμια ενέργεια

Εκτός από το Ισραήλ, το Ιράν απειλεί και το Αζερμπαϊτζάν. Οι κίνδυνοι.

Ποιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο του Ισραήλ

Τι κινδύνους εγκυμονεί ένα ισραηλινό πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν για την παγκόσμια αγορά αργού.

Το ρίσκο της Μόσχας εξοπλίζοντας την αεράμυνα του Ιράν

Το Ισραήλ έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να διασπάσει τη ρωσική αεράμυνα της Τεχεράνης.

Ο θάνατος του Ραΐσι θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές πετρελαίου

Οι νέες εκλογές θα αυξήσουν την πιθανότητα εσωτερικών αναταραχών.

Ισραήλ, Ιράν και ενέργεια σε τεντωμένο σχοινί

Ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος στη Μ. Ανατολή παραμένει πιθανός. Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά Νετανιάχου.

Ιράν - Ισραήλ: Να ετοιμαζόμαστε για νέο σπιράλ βίας;

"Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνει το γρασίδι" - εδώ ίσως ποδοπατηθούν οι καταναλωτές πετρελαίου.