Ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ - Η λίστα των επιλογών

Ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ - Η λίστα των επιλογών

Της Sara Dorn

Ο γερουσιαστής Tim Scott, Ρεπουμπλικανός από τη Νότια Καρολίνα, αναγνώρισε δημοσίως το ενδιαφέρον του να γίνει υποψήφιος αντιπρόεδρος του πρώην (και εκ νέου υποψήφιου) προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, καθώς ο ίδιος και άλλοι υποψήφιοι προσέρχονταν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για να υποστηρίξουν τον Τραμπ στη δίκη του στο Μανχάταν. Η επίσκεψη εκεί έχει γίνει ένα είδος δοκιμής αφοσίωσης για τους υποψήφιους αντιπροέδρους.

Γερουσιαστής Tim Scott, Ν. Καρολίνα: Ο πρώην αμφισβητίας του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είπε σε δημοσιογράφο του Newsmax την Τετάρτη, μια μέρα μετά την εμφάνισή του σε έναν έρανο στο Μανχάταν για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ότι "αν είστε εκείνοι που συντονίζουν [τη συζήτηση για την αντιπροεδρία], ίσως μιλήσω μαζί σάς", προσθέτοντας "θα δούμε, θα δούμε", όταν ρωτήθηκε αν θα είναι στο ψηφοδέλτιο δίπλα στον Τραμπ.

Doug Burgum, κυβερνήτης Βόρειας Ντακότα: Ο  Burgum μίλησε επίσης έξω από τη δίκη του Τραμπ αυτή την εβδομάδα, ημέρες αφότου εμφανίστηκε στο πλευρό του σε συγκέντρωση στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου δήλωσε στη New York Post ότι ο Τραμπ είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Μαρ-α-Λάγκο (ίσως στο πασχαλινό brunch στο οποίο παρευρέθηκε ο Burgum) υπήρχαν 50 άτομα στη λίστα του με τους πιθανούς υποψήφιους αντιπροέδρους του.

Γερουσιαστής J.D. Vance, Οχάιο: Ο  Vance, ο οποίος είπε στο Fox News τον Απρίλιο ότι "δεν έχει μιλήσει ποτέ" στον Τραμπ προκειμένου να γίνει υποψήφιος αντιπρόεδρός του, ήταν ο πρώτος στη φημολογούμενη λίστα των υποψηφίων που εμφανίστηκε στη δίκη του στο Μανχάταν αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια παρευρέθηκε σε ιδιωτικό προεκλογικό έρανο με τον Τραμπ στο Σινσινάτι την Τρίτη.

Γερουσιαστής Marco Rubio, Φλόριντα: Το NBC ανέφερε τον Μάρτιο ότι ο Τραμπ εξέταζε τον Ρούμπιο, ενώ ο Ρούμπιο δήλωσε στο Politico ως απάντηση στο ρεπορτάζ ότι δεν έχει "μιλήσει σε κανέναν" από την εκστρατεία του Τραμπ για τη σχετική προοπτική, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο "τιμή και απίστευτη ευκαιρία".

Βουλευτής Byron Donalds, Φλόριντα: Ο βουλευτής από τη Φλόριντα παρευρέθηκε στη δίκη του Τραμπ αυτήν την εβδομάδα, μαζί με τον έρανο της Τρίτης στο Μανχάταν, και ενώ συχνά εμφανίζεται ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Τραμπ φέρεται να ανέφερε ότι θα υποστήριζε τον Donalds για έναν άλλο ρόλο στον έρανο της Τρίτης: πρόκειται για τη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα, ανέφερε το NBC, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Βουλευτής Elise Stefanik, Νέα Υόρκη: Η πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρεπουμπλικάνων είναι μία εκ των πλέον πιστών υποστηρικτών του Τραμπ στο Κογκρέσο: ήταν από τα πρώτα μέλη που υποστήριξαν την προεδρική του υποψηφιότητα για το 2024, προωθεί σταθερά τους ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία και επικρίνει συχνά τις δικαστικές διώξεις εναντίον του σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Γερουσιαστής Tom Cotton, Αρκάνσας: Συχνά αναφερόμενος από τους ειδικούς και τον Τύπο ως πιθανή επιλογή για την αντιπροεδρία, ο Cotton αρνήθηκε να αναφερθεί στο ζήτημα, λέγοντας στο ABC στις αρχές Μαΐου: "Όποιος κάνει εκστρατεία για τη δουλειά ή πιέζει για τη θέση δεν βοηθά σε αυτό στο οποίο θα έπρεπε να εστιάζουμε όλοι, που είναι η νίκη στις εκλογές".

Κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis: Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis στο Μαϊάμι, ανέφερε η Washington Post, εγείροντας εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος, αν και η συνάντηση φέρεται να αφορούσε τη στρατολόγηση του δικτύου δωρητών του ΝτεΣάντις για να βοηθήσει τον Τραμπ, καθώς και για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο ανδρών, αφότου ο Τραμπ είχε επιτεθεί επανειλημμένα στον DeSantis όταν εκείνος βρισκόταν ακόμη στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Αρκετοί υποψήφιοι για τους οποίους υπήρχε φιλολογία φέρονται να έχουν αποκλειστεί από τη δυνητική λίστα. Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία από την Αριζόνα, Kari Lake, δεν είναι πλέον υποψήφια, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη πέντε ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει ενόχληση και απογοήτευση για τη Lake και έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από αυτήν, ανησυχώντας ότι θα χάσει την κούρσα για τη Γερουσία και ο ίδιος θα συνδεθεί με την απώλειά της έδρας.

Η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Kristi Noem, για την οποία ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα αποτελούσε μια "στιβαρή" πιθανή επιλογή, έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφότου παραδέχτηκε στο νέο της βιβλίο ότι πυροβόλησε και σκότωσε το "ανεκπαίδευτο" και "επικίνδυνο" 14 μηνών σκυλάκι της οικογένειάς της, το κουτάβι Κρίκετ, ενώ μετά έστρεψε το όπλο της σε μια από τις "κακές" κατσίκες της. Ενώ η παραδοχή θεωρείται ευρέως ότι μείωσε τις πιθανότητές της για την αντιπροεδρία, ο Τραμπ υπερασπίστηκε σθεναρά τη Noem, περιγράφοντας το περιστατικό του βιβλίου ως μια "κακή στιγμή" και τη Kristi Noem ως "καταπληκτική". Ο Τραμπ διέψευσε ρεπορτάζ ότι η κάποτε αμφισβητίας του, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Nikki Haley (η οποία δεν έχει υποστηρίξει τον Τραμπ από τότε που αποχώρησε από την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα) ήταν υποψήφια για τη θέση της υποψήφιας αντπροέδρου, γράφοντας στο Truth Social "δεν βρίσκεται μεταξύ όσων εξετάζονται (...) αλλά της εύχομαι να είναι καλά!" Ο Τραμπ απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο να δώσει τον ρόλο στον πρώην αντίπαλό του, επιχειρηματία βιοτεχνολογίας Vivek Ramaswamy, ανέφερε το Bloomberg τον Μάρτιο, επικαλούμενο πηγές που ανέφεραν ότι ο Τραμπ είπε στον Ramaswamy ότι τον εξετάζει αντ' αυτού για μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει στο Fox Business τον Ιανουάριο ότι τα κορυφαία κριτήρια για την επιλογή υποψήφιου αντιπροέδρου είναι κάποιος που θα μπορούσε "να είναι καλός πρόεδρος. . . σε περίπτωση ανάγκης".

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ανέφερε τον Ιανουάριο ότι ο πατέρας του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τον ρόλο τον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Tucker Carlson, λέγοντας στο Newsmax: "Θα ήθελα πολύ να το δω να συμβαίνει". Ο Τραμπ ενθάρρυνε επίσης τις φήμες για τον Κάρλσον, λέγοντας στους οικοδεσπότες του podcast, Κλέι Τράβις και Μπακ Σέξτον τον Νοέμβριο: "Υποθέτω ότι θα τον σκεφτόμουν". Ο Carlson, ο οποίος κάποτε έστειλε μήνυμα σε έμπιστό του πρόσωπο ότι "μισεί τον Τραμπ] με πάθος", αναθέρμανε έκτοτε τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο, παίρνοντας του συνέντευξη σε μια εκπομπή που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου προκριματικού ντιμπέιτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο ο Τραμπ σνόμπαρε και τον υποστήριξε για πρόεδρο. Ο Carlson, ωστόσο, έχει απορρίψει την πιθανότητα να υπηρετήσει ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, λέγοντας στη Megan Kelly σε μια συνέντευξη στο podcast τον περασμένο μήνα ότι μια καριέρα στην πολιτική θα του ήταν "αδιανόητη".

Αρκετοί από τους υποψηφίους έχουν σαφή μειονεκτήματα. Οι Rubio και DeSantis θα προσέλκυαν την ίδια βάση ψηφοφόρων από την πολιτεία-βάση του Τραμπ, καθώς είναι όλοι από τη Φλόριντα, κάτι που ανέφερε ο Rubio όταν ρωτήθηκε από το Fox News τον Ιανουάριο σχετικά με την προοπτική να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του Τραμπ. Η Stefanik αντιπροσωπεύει μια σταθερά Δημοκρατική πολιτεία που ο Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Ο δε Scott διαφοροποιήθηκε από τους συμμάχους του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο Κογκρέσο και ψήφισε για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο Τραμπ έχει μια ακανθώδη ιστορία με τον προηγούμενο αντιπρόεδρό του, Mike Pence, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρική κούρσα του κόμματος τον Οκτώβριο. Ο Pence  επέκρινε δημοσίως τον Τραμπ επειδή τον προέτρεψε να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, κάτι που αρνήθηκε να κάνει, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ του ζήτησε να "διαλέξει ανάμεσα σε εκείνον και στο Σύνταγμα". Ο Τραμπ απάντησε ότι ο  Pence είναι "παραληρηματικός".

Πότε ο Τραμπ θα πάρει την απόφαση του υποψηφίου; Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox6 στο Μιλγουόκι, ανέφερε ότι θα ανακοινώσει την επιλογή του υποψήφου αντιπροέδρου λίγο πριν το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο ξεκινά στις 15 Ιουλίου στο Μιλγουόκι. "Είναι πολύ νωρίς", πρόσθεσε. Η εκστρατεία του Τραμπ εξετάζει τους υποψηφίους, αλλά δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συναντήσεις με κανέναν υποψήφιο, ανέφερε το Bloomberg.

Ο Τραμπ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισαν τις υποψηφιότητες των κομμάτων τους στις 12 Μαρτίου, καθιστώντας την προκριματική σεζόν του 2024 μία από τις συντομότερες των τελευταίων δεκαετιών. Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών πρόκειται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα Τραμπ στο συνέδριό της στο Μιλγουόκι τον Ιούλιο και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών θα πραγματοποιήσει το δικό της συνέδριό στο Σικάγο τον Αύγουστο. Ο Τραμπ δεν έχει κάνει δημόσιες νύξεις για το ποιον θα επιλέξει ως αντιπρόεδρο, ωστόσο επαινεί τακτικά ορισμένους από τους υποψηφίους για τη θέση. Μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με 11 πιθανές υποψηφιότητες σε έναν πρόσφατο έρανο στο Mar-a-Lago, αποκαλώντας τον Scott "απίστευτο" ως υποστηρικτή της εκστρατείας του, τον Burgum ως "πολύ πλούσιο" (το Forbes εκτιμά ότι διαθέτει περιουσία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων) και τη Noem ως "ένα πρόσωπο που αγαπά", φέρεται να είπε σε μια ηχογράφηση που εξασφάλισε ο ιστότοπος Axios.

Ο Τραμπ ανέφερε τους πρώην αντιπάλους του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών DeSantis, Ramaswamy και Scott, μαζί με τον Donalds, τη Noem και την πρώην Δημοκρατική που έγινε ανεξάρτητη, πρώην βουλευτή Tulsi Gabbard από τη Χαβάη, όταν το Fox ρώτησε για τους πιθανούς υποψηφίους του τον Φεβρουάριο, αποκαλώντας τους "όλους ισχυρούς", ενώ ξεχώρισε τον Scott, ο οποίος ήταν στο κοινό, ως "μεγάλος υποστηρικτή του". Τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ έριξε στο τραπέζι το όνομα του κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Henry McMaster και εκείνο της Stefanik, αποκαλώντας την "killer", όταν ρωτήθηκε ποιος θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιό του σε ένα δείπνο στο Μαρ-α-Λάγκο τον Δεκέμβριο, ανέφερε το NBC News.

Περισσότερα από Forbes

Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει στην "αποστρατεία" οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ

Πώς έχει "φερθεί η ζωή" στους πρώην αρχηγούς του αμερικανικού κράτους;

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Ενισχύονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της υποψηφιότητάς της.

Τι είναι το Project 2025: Το ριζοσπαστικό δεξιό σχέδιο διακυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία Τραμπ

Τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν οι πολιτικές του Project 2025 και πώς εμπλέκεται ο Τραμπ;

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ποιος ήταν ο δράστης, πώς αλλάζει το πολιτικό "παιχνίδι" και την πολιτική ρητορική στις ΗΠΑ.

Οι top-10 μεγιστάνες που χρηματοδοτούν την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ

Έχουν δώσει 123 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική τους αξία υπερβαίνει τα 55 δισ. δολάρια.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Ντ. Τραμπ μόλις άρχισαν

Αντιμετωπίζει ακόμη 54 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρία διαφορετικά δικαστήρια

Η κατάσχεση της περιουσίας του Τραμπ δεν θα "τρέξει" γρήγορα — ούτε είναι εύκολη

"Πρόκειται για νομική διαδικασία. Δεν θα πουληθούν αυτά τα ακίνητα μέσα σε μία εβδομάδα".