EDIT Automation: "Δημιουργούμε σήμερα όσα θα χρειαστεί η ναυτιλία στο μέλλον"

EDIT Automation: "Δημιουργούμε σήμερα όσα θα χρειαστεί η ναυτιλία στο μέλλον"

Με παρουσία στον χώρο της ναυτιλίας εδώ και 35 χρόνια, ο Μάρκος Σιγάλας έχει δημιουργήσει από το μηδέν την κορυφαία καινοτόμο εταιρεία τεχνολογίας και αυτοματισμών. Η ελληνική εταιρεία EDIT AUTOMATION πλέον ηγείται του κλάδου της ναυτιλιακής τεχνολογίας και των πιστοποιήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερα από 2.000 πλοία με σημαίες από όλο τον κόσμο που φέρουν το σύστημα αυτοματισμού ΕCO 8 ShaPoLi. 

- Πώς κατάφερε η εταιρεία να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο;

Το 2006, όταν ξεκίνησα την εταιρεία μου, είχα ήδη μέχρι τότε 17 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, ήξερα τι ζητά η ναυτιλία. Από το 2008 ξεκινήσαμε εγκαταστάσεις στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας. Το 2010-2011 δώσαμε συστήματά μας σε νεότευκτα πλοία. Στη συνέχεια ήρθε η κρίση, που έφερε μια νέα τάση, ανθρώπους που είχαν ασχοληθεί κυρίως με τη βιομηχανία να εισέρχονται στη ναυτιλία, αλλάζοντας κάπως τον βηματισμό. Αυτή η ανακατάταξη μας ώθησε στο να εξειδικευτούμε ακόμα περισσότερο και να ασχοληθούμε με τις πιστοποιήσεις και επιθεωρήσεις πλοίων. Από το 2017 είμαστε η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρεία που είναι πιστοποιημένη στους κανονισμούς του ΙΜΟ, τον MEPC 60 (33) και τον 107 (49).

- Πολύ νωρίς εντοπίσατε και ένα ακόμα κενό, το ζήτημα των ηλεκτρικών πλοίων.

Ηλεκτρικά πλοία στη Νορβηγία, τη Σουηδία, έχουν ξεκινήσει τα ταξίδια τους. Εντοπίσαμε ποιες εταιρείες έχουν το know-how, όπως η Backmann. Γι’ αυτό έχουμε ήδη υπογράψει και έχουμε εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί. Αντίστοιχα, η Νο 1 εταιρεία αυτή τη στιγμή στην ηλεκτροκίνηση είναι η ελληνική εταιρεία MC Chargers, παρέχοντας φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλες τις μεγάλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως σε Ινδία, Κατάρ κτλ. Έχουμε προχωρήσει, λοιπόν, σε μια σημαντική συνεργασία μαζί τους, δηλαδή δύο αμιγώς ελληνικές εταιρείες, οι οποίες πρωτοπορούν σε Ελλάδα και εξωτερικό, να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας ώστε από κοινού να κατασκευάσουμε νέους ηλεκτρικούς φορτιστές τόσο σε λιμάνια όσο και σε πλοία. Η δυναμική μας είναι να μην περιμένουμε πότε θα έρθει ένας κανονισμός, αλλά να φτιάχνουμε συστήματα έτσι ώστε, όταν θα μπει ο κανονισμός, να το έχουμε ήδη στην αγορά. 

- Τι νέο έρχεται από την EDIT AUTOMATION στην αγορά;

Επικεντρώθηκα στο ποιες εταιρείες θα αντιπροσωπεύω και επιλέγω εταιρείες οι οποίες ξέρω ότι ηγούνται στο κομμάτι της ναυτιλιακής τεχνολογίας. Αυτό με βοήθησε να εξελίξω και να κατασκευάσω και νέα συστήματα στα high standards των μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού, όπως το ΕCO 8 ShaPoLi, το οποίο, εκτός από τις 5 διεθνείς πιστοποιήσεις, έχει και τη 2ετή εγγύηση καλής λειτουργίας, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του. Τώρα το ΕCO 11 είναι η πρώτη "all in one" πιστοποιημένη μονάδα για περιβαλλοντικά συστήματα πάνω στα πλοία, ελέγχει, καταγράφει και δέχεται δηλαδή πληροφορίες από πολλά συστήματα και ταυτόχρονα τα μεταδίδει στα γραφεία των εταιρειών χωρίς επιπλέον κόστος, το οποίο έχει ήδη λάβει την πρώτη πιστοποίηση από LLOYDS Register για ENV2 & ENV3. Το ΕCO 15 αφορά κυρίως τον έλεγχο και την καταγραφή συστήματος του πλοίου για τη μη ρύπανση από το πλοίο στη θάλασσα.

Περισσότερα από Forbes

Η Philip Morris International στην 1η θέση στη φετινή λίστα Net Zero Leaders του Forbes

Η λίστα Net Zero Leaders του Forbes αναδεικνύει τις 100 εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους (GHG).

Μάκης Κοσμάτος: "Στην Kenvue οικοδομούμε εμπιστοσύνη μέσω των brands μας με οχήματα την επιστήμη και την καινοτομία"

Μετά από 135 χρόνια λειτουργίας υπό την επωνυμία Johnson & Johnson Consumer Health, της ισχυρής αμερικανικής πολυεθνικής, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κύρια πηγή εσόδων από προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγείας των καταναλωτών, μετατράπηκε τον περασμένο Μάιο σε Kenvue.

Marine Tours: Βιώσιμα επαγγελματικά ταξίδια με επίκεντρο τον ταξιδιώτη

Τα ταξίδια είναι ένα απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο. Ωστόσο, στην τρέχουσα εποχή ESG, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί την προώθηση μιας υπεύθυνης ταξιδιωτικής αλυσίδας εφοδιασμού και όχι μόνο.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα της Artemis Technologies

Η Artemis Technologies είναι μια παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία ναυτιλιακού σχεδιασμού και εφαρμοσμένων τεχνολογιών υψηλής απόδοσης, η οποία έχει δεσμευτεί για την απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα

Coach Solutions: Τα κατάλληλα δεδοµένα µπορούν να απλοποιήσουν την απόδοση των πλοίων

Xρησιµοποιώντας µικρές ποσότητες δεδοµένων που συλλέγονται από το πλήρωµα, η Coach Solutions δηµιουργεί αξιόπιστες προβλέψεις της απόδοσης του πλοίου που µπορούν να ενσωµατωθούν στο CP.

Άνεμος: Το καθαρότερο και φθηνότερο καύσιμο για τα πλοία

Χάρη στα υπερ-εξελιγμένα εργαλεία πρόγνωσης καιρού και βελτιστοποίησης της πορείας του πλοίου που είναι διαθέσιμα σήμερα, ο ωκεάνιος άνεμος μπορεί να ιδωθεί ως ένα εναλλακτικό πράσινο καύσιμο

Finecor Oil Bunkering: Επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό

Μεγάλα επενδυτικά βήµατα φέρνει το 2024 για τη Finecor Oil Bunkering. Ενισχυµένη παρουσία στα µεγάλα λιµάνια πώλησης καυσίµων και νέες αποθήκες στην Ελλάδα είναι µερικά από αυτά.

Benefit Software: Υψηλού επιπέδου λύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας

Η Benefit Software γιορτάζει 32 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, αποτελώντας πλέον έναν από τους πιο σημαντικούς "παίκτες" παγκοσμίως στην ψηφιακή υποστήριξη της ναυτιλίας

Το Γιβραλτάρ παραµένει µπροστά στο δυναµικό θαλάσσιο τοπίο

Το Γιβραλτάρ αποτελεί ζωτικό εταίρο για τη ναυτιλιακή βιοµηχανία στην είσοδο της Μεσογείου, λέει ο πλοίαρχος του λιµανιού, John Ghio.

Villa della Vita: Ένα μοναδικό ακίνητο προς πώληση στην πόλη της Ύδρας

Η βίλα συνδυάζει την πολυτέλεια με το παραδοσιακό χρώμα του νησιού.

AI – Τεχνητή Νοηµοσύνη: Τα 4 στάδια για τη δηµιουργία αξίας στους οργανισµούς

Η Τεχνητή Νοηµοσύνη (ΤΝ) µετασχηµατίζει τον τρόπο λειτουργίας και δηµιουργίας αξίας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων

Cabtivo: Η ελληνική start up που πρωτοπορεί στη διαφήμιση εν κινήσει

Συνέντευξη με τον Co-Founder & CEO της Cabtivo, κ. Νικόλαο Νικολάου.