AI – Τεχνητή Νοηµοσύνη: Τα 4 στάδια για τη δηµιουργία αξίας στους οργανισµούς

AI – Τεχνητή Νοηµοσύνη: Τα 4 στάδια για τη δηµιουργία αξίας στους οργανισµούς

Του Βασίλη Παπούλια

Για να επιτευχθεί αυτό, οι οργανισµοί πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία, πλατφόρµες και εκπαίδευση που τους επιτρέπουν να αναπτύσσουν και να εφαρµόζουν λύσεις τεχνητής νοηµοσύνης που ανταποκρίνονται στις συγκεκριµένες ανάγκες και προκλήσεις τους. Η Office Line, κορυφαία εταιρεία Ψηφιακού Μετασχηµατισµού στην Ελλάδα, διαθέτει τόσο την εµπειρία και την τεχνογνωσία, όσο και τις κατάλληλες πρακτικές, προκειµένου να καθοδηγήσει τους οργανισµούς στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοηµοσύνης και στην παραγωγή αξίας από την επιτυχηµένη εφαρµογή της. 

Τι σηµαίνει πραγµατικά ΤΝ στις επιχειρήσεις

H Τεχνητή Νοηµοσύνη (ΤΝ) είναι ένας όρος που ακούµε συχνά στον επιχειρηµατικό κόσµο, αλλά τι σηµαίνει πραγµατικά για τις επιχειρήσεις; Πώς µπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις αλλαγές της αγοράς, να αυξήσουν την αποδοτικότητα, να βελτιώσουν την εµπειρία των πελατών και να δηµιουργήσουν νέες ευκαιρίες; Η ηγεσία των επιχειρήσεων δείχνει ενθουσιασµό για τις προοπτικές της ΤΝ, αλλά δεν διαθέτει απαραίτητα την κατανόηση του τι σηµαίνει να είναι έτοιµος ο οργανισµός τους προκειµένου να υιοθετήσει την τεχνητή νοηµοσύνη στην πράξη.

Σύµφωνα µε µια πρόσφατη έρευνα,  το 94% των CEOs πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη θα είναι κρίσιµη για την επιτυχία της επιχείρησής τους στο µέλλον, αλλά µόνο το 17% έχουν εφαρµόσει λύσεις τεχνητής νοηµοσύνης σε ευρεία κλίµακα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα σηµαντικό χάσµα µεταξύ της αναγνώρισης της αξίας της ΤΝ και της υλοποίησής της στην πράξη.

Η ΤΝ δεν είναι απλώς µια τεχνολογία, αλλά ένας τρόπος σκέψης και δράσης. Είναι η ικανότητα να δηµιουργούµε και να χρησιµοποιούµε συστήµατα που µπορούν να µάθουν, να κατανοήσουν, να αντιληφθούν, να αλληλεπιδράσουν και να επιλύσουν προβλήµατα. Η ΤΝ µπορεί να ενισχύσει τις ανθρώπινες δυνατότητες, να αυτοµατοποιήσει τις διαδικασίες, να παράγει νέες γνώσεις και να δηµιουργήσει νέες εµπειρίες.

πιν

Η πρακτική της Office line

Η Office Line διαθέτει την εµπειρία, την τεχνογνωσία και το όραµα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκµεταλλευτούν τις δυνατότητες της ΤΝ. Η πρακτική µας για την αξιοποίηση της ΤΝ υποστηρίζεται από τέσσερα βασικά στάδια που καλύπτουν ολοκληρωµένα το φάσµα της εφαρµογής, από τον σχεδιασµό µέχρι την υιοθέτηση:

1.  Σχεδιασµός (Ideation): Διοργανώνουµε επιχειρηµατικά workshops µε τα C-level στελέχη του οργανισµού, ως µια πρώτη αναγνωριστική ενέργεια, όπου θα τεθούν οι επιχειρηµατικοί στόχοι και θα χαραχθεί η στρατηγική προσέγγιση, εξετάζοντας περιοχές βελτίωσης, προκλήσεις και ευκαιρίες. Μέσα από τη συνδυασµένη προσέγγιση της "τέχνης του εφικτού" και των επιχειρηµατικών στόχων, προτείνονται οι περιοχές λύσεων που µε χαµηλή –κατά το δυνατόν– προσπάθεια µπορούν να έχουν υψηλό αντίκτυπο στον οργανισµό. 

2. Αξιολόγηση (Assessment): Εξετάζουµε το επίπεδο ετοιµότητας του οργανισµού για την ΤΝ σε διάφορους κρίσιµους παράγοντες, όπως δεδοµένα, ασφάλεια, δικαιώµατα πρόσβασης, κανονιστική συµµόρφωση και εταιρική κουλτούρα. Η οµάδα των εξειδικευµένων συµβούλων µας σε αυτό το στάδιο υλοποιεί ένα εκτεταµένο gap analysis, αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις και προσδιορίζοντας τα αναγκαία βήµατα για την ενσωµάτωση της ΤΝ στον οργανισµό. 

3. Τεχνική υλοποίηση (Technical enablement): Υλοποιούµε τις κατάλληλες αλλαγές και τεχνολογίες µε βάση τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης. Χρησιµοποιούµε την πλατφόρµα Microsoft, που περιλαµβάνει το Azure, το Power Platform, το Dynamics 365 και το Microsoft 365, για να δηµιουργήσουµε και να ενσωµατώσουµε λύσεις ΤΝ που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης. Αξιοποιούµε επίσης το Microsoft Copilot, ένα εργαλείο που χρησιµοποιεί την ΤΝ για να βοηθήσει τους επαγγελµατίες να πετύχουν τους στόχους τους, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους και τη στόχευσή τους σε στρατηγικής σηµασίας εργασίες και projects, απεµπλέκοντάς τους από επαναλαµβανόµενες εργασίες χαµηλής αποδοτικότητας. 

4. Υιοθέτηση (Adoption): Μετά την ενεργοποίηση, υποστηρίζουµε τους ανθρώπους να αντλήσουν αξία από τη χρήση της ΤΝ: πώς η τεχνολογία θα τους κάνει πιο παραγωγικούς, πιο επιτυχηµένους στον ρόλο τους, πώς θα πετύχουν τους εταιρικούς στόχους τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχεται καθοδήγηση, εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη, ενθαρρύνοντας τη χρήση της τεχνολογίας και την ενσωµάτωση της ΤΝ στην καθηµερινή εργασία, για την επίτευξη των επιχειρηµατικών στόχων και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Η προσέγγιση αυτή της Office Line αποτελεί έναν ολοκληρωµένο και συνεκτικό τρόπο για την ανάπτυξη και ενσωµάτωση της Τεχνητής Νοηµοσύνης στις επιχειρήσεις. Με την πρακτική µας, βοηθάµε τους οργανισµούς να ορίσουν τη στρατηγική τους, να αξιολογήσουν την ετοιµότητά τους, να υλοποιήσουν τις κατάλληλες λύσεις και να υιοθετήσουν την τεχνολογία στην οργάνωσή τους. Χρησιµοποιούµε τα καλύτερα εργαλεία και πλατφόρµες της Microsoft, που προσφέρουν ασφάλεια, συµµόρφωση και ευελιξία. Βοηθάµε τους οργανισµούς να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την εταιρική τους κουλτούρα για να ενσωµατώσουν την ΤΝ στην επιχειρηµατική τους λειτουργία.

Καινοτοµία και προστιθέµενη αξία

Βλέποντας τη µεγάλη εικόνα, η Τεχνητή Νοηµοσύνη αποτελεί σήµερα έναν καταλυτικό παράγοντα για την καινοτοµία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας τεχνολογίες, πρακτικές και εργαλεία ΤΝ, η Office Line βοηθά τους οργανισµούς να δηµιουργήσουν αξία και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στις αντίστοιχες αγορές τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, την αποτελεσµατικότητα, την ποιότητα και την ικανοποίηση των πελατών τους, καθώς και να µειώσουν το κόστος, τους κινδύνους και τα λάθη τους. Επίσης, βοηθά τους οργανισµούς να καινοτοµήσουν και να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, καθώς και να προσαρµοστούν και να ανταποκριθούν στις µεταβαλλόµενες απαιτήσεις των πελατών και στις τάσεις της αγοράς.  

Η Office Line έχει κατανοήσει και αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοηµοσύνη και πλέον προσφέρει λύσεις και υπηρεσίες παραµετροποιηµένα στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, προκειµένου να βοηθά κάθε µεγέθους οργανισµούς να µεταβούν στον AI µετασχηµατισµό µε ασφάλεια, συµµόρφωση και σεβασµό στη βιώσιµη ανάπτυξη.
 

* Ο Βασίλης Παπούλιας είναι COO της Office Line

 

Περισσότερα από Forbes

Η Philip Morris International στην 1η θέση στη φετινή λίστα Net Zero Leaders του Forbes

Η λίστα Net Zero Leaders του Forbes αναδεικνύει τις 100 εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους (GHG).

Μάκης Κοσμάτος: "Στην Kenvue οικοδομούμε εμπιστοσύνη μέσω των brands μας με οχήματα την επιστήμη και την καινοτομία"

Μετά από 135 χρόνια λειτουργίας υπό την επωνυμία Johnson & Johnson Consumer Health, της ισχυρής αμερικανικής πολυεθνικής, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κύρια πηγή εσόδων από προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγείας των καταναλωτών, μετατράπηκε τον περασμένο Μάιο σε Kenvue.

Marine Tours: Βιώσιμα επαγγελματικά ταξίδια με επίκεντρο τον ταξιδιώτη

Τα ταξίδια είναι ένα απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο. Ωστόσο, στην τρέχουσα εποχή ESG, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί την προώθηση μιας υπεύθυνης ταξιδιωτικής αλυσίδας εφοδιασμού και όχι μόνο.

EDIT Automation: "Δημιουργούμε σήμερα όσα θα χρειαστεί η ναυτιλία στο μέλλον"

Με πολύτιμο οδηγό τις συνέργειες με τους κορυφαίους παγκόσμιους παρόχους ναυτιλιακής τεχνολογίας, ο Μάρκος Σιγάλας δημιουργεί τα ναυτιλιακά προϊόντα του μέλλοντος.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα της Artemis Technologies

Η Artemis Technologies είναι μια παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία ναυτιλιακού σχεδιασμού και εφαρμοσμένων τεχνολογιών υψηλής απόδοσης, η οποία έχει δεσμευτεί για την απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα

Coach Solutions: Τα κατάλληλα δεδοµένα µπορούν να απλοποιήσουν την απόδοση των πλοίων

Xρησιµοποιώντας µικρές ποσότητες δεδοµένων που συλλέγονται από το πλήρωµα, η Coach Solutions δηµιουργεί αξιόπιστες προβλέψεις της απόδοσης του πλοίου που µπορούν να ενσωµατωθούν στο CP.

Άνεμος: Το καθαρότερο και φθηνότερο καύσιμο για τα πλοία

Χάρη στα υπερ-εξελιγμένα εργαλεία πρόγνωσης καιρού και βελτιστοποίησης της πορείας του πλοίου που είναι διαθέσιμα σήμερα, ο ωκεάνιος άνεμος μπορεί να ιδωθεί ως ένα εναλλακτικό πράσινο καύσιμο

Finecor Oil Bunkering: Επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό

Μεγάλα επενδυτικά βήµατα φέρνει το 2024 για τη Finecor Oil Bunkering. Ενισχυµένη παρουσία στα µεγάλα λιµάνια πώλησης καυσίµων και νέες αποθήκες στην Ελλάδα είναι µερικά από αυτά.

Benefit Software: Υψηλού επιπέδου λύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας

Η Benefit Software γιορτάζει 32 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, αποτελώντας πλέον έναν από τους πιο σημαντικούς "παίκτες" παγκοσμίως στην ψηφιακή υποστήριξη της ναυτιλίας

Το Γιβραλτάρ παραµένει µπροστά στο δυναµικό θαλάσσιο τοπίο

Το Γιβραλτάρ αποτελεί ζωτικό εταίρο για τη ναυτιλιακή βιοµηχανία στην είσοδο της Μεσογείου, λέει ο πλοίαρχος του λιµανιού, John Ghio.

Villa della Vita: Ένα μοναδικό ακίνητο προς πώληση στην πόλη της Ύδρας

Η βίλα συνδυάζει την πολυτέλεια με το παραδοσιακό χρώμα του νησιού.

Cabtivo: Η ελληνική start up που πρωτοπορεί στη διαφήμιση εν κινήσει

Συνέντευξη με τον Co-Founder & CEO της Cabtivo, κ. Νικόλαο Νικολάου.