Citi: Τι θα κρίνει την "τύχη" των μετοχών στο β’ εξάμηνο – Ποιες αγορές και κλάδοι θα "νικήσουν", ποιες επενδύσεις κινδυνεύουν

Citi: Τι θα κρίνει την "τύχη" των μετοχών στο β’ εξάμηνο – Ποιες αγορές και κλάδοι θα "νικήσουν", ποιες επενδύσεις κινδυνεύουν

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το πρώτο εξάμηνο του 2025 χαρακτηρίστηκε από σημαντικά μακροοικονομικά σοκ και έντονη μεταβλητότητα με το "Trump trade" να μετατρέπεται στο "τέλος του εξαιρετισμού των ΗΠΑ", ενώ το DeepSeek, οι ευρωπαϊκές δημοσιονομικές δαπάνες και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή διαμόρφωσαν και καθόρισαν το επενδυτικό περιβάλλον, σημειώνει η Citigroup. Ενώ οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, οι παγκόσμιες μετοχές έχουν ανακάμψει προς τα ιστορικά υψηλά.

Η Citi εκτιμά ότι οι αγορές θα κινηθούν με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του έτους, ενώ αναμένει άνοδο περίπου 5% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC World έως τα μέσα του 2026. Αυτό θα υποστηριχθεί από την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) και τη μικρή αλλαγή στις αποτιμήσεις της αγοράς μετοχών. Η στρατηγική της Citi είναι η overweight στάση στην Ευρώπη, κυρίως λόγω του trade αξίας των τραπεζών, και neutral στις ΗΠΑ. 

Υπό πίεση η κερδοφορία, ακριβές οι αποτιμήσεις

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Citi, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του τρέχοντος έτους βρίσκονται υπό πίεση, αν και κατά μέσο όρο παραμένουν θετικές, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν εμπορικές εντάσεις και γεωπολιτική αβεβαιότητα. Η παγκόσμια αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) για το 2025 έχει μειωθεί από +13% στην αρχή του έτους σε +8% τώρα. Εντωμεταξύ, οι προσδοκίες για το 2026 έχουν παραμείνει σταθερές στο +13%, υποδηλώνοντας χαμηλότερο επίπεδο κερδών ανά μετοχή μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις είναι πιο ακριβές. Ο MSCI AC World έχει σημειώσει re-rating περίπου 13% από τα χαμηλά του Απριλίου και τώρα διαπραγματεύεται με P/E 12μήνου στο 18,5x, σε σύγκριση με 18x πριν από ένα χρόνο, και κοντά στα πιο υψηλά επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Μεταξύ των κύριων περιοχών, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να φαίνονται οι πιο ακριβές με P/E στο 22x, ενώ οι φθηνότερες μεγάλες αγορές σε απόλυτο επίπεδο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (13x) και οι αναδυόμενες αγορές (13x). Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται επίσης ως φθηνό σε σχέση με την ιστορία του, όπως και η Ιαπωνία.

Οι παγκόσμιοι κλάδοι φαίνονται επίσης γενικά ακριβοί, με όλους εκτός από τον τομέα της Υγείας (να διαπραγματεύονται πάνω από τις μέσες ιστορικές τους αποτιμήσεις. Αξιοσημείωτα ακριβοί παγκόσμιοι τομείς περιλαμβάνουν τα ακίνητα (P/E στο 24x) και την πληροφορική (26x). Οι παγκόσμιοι τομείς κυριαρχούνται κυρίως από σχετικά ακριβά αμερικανικά ονόματα.

Σε άλλες περιοχές, υπάρχουν ακόμα σχετικά φθηνοί κλάδοι, τονίζει η Citi. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ιαπωνικοί και βρετανικοί τομείς διαπραγματεύονται γύρω ή κάτω από τις ιστορικές τους μέσες αποτιμήσεις. Οι κλάδοι της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βιομηχανικός Τομέας εμφανίζεται ακριβός σε σχέση με το ιστορικό του σε όλες τις μεγάλες περιοχές.

Ευρώπη και Ιαπωνία οι νικητές των αποδόσεων

Οι αναλυτές της Citi γενικά προβλέπουν οι αγορές θα κινηθούν με μικρές διακυμάνσεις έως το τέλος του έτους και σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, με σημαντικά κέρδη να αναμένονται έως τα μέσα του 2026. Οι στόχοι της υποδηλώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ιαπωνία (6%) και την Ευρώπη(4%) έως το τέλος του έτους, αλλά και στο πρώτο εξάμηνο του 2026 με κέρδη 17% και 9%, αντίστοιχα, ενώ ο στόχος για τον MSCI AC World στα μέσα του 2026 είναι οι 1.150 μονάδες, υποδηλώνοντας κέρδη περίπου 5% από τα τρέχοντα επίπεδα. Για τις ΗΠΑ, αναμένουν άνοδο μόλις 1% μέχρι το τέλος του 2025, και 4% έως τα μέσα του 2026.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi τηρεί overweight στάση στην Ευρώπη και ουδέτερη στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει, όταν αναβάθμισε την Ευρώπη σε overweight στα τέλη του περασμένου έτους, η απόφαση ήταν τακτικής φύσης. Η αισιοδοξία της για την Ευρώπη έχει έκτοτε γίνει πιο διαρθρωτική, βοηθούμενη από την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών και τις "ρωγμές" στον εξαιρετισμό των ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στην Ευρώπη είναι πλέον σύμφωνες με δασμούς περίπου 20%, ενώ οι τιμές αντανακλούν περισσότερη αισιοδοξία, υποδηλώνοντας κάποιο περιθώριο για αναβαθμίσεις από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για αυτήν την άποψη περιλαμβάνουν την δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, την αστάθεια των ομολόγων και ένα ισχυρότερο καθεστώς του ευρώ. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της σχετικά αρνητικής τοποθέτησης στην Ευρώπη έναντι του Nasdaq και των ΗΠΑ, με μεγάλη υποχώρηση στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα του 2020, επισημαίνει η Citi.

Από την αρχή του έτους, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποαποδίδουν σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, παρά την ισχυρή απόδοση από το κατώτατο σημείο της διόρθωσης. Ενώ το προφίλ ανάπτυξης των EPS φαίνεται ισχυρό, οι αποτιμήσεις έχουν αναρριχηθεί κοντά σε υψηλά 25 ετών, ενώ ο δασμολογικός κίνδυνος θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πίεση στα κέρδη ανά μετοχή της περιοχής. Ταυτόχρονα, η τοποθέτηση των επενδυτών είναι πολύ αισιόδοξη, ειδικά στον Nasdaq, τονίζει η Citi.

Underweight στάση τηρεί εντωμεταξύ η Citi στις Αναδυόμενες Αγορές. Όπως επισημαίνει, ενώ η αδυναμία του δολαρίου ήταν ο ούριος άνεμος, οι δασμολογικοί κίνδυνοι για την ευρύτερη περιοχή παραμένουν ένας πραγματικός κίνδυνος, ειδικά μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις. Παράλληλα, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν υποβαθμιστεί μόνο ελαφρώς από την αρχή του έτους. 

Overweight σε Τεχνολογία, Τράπεζες, Κοινή Ωφέλεια

Η στρατηγική της Citi όσον αφορά τους κλάδους παραμένει ισορροπημένη μεταξύ του overweight στους κλάδους Ανάπτυξης (μέσω της Τεχνολογίας) και των κυκλικών κλάδων (μέσω των Τραπεζών). Οι τράπεζες  συνεχίζουν να βλέπουν μερικές από τις ισχυρότερες αναβαθμίσεις των EPS, επωφελούνται από τη θετική δυναμική των EPS, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν να είναι σχετικά φθηνές. Η τεχνολογία είναι ο κύριος ωφελούμενος από το διευρυνόμενο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η προτιμώμενη αμυντική αντιστάθμιση της Citi είναι τώρα η Κοινή Ωφέλεια. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κατατάσσονται στην κορυφή όλων των αμυντικών τομέων. Διαθέτουν ισχυρή δυναμική EPS και αναθεωρήσεις EPS, ενώ οι αποτιμήσεις δεν φαίνονται υπερβολικές. 

Την ίδια στιγμή, η Citi τηρεί στάση underweight στα καταναλωτικά αγαθά λόγω τις αναμενόμενης αποδυνάμωσης της κατανάλωσης, και είναι ουδέτερη στα βιομηχανικά προϊόντα.

Βασικά θέματα για τις αγορές

Δασμολογικοί Κίνδυνοι

Η εικόνα της πολιτικής παραμένει θολή καθώς προχωράμε πέρα από την αρχική λήξη της δασμολογικής παύσης του Τραμπ στις 9 Ιουλίου. Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει τώρα να αυξήσει τους δασμούς στην Ιαπωνία, την Κορέα, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες την 1η Αυγούστου. Ωστόσο, οι αγορές έχουν αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις τελευταίες ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, πιθανώς υπονοώντας κάποια πεποίθηση ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν - και δεν έχουμε ακόμη φτάσει στην "τελική κατάσταση" των δασμών, τονίζει η Citi.

Οι οικονομολόγοι της Citi πιστεύουν ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα παραμείνει ρευστή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά όσον αφορά τις αγορές μετοχών, προειδοποιεί ότι οι δασμολογικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν. Και ακόμη και αν οι δασμολογικοί συντελεστές σταθεροποιηθούν γύρω από το βασικό όριο του 10%, αυτό θα συνεπαγόταν ορισμένες θεμελιώδεις αντιξοότητες τόσο για τις αμερικανικές εταιρείες όσο και για τις διεθνείς εταιρείες μέσω κάποιου συνδυασμού συμπίεσης περιθωρίου κέρδους και μειωμένης ζήτησης. 

Ρωγμές στον εξαιρετισμό των ΗΠΑ

Οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν καταλήξει να "υπερ-κατέχουν" αμερικανικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, ενώ υποεπενδύουν στην Ευρώπη. Με τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις σχετικά με την προβλεψιμότητα της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ (και τη μείωση των ασφαλών χαρακτηριστικών των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ), η επιθυμία διαφοροποίησης μακριά από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ μεσοπρόθεσμα, εκτιμά η Citi. Τους τελευταίους μήνες, τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν δει εκροές, καθοδηγούμενες τόσο από Αμερικανούς όσο και από επενδυτές εκτός ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν σταθερά ξεπεράσει σε απόδοση τον υπόλοιπο κόσμο μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, κυρίως λόγω της ανώτερης κερδοφορίας των αμερικάνικων εταιρειών. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, τονίζει η Citi. Το επόμενο έτος, το πλεονέκτημα ανάπτυξης των EPS των αμερικανικών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναμένεται να συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.

Εντωμεταξύ, η στροφή της Ευρώπης προς μια πιο προληπτική στάση στην Άμυνα, σε συνδυασμό με τις σημαντικές γερμανικές δαπάνες για υποδομές, θα μπορούσαν να ενισχύσουν βιώσιμα την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή. Ο αναπληθωρισμός στην Ιαπωνία και η συνεχιζόμενη πρόοδος στην ψηφιακή οικονομία της Κίνας θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως περισσότεροι μοχλοί διαρθρωτικής ανάπτυξης εκτός των ΗΠΑ.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Το μυστικό "όπλο" που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για να "νικήσει" τη Fed

Το μοντέλο που θα μας δείξει αν η Ουάσινγκτον υπονομεύει την ακεραιότητα του δολαρίου ή διατηρεί την αξία του.

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα μετακινείται προς την Ευρώπη

Ο συνδυασμός που δημιουργεί μια τέλεια ευκαιρία για την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών.

Το σχέδιο πίσω από την καταστολή Τραμπ στο Λος Άντζελες - Τι θέλει ο "τσάρος" του μεταναστευτικού

Τι γνωρίζουμε για τον αρχιτέκτονα των πιο ακραίων μεταναστευτικών πολιτικών του Τραμπ.

Οι 10 πιο κερδισμένες μετοχές από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο S&P500 είναι στο -5% από την ημέρα ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, αλλά ορισμένοι τίτλοι τα πάνε πολύ καλά.

Δασμοί: Ποια κράτη θέλουν διαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Θα διαπραγματευτεί ο Τραμπ τους δασμούς; Οι χώρες λένε ότι θέλουν δίκαιες συμφωνίες.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Ο Τραμπ "αυτοπαγιδεύεται" με τους δασμούς

Μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δασμούς είτε ως έσοδα είτε ως γεωπολιτικό όπλο – όχι και τα δύο μαζί.

Οι δασμοί Τραμπ "σημαίνουν συναγερμό" στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Νέος "πονοκέφαλος" που έρχεται να προστεθεί σε απεργίες, "λουκέτα" και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.