Αντίρροπες δυνάμεις στη Wall: Διεύρυνε το θετικό σερί του ο S&P 500, πτώση για Nasdaq

Αντίρροπες δυνάμεις στη Wall: Διεύρυνε το θετικό σερί του ο S&P 500, πτώση για Nasdaq

Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι κύριοι δείκτες της Wall την Πέμπτη, με τον S&P 500 να διευρύνει το θετικό σερί του στις τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ η πτώση ορισμένων τεχνολογικών κολοσσών "τράβηξαν στο κόκκινο" τον Nasdaq. 

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow έσβησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε στο +0,65% και τις 42.322,75 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,41% στις 5.916,93 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 0,18% στις 19.112,32 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη η Cisco με "άλμα" 4,85% και ακολούθησαν η Coca Cola και Amgen με κέρδη άνω του 3,5% και οι IBM και Travelers Cos με άνοδο άνω του 3%. Στον πυθμένα, η UnitedHealth Group που κατρακύλησε κατά 11% και η Amazon.com με πτώση 2,42%.

Η Walmart ψαλίδισε τις ενδοσυνεδριακές της απώλειες που έφτασαν έως και το 4% στο -0,4%, στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία έπεσε λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις για τις τριμηνιαίες πωλήσεις, λόγω "πίεσης" από τους υψηλότερους δασμούς. Η εταιρεία discounter επέμεινε στις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους, οι οποίες προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων κατά 3% έως 4% και προσαρμοσμένα κέρδη 2,50 έως 2,60 δολάρια ανά μετοχή για το οικονομικό έτος. 

Στο μεταξύ, σε deal ύψους 2,4 δισ. δολ. κατέληξε η Dick's Sporting Goods για την εξαγορά της Foot Locker. Η συμφωνία επιτυγχάνεται ανάμεσα σε δύο εταιρείες που δέχονται πίεση από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πολλά από τα προϊόντα που πωλούν, από μάρκες σαν την Nike και την Adidas, κατασκευάζονται στο εξωτερικό, σε κόμβους παραγωγής όπως η Κίνα και το Βιετνάμ. Η μετοχή της Foot Locker "εκτοξεύτηκε" στο ιλιγγιώδες 85,70%, ενώ ο τίτλος της Dick’s Sporting Goods υποχώρησε κατά 14,58%.

Ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι πιθανό να είναι γενικά υψηλά, καθώς η οικονομία αλλάζει και η νομισματική πολιτική θα υπόκειται σε διαρκή μεταβολή.

Σε δηλώσεις που επικεντρώθηκαν στην αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2020, ο Πάουελ σημείωσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η Fed βίωσε μια περίοδο αυξανόμενου πληθωρισμού, ωθώντας την σε ιστορικά επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Ο Πάουελ δήλωσε ότι ακόμη και με τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με τον στόχο του 2% της Fed, η εποχή των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων δεν είναι πιθανό να επιστρέψει σύντομα.

"Τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια μπορεί επίσης να αντανακλούν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να είναι πιο ασταθής στο μέλλον από ό,τι στην περίοδο μεταξύ κρίσεων περίοδο της δεκαετίας του 2010", δήλωσε ο Πάουελ σε ομιλία του στο Συνέδριο Έρευνας Thomas Laubach στην Ουάσινγκτον. "Μπορεί να μπαίνουμε σε μια περίοδο πιο συχνών και ενδεχομένως πιο επίμονων σοκ προσφοράς - μια δύσκολη πρόκληση για την οικονομία και για τις κεντρικές τράπεζες".

Στα μάκρο της ημέρας, πτωτική πορεία που διέψευσε τις προβλέψεις ακολούθησε ο πληθωρισμός σε επίπεδο τιμών χονδρικής στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού έτρεξε τον περασμένο μήνα με ετήσιο ρυθμό 2,4% υποχωρώντας αισθητά από το 2,7% του Μαρτίου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε επιβράδυνση στο 2,5%.

Σε επίπεδο μήνα δε, οι τιμές παραγωγού έδειξαν μείωση με ρυθμό 0,5% στη σύγκριση Μαρτίου - Απριλίου την ώρα που οι προβλέψεις ήταν για αύξηση κατά 0,2%,  αφότου είχαν διατηρηθεί σταθερές (0%) στην περασμένη μηνιαία σύγκριση (αναθεώρηση από τη μηνιαία μείωση 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά).

Αντίστοιχη ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε αισθητά στο 3,1% ετησίως όπως προέβλεπαν οι εκτιμήσεις από το 4% του Μαρτίου (αναθεώρηση από 3,3% αρχικά) αλλά τις διέψευσε σε μηνιαίο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σε δομικό επίπεδο οι τιμές παραγωγού εμφάνισαν ρυθμό μείωσης 0,4% στη μηνιαία σύγκριση, έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,4%.

Η μέτρηση και διέψευσε τη μέση εκτίμηση για αύξηση κατά 0,3%, ωστόσο όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη αναθεώρηση της περασμένης μέτρησης, καθώς αρχικά είχε εκτιμηθεί μηνιαία μείωση κατά 0,1% (που τελικά εκτιμήθηκε ως αύξηση 0,4%).

Αισθητή επιβράδυνση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς "έσβησε" η επίδραση των μαζικών αγορών οχημάτων για αποφευχθούν οι δασμοί και τα νοικοκυριά περιόρισαν γενικότερα τα έξοδά τους με φόντο της αβεβαιότητες του οικονομικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση μόλις κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά την αναθεωρημένη ανοδικά αύξηση κατά 1,7% του Μαρτίου (αρχική εκτίμηση στο + 1,5%).

Ακόμα και έτσι πάντως, η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που προέβλεπαν ότι λιανικές πωλήσεις, που αφορούν κυρίως αγαθά και δεν είναι προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, θα παρέμεναν αμετάβλητες.

Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, βενζίνης, οικοδομικών υλικών και υπηρεσιών εστίασης, το λεγόμενο δομικό μέρος των λιανικών πωλήσεων παρουσίασε μείωση κατά 0,2%, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 0,5% τον Μάρτιο (αρχική εκτίμηση στο +0,4%).

Και σε αυτό το επίπεδο η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερης της μέσης εκτίμησης της αγοράς, που προέβλεπε λίγο μεγαλύτερη μείωση κατά 0,3%.

Περισσότερα από Forbes

Οι 10 πιο κερδισμένες μετοχές από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο S&P500 είναι στο -5% από την ημέρα ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, αλλά ορισμένοι τίτλοι τα πάνε πολύ καλά.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Χ. Καρώνης: Η Viva δεν πωλείται στη JP Morgan - Συνεχίζεται η διαμάχη

Πώς ερμηνεύουν οι δυο πλευρές τη δικαστική απόφαση. Τα σχέδια για τον Nasdaq.

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.