"Βουτιά" σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο κορεσμού στην αγορά, μετά την απόφαση του OPEC+ για νέα αύξηση της παραγωγής, σε μία περίοδο που η ζήτηση βρίσκεται υπό πίεση, στη σκιά των δασμών.
Το αργό πετρέλαιο Brent βρέθηκε να "κατρακυλά" έως και 4,6% κοντά στα 58 δολάρια το βαρέλι στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το αμερικανικό WTI να "κατηφορίζει" προς τα 56 δολάρια το βαρέλι.
Στην αγορά αγορά πετρελαίου κυριαρχούν ανησυχίες, το τελευταίο διάστημα, λόγω των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αβεβαιότητας που δημιουργείται για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία και επομένως και στη ζήτηση του καυσίμου.
Η τελευταία απόφαση του OPEC+ (υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας) να αυξήσει την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα, τον Ιούνιο - μετά από αντίστοιχη αύξηση που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα - προκαλεί "τριγμούς" στην αγορά, ωθώντας τους αναλυτές σε υποβαθμίσεις των προβλέψεών τους για τις προοπτικές του "μαύρου χρυσού".
Η Goldman Sachs "ψαλίδισε" τις εκτιμήσεις της (κατά 2 δολ. - 3 δολ. για φέτος και το επόμενο έτος), αναμένοντας πλέον ότι το Brent θα φθάσει στα 60 δολ. μέσα στο 2025 και το WTI στα 56 δολ., ενώ για το 2026 τοποθετεί τις τιμές του Brent στα 56 δολ. και του WTI στα 52 δολ..
"Η βασική μας πεποίθηση παραμένει ότι η υψηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ο υψηλός κίνδυνος ύφεσης ωθούν τους κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω" σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley "βλέπει" τυο Brent στα 62,5 δολ. στο γ' και στο δ' τρίμηνο, μειώνοντας τις προβλέψεις της κατά 5 δολ για φέτος.
"Ερμηνεύουμε την επικοινωνία του OPEC+ ως ένδειξη ότι μπορεί να ξετυλίξει γρηγορότερα την ποσόστωση παραγωγής του" αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Η Barclays, από την πλευρά της, περιέκοψε τις εκτιμήσεις της κατά 4 δολ. για το 2025, αναμένοντας ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 66 δολ. το βαρέλι και κατά 2 δολ. για το 2026, προβλέποντας ότι η τιμή του θα φθάσει στα 60 δολ. το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του OPEC+, που επικαλούνταν το Reuters, διεμήνυαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τις αγορές πετρελαίου με περαιτέρω περικοπές στην προσφορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές, το Ριάντ έχει εξοργιστεί από το γεγονός ότι το Καζακστάν και το Ιράκ παράγουν πάνω από τους στόχους του OPEC+.