ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:57
Σε κλοιό sell-off τίθεται, ξανά σήμερα, το αμερικανικό χρηματιστήριο, χάνοντας μέρος των χθεσινών ισχυρών κερδών, καθώς η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για το "πάγωμα" δασμών για 90 ημέρες, έφερε κάποια ανακούφιση στην αγορά, αλλά η κλιμάκωση της πίεσης προς την Κίνα συντηρεί τις ανησυχίες.
Οι δείκτες, πάντως, "μαζεύουν" τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1.000 μονάδες ή σχεδόν 2,6% στις 39.529 μονάδες (αφού προηγουμένως "διολίσθησε" έως 2.000 μονάδες), ενώ ο S&P 500 σημειώνει "βουτιά" 3,4% στις 5.270 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq "κατρακυλά" 4,2% στις 16.401 μονάδες.
Χθες, η Wall Street σημείωσε ιστορικό ράλι, με τον S&P 500 να "εκτοξεύεται" 9%, στην τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, ο Dow Jones κατέγραψε τα ισχυρότερα κέρδη από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο Nasdaq γνώρισε τις καλύτερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο του 2001 και τη δεύτερη καλύτερη ημέρα στην ιστορία του.
Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την παύση 90 ημερών στους αμοιβαίους δασμούς (ή αλλιώς την προσωρινή μείωσή τους στο 10%) για τις περισσότερες χώρες, έφερε ευφορία στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Παράλληλα, σήμερα, σε μία ακόμα κίνηση αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε επίσης σε "πάγωμα" των νέων της δασμών στα αμερικανικά προϊόντα για 90 ημέρες, καλλιεργώντας το έδαφος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Εντούτοις, οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στην Κίνα, με το Πεκίνο να διαμηνύει ότι η εμπορική αυτή διαμάχη "θα τελειώσει με αποτυχία" για την Ουάσινγκτον, καθώς οι κινεζικοί δασμοί 84% στις αμερικανικές εισαγωγές ετέθησαν σήμερα σε ισχύ.
Μάλιστα, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του Λευκού Οίκου που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον στο 145%.
Στο πλαίσιο αυτό και παρά το θετικό κλίμα που δημιούργησε χθες η αναδίπλωση του Τραμπ, όσον αφορά τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες, οι ανησυχίες δεν έχουν εγκαταλείψει το ταμπλό.
Όπως παρατήρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley Michael Gapen, "η καθυστέρηση βοηθάει, αλλά δεν μειώνει την αβεβαιότητα".
Στο "μέτωπο" των μάκρο, επιβράδυνση, αισθητά χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υποχώρησε σε ετήσιο ρυθμό 2,4% από το 2,8% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση της αγοράς περίμενε πιο μικρή επιβράδυνση στο 2,6%.
Επίσης, αυξήθηκε ελαφρώς, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, με τους επενδυτές να περιμένουν αυτό το νούμερο να αυξηθεί περαιτέρω καθώς η οικονομία θα επιβραδύνει λόγω των δασμών Τραμπ και των μαζικών απολύσεων στον κυβερνητικό κλάδο.