Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει πάνω από 10 χιλιάδες θέσεις στην κατασκευή και 1.500 θέσεις στη λειτουργία παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό πλέον ΑΗΣ Καρδιάς, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Στο πάζλ της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας έλειπε κάτι μεγάλο και εμβληματικό, αυτήν την επένδυση τη δρομολογεί τώρα η εταιρεία που είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Δ. Μακεδονίας είπε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της ΔΕΗ οραματικό φιλόδοξο και παγκόσμιας εμβέλειας. Επιχειρείται ουσιαστικά μια αναγέννηση ώστε να ξαναβρεί η Δ. Μακεδονία έναν καινούριο ρόλο και δρόμο, το σχέδιο θα χρειαστεί τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι από σήμερα βρισκόμαστε σε ένα νέο διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον. Μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε είτε φοβικά είτε τολμηρά και επιθετικά αρπάζοντας τις ευκαιρίες.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Στάσσης αφορά σε επενδύσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (3000MW εγκατεστημένης ισχύος, 860 MW αποθήκευσης) αλλά και για τη δημιουργία σε πρώτη φάση giga data center 300MW ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Σε επόμενη φάση εφόσον υπάρξει ζήτηση το data center μπορεί να φτάσει το 1 GW με επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για έργα ενέργειας.
Οι συνολικές επενδύσεις που παρουσίασε σήμερα ο κ. Στάσσης ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.
Το data center
Το data center θα δημιουργηθεί στο οικόπεδο της αυλής του Αγίου Δημητρίου και στην κατασκευή του αναμένεται να δημιουργηθούν 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παράλληλα θα κατασκευαστεί και νέα μονάδα φυσικού αερίου 100 MW ενώ η τροφοδοσία θα γίνεται behind the meter δηλαδή δε θα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα ηλεκτρισμού αλλά θα τροφοδοτείται απευθείας από τις μονάδες ηλεκτρισμού ΑΠΕ και αερίου της περιοχής. Όπως είπε ο κ. Στάσσης θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο data center της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη καλύπτοντας τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει για cloud και AI. Πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ είναι πλέον μια power techεταιρεία και η καρδιά της θα χτυπά από τη Δ. Μακεδονία.
Σε δεύτερη φάση εφόσον υπάρξει ζήτηση θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο από τα 300 στα 1000MWμε επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ και ακόμη 1,2 δισ. ευρώ επενδύσεις σε έργα ενέργειας. Θα δημιουργηθούν 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην κατασκευή και 2 χιλιάδες θέσεις στην λειτουργία.

Ομόλογο για κατοίκους
Εκτός από το data center η ΔΕΗ θα υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο ενεργειακό κομμάτι εγκαθιστώντας 3000 MW μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και 860MW αποθήκευσης συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης θα επενδυθεί 1,2 δισ. για κατασκευή φβ στην περιοχή και στις περιοχές των ορυχείων ισχύος 2130MW .
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι για τα έργα ΑΠΕ η επιχείρηση θέλει οι κάτοικοι να έχουν μερίδιο μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 5%. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα απευθύνεται στους κατοίκους που επηρεάζονται με την έκδοση ομολόγου ύψους 5 εκατ. ευρώ με την εγγύηση της ΔΕΗ και σταθερή απόδοση 8% και ονομαστική αξία κάθε ομολογίας 100 ευρώ που θα διανεμηθεί στο γ τρίμηνο του 2025.
Στο κομμάτι της αποθήκευση ςη ΔΕΗ θα κάνει επενδύσεις ύψους 940 εκατ. ευρώ και ισχύος 860MW.
O κ. Στάσσης ανακοίνωσε δύο αντλησιοταμιευτικά έργα στο ορυχείο της Καρδιάς με ισχύ 320MW για 8 ώρες και ύψος επένδυσης 430 εκατ. ευρώ και στο Νότιο Πεδίο ισχύος 240MW για 12 ώρες επένδυσης 310 εκατ. ευρώ.
Στις μπαταρίες θα επενδυθούν 200 εκατ. ευρώ για ισχύ 300MW που θα εγκατασταθούν σε Αμύνταιο , Μελίτη, Ακρινή και Καρδιά.
Στο υδρογόνο θα δημιουργηθεί μονάδα 50MW ενώ ακόμη υλοποιείται μονάδα ΣΗΘΥΑ ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα είναι σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.