ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:35
Ισχυρά κέρδη άνω του 5% κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς η αγορά προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Ο κίνδυνος διαταραχών του εφοδιασμού πετρελαίου αυξάνεται καθώς εντείνονται οι μάχες στη Μέση Ανατολή, αλλά ο OPEC+ διαθέτει μεγάλη ποσότητα πλεονάζοντος αργού που θα μπορούσε να καλύψει το κενό, σύμφωνα με τον Claudio Galimberti, επικεφαλής οικονομολόγο της Rystad Energy. "Αυτή η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτρέπει προς το παρόν τις ανεξέλεγκτες τιμές εν μέσω μιας από τις τεταμένες κρίσεις στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες", πρόσθεσε ο Galimberti.
Το Brent ενισχύθηκε κατά 3,72 δολάρια ή 5,03% στα 77,62 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τύπου WTI κέρδισε 3,61 δολάρια ή 5,5% στα 73,71 δολάρια το βαρέλι. Ενδοσυνεδριακά, το Brent άγγιξε τα 77,89 δολάρια και το WTI τα 73,97 δολάρια, φτάνοντας και τα δύο σε υψηλό μήνα.
Οι φόβοι της αγοράς αυξάνονται σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχεύσει τις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα.
Ερωτηθείς σήμερα αν θα υποστήριζε το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "το συζητάμε". Ο ίδιος ρόσθεσε: "Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα".
Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με την πιθανή απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι μέλος του OPEC με παραγωγή περίπου 3,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που αντιπροσωπεύει το 3% της παγκόσμιας παραγωγής.
"Η κατάσταση αυτή θα δοκιμάσει τις αντοχές της αγοράς, επειδή μέχρι τώρα ο κίνδυνος για την προσφορά έχει υποτιμηθεί, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία διαταραχή, οπότε αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι", δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να ωθήσει το Ιράν να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ ή να επιτεθεί στις υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, όπως έκανε το 2019, δήλωσε η αναλύτρια της Panmure Gordon, Ashley Kelty. Το στενό αποτελεί βασικό σημείο εφοδιασμού μέσω του οποίου διέρχεται το ένα πέμπτο του ημερήσιου εφοδιασμού με πετρέλαιο.
Υπουργοί από τα αραβικά κράτη του Κόλπου και το Ιράν συμμετείχαν σε συνάντηση ασιατικών κρατών που φιλοξενήθηκε από το Κατάρ για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters την Πέμπτη. Τα αραβικά κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν το Ιράν για την ουδετερότητά τους στη σύγκρουση λόγω ανησυχιών ότι περαιτέρω βία θα μπορούσε να απειλήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Στο μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατ. βαρέλια στα 417 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, σε σύγκριση με τις προσδοκίες σε έρευνα του Reuters για μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.
Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του OPEC+ θα επαρκούσε για να καλύψει μια διαταραχή στις εξαγωγές του Ιράν, εάν το Ισραήλ πλήξει τις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας σε αντίποινα για την επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB.
Αλλά οι traders θα αρχίσουν να ανησυχούν για τις διαταραχές του εφοδιασμού στο Στενό του Ορμούζ, δήλωσε ο Schieldrop. "Αυτό θα πρόσθετε ένα σημαντικό risk premium στο πετρέλαιο", πρόσθεσε ο ίδιος. Κατά συνέπεια, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι αν το Ισραήλ χτυπήσει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, τόνισε.
Στο μεταξύ, η Λιβύη θα συνεχίσει την παραγωγή πετρελαίου από την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου Χαλίφα Αμπούλ Σάντεκ σε συνέντευξή του στο Bloomberg, μια κίνηση που ενδέχεται να επαναφέρει εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στις παγκόσμιες αγορές.
Η ανατολική κυβέρνηση της χώρας, η οποία λόγω πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντίπαλη πλευρά είχε αρχικά διατάξει τη διακοπή της παραγωγής, ήρε την κατάσταση "ανωτέρας βίας", επιτρέποντας την επανεκκίνηση των εργασιών σε όλα τα κοιτάσματα και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής, σύμφωνα με τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και το μεγαλύτερο κοίτασμα της χώρας, Σαράρα, το οποίο παρήγαγε 260.000 βαρέλια την ημέρα πριν από το κλείσιμο.
Το βορειοαφρικανικό έθνος παράγει συνήθως περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια καθημερινά, αλλά αυτή η ποσότητα μειώθηκε κάτω από τα 450.000 βαρέλια στα τέλη Αυγούστου. Αφορμή για την πολιτική αντιπαράθεση αποτέλεσε η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από την κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, ωθώντας την ανατολική αντίπαλό της να απαντήσει διατάσσοντας την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου. Η παραγωγή της χώρας συχνά κρατείται "όμηρος” των πολιτικών συγκρούσεων, καθώς οι αντίπαλες πλευρές ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του πετρελαίου.
Η επαναφορά της προσφοράς αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη πτωτική πίεση στο αργό.