Γιατί ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο

Γιατί ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο

Της Rebekah Bastian

Υπό το πρίσμα της απόσυρσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ και της υποστήριξής του προς την Κάμαλα Χάρις -και λαμβάνοντας υπόψη ότι στα 235 χρόνια ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών ως πρόεδροι έχουν υπηρετήσει μόνο άνδρες- τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να εκλεγεί μια γυναίκα στο κρίσιμο αυτό πόστο.

Μια έρευνα της Pew Research του 2023 είχε αποκαλύψει ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι μια γυναίκα θα ήταν καλύτερη ή εξίσου καλή με έναν άνδρα πρόεδρο όσον αφορά την επίτευξη συμβιβασμών (92%), την άσκηση πολιτικής με σεβασμό ως προς το λειτούργημά της (92%), τη διεκπεραίωση των καθηκόντων της με ειλικρίνεια και ήθος (94%), την υπεράσπιση των πιστεύω της παρά τις πολιτικές πιέσεις (90) και την απόδοση υπό πιεστικές καταστάσεις (87%).

Η Melinda French Gates, σε ένα άρθρο του περιοδικού Time το 2023, επεσήμανε την ανάγκη να μπουν γυναίκες στην κυβέρνηση. "Την ώρα που κανείς δεν θα ισχυριζόταν ότι οι γυναίκες υποστηρίζουν στρατευμένα οποιοδήποτε κόμμα ή ατζέντα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες κυβερνούν με διαφορετικό τρόπο, δουλεύουν πιο συνεργατικά, πέρα από τις γραμμές του κόμματος, και προωθούν νόμους για θέματα που, ιστορικά, δεν έχουν αντιμετωπιστεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την άποψη ότι έχει έρθει πλέον η ώρα η Αμερική να εκλέξει μία γυναίκα πρόεδρο υποστηρίζει και η Jamie Van Horne Robinson, ιδρύτρια του οργανισμού Electing Women Seattle, που έχει στόχο την προώθηση των γυναικών στην πολιτική. "Ξέρουμε ότι οι γυναίκες ηγέτες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που έχουν μείζονα σημασία για την αμερικανική οικογένεια, όπως οι οικονομικές ευκαιρίες, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλεια. Ξέρουμε επίσης ότι οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στους συμβιβασμούς και δουλεύουν διακομματικά. Δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας του ακραίου διχασμού και της αβεβαιότητας, δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε πιο σημαντικό για τους Αμερικανούς να επιλέξουν με θάρρος έναν ηγέτη που θα μας συσπειρώσει γύρω από έναν κοινό στόχο, θα τονώσει το αμερικανικό αίσθημα και θα λάβει πολιτικές αποφάσεις που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα προκειμένου να θέσουμε τα θεμέλια για την επόμενη γενιά”.

Ένας ισχυρός, ανθεκτικός και συμπονετικός ηγέτης σφυρηλατείται περισσότερο μέσα από τις αντιξοότητες που βιώνει. Παρότι οποιοδήποτε υποψήφιος για την προεδρία έχει αναμφισβήτητα πολλές ικανότητες, οι γυναίκες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα εμπόδια από τους άνδρες. Μια μελέτη της Pew Research το 2018 διαπίστωσε ότι τα 2/3 των Αμερικανών αναγνωρίζουν ότι είναι ευκολότερο για τους άνδρες να εκλεγούν να υψηλά πολιτικά αξιώματα από ό,τι οι γυναίκες, εξαιτίας των διακρίσεων λόγω φύλου αλλά και γιατί οι γυναίκες πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους. Αυτή η άνιση μεταχείριση κάνει τις γυναίκες που φτάνουν τελικά στην κορυφή ακόμη πιο ισχυρές ηγέτιδες.

Η μη ύπαρξη μέχρι τώρα γυναίκας προέδρου έχει να κάνει επίσης με τις υφιστάμενες δομές εξουσίες - συγκεκριμένα με την πατριαρχία. Κόντρα σε αυτό ακριβώς το σύστημα που έχει κρατήσει τις γυναίκες εκτός του Λευκού Οίκου, μια γυναίκα πρόεδρος θα μπορούσε να εμφυσήσει τις αξίες της μητριαρχίας στην προεδρία.

Η Martina Welkhoff, εταίρος της Goldenrod Ventures, ασχολείται με τη διερεύνηση του μητριαρχικού καπιταλισμού. "Το σημερινό επίπεδο απογοήτευσης και δυσπιστίας απέναντι στο πολιτικό μας σύστημα καταδεικνύει τα όρια της πατριαρχικής ηγεσίας”, σημειώνει. "Αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία να αναδειχθεί ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Αξίες όπως η συνεργασία αντί του ανταγωνισμού και η αφθονία αντί της ανεπάρκειας διαφοροποιούν τα μητριαρχικά μοντέλα ηγεσίας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά μια διχασμένη χώρα”, προσθέτει.

Μια γυναίκα πρόεδρος όχι μόνο θα εισέφερε το επίπεδο συνεργασίας, ανθεκτικότητας και ενότητας που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στην παρούσα φάση, αλλά θα άνοιγε τον δρόμο για μια νέα γενιά ηγετών. Το Ascend Fund, ένας οργανισμός που εργάζεται για την ισότητα των φύλων στην πολιτική των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι "όταν οι γυναίκες κερδίζουν τις εκλογές, διαταράσσουν το σύστημα και προάγουν τη γυναικεία ηγεσία, γεγονός που επηρεάζει θετικά τις πολιτικές φιλοδοξίες νεότερων γυναικών και γυναικών άλλου χρώματος”.

Η εκλογή μιας γυναίκας προέδρου δεν είναι απλώς θέμα ανατροπής ενός status quo. Αφορά την υιοθέτηση ενός στυλ ηγεσίας που εκτιμά τη συνεργασία, την ανθεκτικότητα και την ενσυναίσθηση. Την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κλίμα ακραίου διχασμού και αβεβαιότητας, μια γυναίκα πρόεδρος θα μπορούσε να χαράξει τον δρόμο για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιο και βιώσιμο.

Περισσότερα από Forbes

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Forbes: Η Κάμαλα Χάρις πέρασε μπροστά από τον Τραμπ σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες

Μεγάλη ανατροπή υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην κούρσα των εκλογών στις ΗΠΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση.

Σε φιλικό τόνο η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ - Τον άφησε να αναπτύξει την ατζέντα του

Μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα - Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του X.

Ποιοι μεγιστάνες της Wall στηρίζουν Κάμαλα Χάρις - Τι θα σήμαινε η εκλογή της για τις τράπεζες

Η αμφιλεγόμενη στάση της στο παρελθόν και η "κυνομαχία" με τον Jamie Dimon.

Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική παγκόσμια "υπερδύναμη του Bitcoin"

Το σχέδιο του Τραμπ για ένα "στρατηγικό απόθεμα Bitcoin" απέναντι στη "νέα ευκαιρία" που βλέπουν τα crypto στην Κάμαλα Χάρις.

Είτε κερδίσει, είτε χάσει, αυτές οι εκλογές θα είναι κέρδος για την Κάμαλα Χάρις

Με οδηγό το παρελθόν, η Κάμαλα Χάρις έχει στα χέρια της ένα πανίσχυρο χαρτί προς εξαργύρωση.

Ποιοι celebrities στηρίζουν Κάμαλα Χάρις και ποιοι Τραμπ - Ποιοι δεν έχουν εκφραστεί (ακόμη)

Οι "φωνές" των celebrities έχουν εμπλακεί στην προεδρική κούρσα του 2024 με διάφορους τρόπους.

Όλα όσα γνωρίζουμε για την Κάμαλα Χάρις

Τα θετικά της, αλλά και οι προβληματισμοί για μια πιθανή υποψηφιότητά της.

Ενισχύονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της υποψηφιότητάς της.