Quest: Γιατί βολιδοσκοπεί τις μικρές οικιακές συσκευές και εξαγορά της Μπενρουμπή

Quest: Γιατί βολιδοσκοπεί τις μικρές οικιακές συσκευές και εξαγορά της Μπενρουμπή

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε πρώιμο στάδιο αλλά υπαρκτές είναι οι συζητήσεις μεταξύ της Quest και της Μπενρουμπή, υπό την προοπτική εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη. Κάτι που δεν αρνήθηκε ο όμιλος Quest και μέσα από πρόσφατη ανακοίνωσή του, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υφίσταται για την ώρα δεσμευτική συμφωνία των δύο πλευρών. Επιδίωξη της επιχείρησης, της οποίας ηγείται ο Θεόδωρος Φέσσας, είναι να διευρύνει την παρουσία της στην αγορά, με την προσθήκη συμπληρωματικών κατηγοριών όπου έως τώρα δεν έχει δραστηριότητα, όπως είναι οι μικρές οικιακές συσκευές, στις οποίες έχει σημαντική παρουσία η Μπενρουμπή, μέσω της izzy. 

Ήδη ο όμιλος Quest διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του τα εμπορικά σήματα Singer και της Izola, τα οποία κατείχε ήδη η ΓΕ Δημητρίου κατά την εξαγορά του από την Quest. Επιδίωξη του ομίλου αποτελεί τόσο η ανάπτυξη συνέργειας όσο και η πιθανότητα εξαγοράς προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τη χονδρική στον τομέα των οικιακών συσκευών, όπου αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται με τα κλιματιστικά και κυρίως με την Toyotomi, την οποία "κληρονόμησε" από την εξαγορά της Δημητρίου. 

Θέλγητρο το υψηλό περιθώριο κέρδους

Το υψηλό περιθώριο κέρδους που καταγράφουν οι μικρές οικιακές συσκευές αποτελεί ένα από τα βασικά κίνητρα από πλευράς του ομίλου Quest, ο οποίος επιδιώκει την επέκτασή του με προϊόντα περιφερειακά των κατηγοριών στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται. Επομένως η απόκτηση της Μπενρουμπή Α.Ε. θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ιδανική ευκαιρία που συνάδει με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις της Quest.

Θα θυμίσουμε ότι η Μπενρουμπή κατέγραψε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά 16%, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία αύξηση του τιμοκαταλόγου της εντός του 2023, και με υπερδιπλάσια κερδοφορία σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων με ιδιαίτερα βελτιωμένο μικτό περιθώριο το οποίο παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 44,3%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων για το 2023 ήταν 3,82 εκατ. ευρώ έναντι 1,77 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας στο τέλος της περασμένης χρονιάς ήταν 6,79 εκατ. ευρώ, και εάν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2023 ήταν 4,07 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του 2023 ήταν 25,24 εκατ. ευρώ έναντι 21,71 εκατ. ευρώ το 2022.

Μεταξύ των εταιρειών, των οποίων διατηρεί τα δικαιώματα διανομής στην Ελλάδα η Μπενρουμπή είναι οι Pyrex, Babyliss και izzy. 

Ανάπτυξη για τις μικρές οικιακές συσκευές το 2023 στην Ελλάδα – Ο ρόλος των air fryers 

Να σημειωθεί ότι η κατηγορία των μικρών οικιακών συσκευών το 2023 είχε ανάπτυξη 7,5% σε επίπεδο πωλήσεων σε τεμάχια, φτάνοντας τα 4.546.866 τεμάχια από 4.228.712 το 2022. Σε ό,τι αφορά το τζίρο της κατηγορίας των μικρών οικιακών συσκευών το 2023 παρουσίασε ανάπτυξη 18,5%, φτάνοντας τα 20.329.254 ευρώ από 19.287.023. Σημαντικό μέρος των πωλήσεων οικιακών συσκευών αποτελούν οι φριτέζες αέρος (air fryers), συσκευή την οποία διαθέτει στη γκάμα της και η Μπενρουμπή με το σήμα της izzy.

Σημειώνεται ότι η izzy που εμπορεύεται στην ελληνική αγορά η εταιρεία Μπενρουμπή αποτελεί έναν από τους κυρίαρχα εμπορικά σήματα της κατηγορίας των μικρών οικιακών συσκευών καθώς διατηρεί μερίδιο που υπολογίζεται κοντά στο 20%. 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.