Γενετική τεχνητή νοημοσύνη: Μια ευκαιρία αξίας €2 τρισ. για την Ευρώπη

Γενετική τεχνητή νοημοσύνη: Μια ευκαιρία αξίας €2 τρισ. για την Ευρώπη

Του Jean-Marc Ollagnier

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής μας και ίσως "ανακαλύψει" εκ νέου τη βιομηχανία, όπως καμιά άλλη τεχνολογία δεν έκανε στο παρελθόν. Καθώς οδεύουμε ταχύτατα προς αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι εταιρικοί οργανισμοί θα πρέπει να αναδιοργανώσουν πλήρως το εργατικό δυναμικό τους, από την πλήρη κατανόηση της τεχνολογίας εκ μέρους των διοικούντων έως τη μέριμνα για να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στα καθήκοντά τους. 

Υπάρχει ένας κρίσιμος παράγοντας σε αυτή την αλλαγή. Τα οφέλη αυτής της συναρπαστικής τεχνολογίας θα αξιοποιηθούν μόνο με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, κατά την οποία οι εργοδότες θα εστιάζουν στο πώς να εφαρμόσουν την τεχνολογία για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων.

Έρευνα της Accenture διαπίστωσε ότι με την υπεύθυνη εφαρμογή της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, και σε κλίμακα αλλά και με επίκεντρο τον άνθρωπο, μπορούν να δημιουργηθούν επιπλέον 2,3 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα 15 χρόνια, ποσό που ισοδυναμεί με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε ετήσια βάση το 2038.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εργατοώρες που μπορεί δυνητικά να υποστηρίξει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αντιλαμβανόμαστε πόσο μετασχηματιστική είναι αυτή η τεχνολογία. Δείχνει επίσης στους leaders του επιχειρηματικού κόσμου πόσο σημαντικό είναι να επενδύσουν στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού τους στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και στην προετοιμασία όλου του οργανισμού για να αγκαλιάσει τις νέες τεχνολογίες. Η έρευνα της Accenture αποκαλύπτει επίσης ότι έως και το 44% των ωρών εργασίας σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί ή να βοηθηθεί από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Τέσσερα βήματα για την προετοιμασία του εργατικού δυναμικού 

Όταν μιλώ με πελάτες που ζητούν καθοδήγηση για την προετοιμασία του εργατικού δυναμικού τους για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας, τους επισημαίνω τέσσερα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνουν οι leaders του επιχειρείν.

Πρώτον, πρέπει να δώσουν το παράδειγμα μαθαίνοντας οι ίδιοι τις νέες τεχνολογίες. Για να είναι αποτελεσματικοί στο μέλλον με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, οι leaders του επιχειρείν πρέπει να αμφισβητήσουν τις παλιές νοοτροπίες και να εντρυφήσουν στην τεχνολογία, μεταμορφώνοντας αποτελεσματικά τον τρόπο μάθησης ενσωματώνοντας τη μάθηση στη ροή της εργασίας.

Δεύτερον, η εργασία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Επανεξετάζοντας τη ροή εργασίας, οι διοικήσεις μπορούν να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το πού θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και διαμορφώνοντας αναλόγως τους επιχειρηματικούς στόχους για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και καινοτομία σε όλο τον οργανισμό. 

Τρίτον, πρέπει να αναδιαμορφωθεί το εργατικό δυναμικό. Οι οργανισμοί πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον εντοπισμό κλίσεων και δεξιοτήτων. Καθώς η χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα αυξάνεται, οι οργανισμοί θα πρέπει να αξιοποιήσουν περαιτέρω εργαλεία και τεχνολογίες, όπως η χαρτογράφηση δεξιοτήτων. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει τις διοικήσεις να διευκολύνουν την ομαλότερη μετάβαση στη νέα εποχή, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κατανοήσουν σε ποιες δραστηριότητες υψηλότερης αξίας θα πρέπει να κατευθύνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Και τέλος, οι εργοδότες πρέπει να προετοιμάσουν τους ανθρώπους τους. Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αποκτήσει τεχνικές δεξιότητες σχετικές με την αγορά, θα ενισχυθεί η ικανότητά του να συνεργάζεται με τις μηχανές και, το σημαντικότερο, θα χτίσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Επενδύοντας στους ανθρώπους 

Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα είναι η ενέργεια που συνδέει και τα τέσσερα παραπάνω βήματα. Η έρευνα της Accenture διαπίστωσε ότι το 94% των Ευρωπαίων εργαζομένων δηλώνουν ότι θέλουν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ώστε να αξιοποιήσουν στην εργασία τους τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μόλις το 5% των εργοδοτών τούς παρέχει σήμερα εκπαίδευση για τη νέα τεχνολογία.

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που η Accenture επένδυσε 1 δισ. δολάρια για να ξεκινήσει το LearnVantage, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνολογικής μάθησης και κατάρτισης που θα βοηθήσουν στην επενεκπαίδευση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους αξίας. 

Για παράδειγμα, η Accenture συνεργάστηκε με την Bank of Ireland, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ιρλανδία, στην υπηρεσία μάθησης για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μέσω μιας σειράς φιλικών προς το χρήστη μαθησιακών εμπειριών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η τράπεζα θα είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της καθώς αναπτύσσει νέες δεξιότητες και αναλαμβάνει νέους ρόλους. 

Οι εταιρείες θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αντί να χάσουν αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά ανά γενιά. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα δουν αλλαγές. Η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού θα αναβαθμίσει και το μέλλον της Ευρώπης.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Πώς να "γονατίσεις" έναν "μονόκερο"

Απλήρωτοι λογαριασμοί, ανεκτέλεστες συμβάσεις και μια συνάντηση-Βατερλό με την Nvidia, έτσι ο Emad Mostaque "τορπίλισε" την Stability AI.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έσωσαν αυτή τη start-up που τώρα θέλει να κοντράρει την Nvidia

Η κεφαλαιοποίηση της Groq έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2021 στα 2,8 δισ. δολάρια.

Ξέρετε πώς θα τελειώσει η "φούσκα" της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα μαγαζί-γωνία σε εξαιρετικό σημείο μπορεί να είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση - αλλά μόνο στη σωστή τιμή.

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει πράγματι ένα "πρόβλημα" $600 δισ.;

Η Sequoia Capital άνοιξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χρονοβόρο και περιπετειώδες project της ΤΝ.

Η τεχνητή νοημοσύνη παρασύρει τον πλανήτη προς μια ενεργειακή κρίση

Τα data centers και τα δίκτυα μεταφοράς είναι ο βασικός "καταναλωτής" ενέργειας παγκοσμίως.

Ποιο στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

Αν όχι όλους, τουλάχιστον τους ηγέτες του εταιρικού κόσμου. Η επικοινωνία, τα soft skills και ο "Δούρειος Ίππος".

Veradigm: Ο "θησαυρός" των ιατρικών φακέλων και το μεγάλο στοίχημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη για να σωθεί

Η Yin Ho έχει ένα τολμηρό σχέδιο για να αξιοποιήσει την εξαγορά της start-up ScienceIO και ένα ατού: τα δεδομένα.

Να φοβάστε τον ειδικό φόρο τεχνητής νοημοσύνης!

Μια πρόταση με καλές προθέσεις ή μια πρόωρη πρωτοβουλία που ίσως δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο;