Το Λονδίνο ανέκτησε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης από το Παρίσι, με ώθηση κυρίως από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η συνολκή κεφαλαιοποίηση της κύριας αγοράς στο Λονδίνο (εξαιρουμένων ETFs και ADRs) ανέρχεται πλέον στα 2,888 τρισ. δολάρια έναντι των 2,887 τρισ. του Παρισιού.
Το Λονδίνο είχε χάσει τη θέση του ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από παρατεταμένη περίοδο υποαπόδοσης που ουσιαστικά ξεκινά την περίοδο που ψηφίστηκε η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.
Ωστόσο, η βρετανική αγορά, η οποία είναι βαριά σταθμισμένη σε μετοχές εταιρειών βασικών εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων blue chips της Shell και της BP, έχει σημειώσει καλύτερες επιδόσεις πρόσφατα λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανταποκριθεί καλύτερα λόγω του μείγματος των τομέων του", επισημαίνει η Janet Mui, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στην RBC Brewin Dolphin. "Ο ενεργειακός τομέας είναι ένα παιχνίδι χαμηλής διάρκειας που μπορεί όμως να προστατεύσει από την έκθεση σε κλάδους των οποίων η ανάπτυξη είναι πιο ευαίσθητη στον πληθωρισμό ή τα επιτόκια", προσθέτει.
Μία εικόνα που έρχεται σε αντίθεση με το Παρίσι, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνας. Οι LVMH, L'Oreal, Hermes International και Kering αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του δείκτη CAC 40 και τον οδήγησαν σε ράλι νωρίτερα φέτος.
Ωστόσο, πλέον έχουν υποχωρήσει όλες από τα υψηλά τους στο 2023, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η ζήτηση για είδη μόδας και πολυτελείας είναι αρκετά πιθανό να επιβραδυνθεί στην Κίνα, καθώς και στην Ευρώπη.
Κάτι που έχει ήδη εξαλείψει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα υψηλά που είχαν καταγράψει τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Τα προβλήματα του Λονδίνου βέβαια σε καμία περίπτωση δεν έχουν τελειώσει, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και πολλές εταιρείες να στρέφονται για εισαγωγή στην Wall Street. Και στις μικρότερες μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην οικονομία της χώρας, οι προοπτικές είναι πιο αρνητικές.
"Έχουμε δει κάποιες κακές εκθέσεις αποτελεσμάτων στη μεσαία κεφαλαιοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που υποδηλώνουν ότι το ξεστοκάρισμα και η καθυστέρηση των δαπανών μοιάζει να συνεχίζονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν", αναφέρει ο Tineke Frikkee της Waverton Investment Management.