Της Ελευθερίας Κούρταλη
Τα μετρητά ήταν ο "βασιλιάς" των επενδυτικών κινήσεων το τρίτο τρίμηνο, υπεραποδίδοντας των μετοχών και των ομολόγων και η Barclays πιστεύει ότι το "Cash is king" θα κυριαρχήσει και στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Ένα βασικό ερώτημα που θέτουν οι πελάτες της βρετανικής τράπεζας αυτές τις μέρες είναι εάν είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική ανατροπή στα βασικά επενδυτικά θέματα που κυριάρχησαν το 2023. "Όχι ακόμη, κατά την άποψή μας", όπως απαντά. Σε πρόσφατες αναλύσεις της υποστήριξε ότι σε περιβάλλοντα στα οποία οι επενδυτές μπορούν άνετα να έχουν μετρητά με απόδοση ακόμα και 5,4% - λόγω των μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων και των ακολουθούμενων αυξήσεων στα επιτόκια καταθέσεων - δεν είναι λογικό να αναμένεται σημαντική υπεραπόδοση από μετοχές ή ομόλογα σε όρους κατανομής περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό συνεχίζει να ισχύει.
Η Barclays αναμένει κάποια αδυναμία στην αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις εξαντλούνται, αλλά αυτό θα απαιτούσε ακόμα μια πορεία νομισματικής πολιτικής η οποία θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, κάτι που θα συνεχίσει να "επιβαρύνει" τις αγορές ομολόγων. Εν τω μεταξύ, μια στάσιμη ευρωπαϊκή οικονομία και μια πιο αδύναμη κινεζική οικονομία κάνουν τις επενδύσεις σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, μετοχές και εμπορεύματα να φαίνονται μη ελκυστικές. Έτσι, όπως εκτιμά η βρετανική τράπεζα, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, προτιμά τα μετρητά από τις μετοχές και τα ομόλογα.
Ειδικά για τις μετοχές αναφέρει πως στις ΗΠΑ είναι πιθανό να κινηθούν σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών μέχρι το τέλος του έτους και δεν θα δούμε το τεχνολογικό ράλι να διευρυνθεί στον υπόλοιπο S&P 500. Οι κίνδυνοι σοβαρής οικονομικής συρρίκνωσης έχουν υποχωρήσει κατά το α’ εξάμηνο, αλλά τα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών παραμένουν αποσυνδεδεμένα από τα υποκείμενα μακροοικονομικά μεγέθη ακόμη και εάν η αμερικανική οικονομία παρακάμψει την ύφεση και κινηθεί σε μια "κατάσταση" χαμηλής ανάπτυξης για το άμεσο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, η κερδοφορία των εισηγμένων στο β’ τρίμηνο εξακολουθεί να στέλνει μικτά "σήματα" και η Barclays είναι επιφυλακτική ως προς τις προσδοκίες που έχει η αγορά για ισχυρή ανάκαμψη κερδών το επόμενο έτος. Η εκτίμησή της για τα κέρδη ανά μετοχή – EPS – του 2023 η οποία τοποθετείται στα 218 δολάρια, είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τη συναίνεση. Ο στόχος για τον S&P 500 στα τέλη του 2023 είναι στις 4.150 μονάδες, περίπου 300 μονάδες χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, και για τα τέλη του 2024 στις 4.500 μονάδες (περίπου εκεί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή).
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές από τις αρχές του έτους, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη έκθεσης σε τεχνολογία/τεχνητή νοημοσύνη. Οι προηγούμενες θετικές ροές έγιναν ελαφρώς αρνητικές, καθώς οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, δεδομένων των ανησυχιών και για την έκθεση στην Κίνα, αν και αναμφισβήτητα πολλά κακά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί. Η Barclays συνεχίζει να πιστεύει ότι μια υγιής διεύρυνση των αποδόσεων μπορεί να ωφελήσει τις μετοχές της Ε.Ε στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης μετριάζεται και οι οικονομικές εκπλήξεις εκμηδενίζονται. Ο στόχος για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 για το τέλος του 2023 είναι στις 490 μονάδες, από 453,16 μονάδες σήμερα, και συνεπάγεται μεσαία μονοψήφια ανοδική πορεία, αλλά απαιτεί τη συνέχιση της ήπιας προσγείωσης της οικονομίας και το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, για τις ΗΠΑ η Barclays εκτιμά πως η τεχνολογία θα μπορούσε να καταγράψει κάποια κέρδη αλλά αυτό δεν σημαίνει "σήμα" για κέρδη και στον S&P 500 γενικότερα. Οι αποτιμήσεις για τους περισσότερους κυκλικούς τομείς είναι αυξημένες σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Ειδικότερα, παραμένει αρνητικοί στα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά εν αναμονή των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών. Ο τομέας της ενέργειας ξεχωρίζει μεταξύ των κυκλικών από την άποψη του απότομου discount που παρουσιάζει έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, όπως και ο βιομηχανικός, με βάση ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Οι αποτιμήσεις των αμυντικών κλάδων είναι πολύ λιγότερο "τεντωμένες", αλλά δεν είναι φθηνές, ειδικά αν υποτεθεί ότι οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν υποχωρήσει.
Στην Ευρώπη, η Barclays πρόσφατα πήρε τα κέρδη της από τον κλάδο της τεχνολογίας και αύξησε τις θέσεις της στις τράπεζες, οι οποίες πιστεύει ότι θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα επιτόκια και το χαμηλότερο κόστος προβλέψεων. Πρόσθεσε επίσης μία επιλεκτική έκθεση στην Κίνα μέσω του κλάδου της εξόρυξης, ενώ άλλα overweights της βρετανικής τράπεζας περιλαμβάνουν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, την αεροδιαστημική και άμυνα και τα ταξίδια και αναψυχή. Τέλος, διατηρεί το underweight στα ακίνητα, τη βιομηχανία, τα αυτοκίνητα και τις τηλεπικοινωνίες.