Η Ρωσία "ταράζει τα νερά" της ναυτιλίας και των σιτηρών, το πετρέλαιο ίσως είναι το επόμενο

Η Ρωσία "ταράζει τα νερά" της ναυτιλίας και των σιτηρών, το πετρέλαιο ίσως είναι το επόμενο

Του Sal Gilbertie

Εν μέσω του πολέμου, οι απειλές που αντιμετωπίζει η ναυτιλία είναι σοβαρές· στην παρούσα συγκυρία, τα πάντα μπορούν να συμβούν στη Μαύρη Θάλασσα. Ακόμα και οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας διά θαλάσσης θα μπορούσαν να βρεθούν σε κίνδυνο.

Η Ρωσία δεν έχασε χρόνο, αυξάνοντας τις εντάσεις μετά την αποχώρησή της από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, στις 17 Ιουλίου. Η απόσυρσή της από τη συμφωνία των σιτηρών και η άμεση εξαπόλυση απειλών κατά των πλοίων που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσα αποτελούν ξεκάθαρα μέρος μιας σχεδιασμένης ρωσικής στρατηγικής που έχει στόχο την αύξηση των πιέσεων προς την Ουκρανία, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο περιορισμός της πρόσβασης του Κιέβου στους θαλασσίους διαδρόμους της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να ανακοπούν οι εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιόσπορων στις παγκόσμιες αγορές έχει στρατηγική σημασία από επιχειρησιακής πλευράς. Η Ρωσία θέλει να στερήσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να αντλεί ξένο χρήμα μέσω των εσόδων της από τις εξαγωγές και, ίσως το πιο σημαντικό, οι Ρώσοι προσπαθούν να πλήξουν τη γεωργική αγορά της Ουκρανίας σπάζοντας την αλυσίδα σποράς-συγκομοιδής-εξαγωγών που καθιστά την Ουκρανία παγκόσμια δύναμη στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων. Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στη Μαύρη Θάλασσα, και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού.

Κατά το τρέχον καλλιεργητικό έτος, η Ουκρανία, στην πραγματικότητα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, γιατί η είδηση απόσυρσης της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά επηρέασε τις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως.

Αλλά η Ρωσία είναι μεγαλύτερος, και πολύ πιο σημαντικός εξαγωγέας σιταριού από την Ουκρανία. Η Ρωσία είναι ο αδιαμφισβήτητος "βασιλιάς” στις εξαγωγές σιταριού παγκοσμίως, διακινώντας σχεδόν τριπλάσια ποσότητα σιταριού μέσω της Μαύρης Θάλασσας από την Ουκρανία. 

Το σιτάρι, λοιπόν, εύλογα μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ένα γεγονός που παραβλέπεται πολύ συχνά πλέον όσον αφορά τη Ρωσία είναι ότι αποτελεί και τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, καθώς υπολείπεται μόνο έναντι της Σαουδικής Αραβίας. Εάν κάποιος συνυπολογίσει και τα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα (βενζίνη, ντίζελ κ.ά.), τότε η Ρωσία αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου (και πετρελαϊκών προϊόντων) της παγκόσμιας αγοράς· κάτι λιγότερο από το ήμισυ αυτών των εξαγωγών δε, διακινούνται με πετρελαιοφόρα διά μέσου της Μαύρης Θάλασσας.

Επομένως, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους κινδύνους διατάραξης των ναυτιλιακών μεταφορών μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την παγκόσμια αγορά. Με την αυστηρή προειδοποίησή της στις 19 Ιουλίου ότι οποιοδήποτε πλοίο, ανεξαρτήτως σημαίας, κατευθύνεται προς τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα θεωρείται ότι μεταφέρει πολεμικό υλικό, η Ρωσία έχει κηρύξει κυριολεκτικά τον πόλεμο στα πλοία που πλέουν προς την Ουκρανία. Η Ουκρανία ανταπάντησε άμεσα, προειδοποιώντας ότι από την Παρασκευή 21 Ιουλίου τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ελεγχόμενα από τη Ρωσία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν εν δυνάμει στόχους. Ο Λευκός Οίκος ενεπλάκη επίσης στη διαμάχη, ανακοινώνοντας ότι υποπτεύεται πως η Ρωσία ενδεχομένως σχεδιάζει μια κάποιου είδους "ψευδή” επιχείρηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επίθεση κατά πολιτικών πλοίων αλλά επιρρίπτοντας με κάποιον τρόπο την ευθύνη στην Ουκρανία.

Όλα αυτά αποτελούν προς το παρόν απλώς εικασίες, αλλά ο πόλεμος είναι πραγματικός, η Ρωσία αδίστακτη και η Ουκρανία κάπως απελπισμένη αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον όσον αφορά τη δυνατότητά της να εξάγει τα προϊόντα της μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Εάν ένα πετρελαιοφόρο αποτελέσει στόχο, ή αν ακόμη τα ναύλα και τα ασφάλιστρα των πλοίων για τον διάπλου της Μαύρης Θάλασσας συνεχίσουν να αυξάνονται ή καταστούν εντελώς ασύμφορα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να επηρεαστούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κάτι που εν συνεχεία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι και μην εκπλαγείτε εάν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου είναι οι επόμενες που θα αυξηθούν, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω της επιδείνωσης των εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ο ρόλος της Βόρειας Κορέας στο ουκρανικό μέτωπο αποκαλύπτει τις αδυναμίες των Ρώσων

Η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών της στην Ουκρανία.

Τραμπ: Πώς μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και πώς να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει

Τρία χρόνια μετά ρωσική εισβολή δεν φαίνεται το τέλος της αιματηρής σύρραξης στον ορίζοντα

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

"Ιστός της αράχνης": Η ουκρανική επίθεση είχε "προαναγγελθεί" από τη Μέση Ανατολή

Τα προμηνύματα από μια σειρά γεγονότων στη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία.

Μπορεί η Ουκρανία να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή;

Το Κίεβο έχει πρόσβαση σε ουράνιο, αλλά πρέπει να κατασκευάσει δίκτυο προηγμένων φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό του.

Η μάχη του Τσάσιβ Γιαρ δείχνει πως η Ρωσία δεν ετοιμάζεται για ειρήνη

Η πόλη εμποδίζει τις ρωσικές δυνάμεις να προελάσουν βαθύτερα στο Ντονέτσκ.

Οι Γάλλοι έρχονται να σώσουν τους Ουκρανούς στον "πόλεμο των ραντάρ"

Οι ΗΠΑ έχουν διακόψει την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβολέων.

Αν η Ευρώπη παγώσει, η Ουκρανία θα καεί;

Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα μεγαλύτερα πυροβόλα της στη Ρωσία

Για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντοπίστηκαν να διασχίζουν τη Ρωσία με τρένο.

Χάρκοβο: Ένα χρονικό στο "απομονωμένο φρούριο" της Ουκρανίας

Πώς είναι η ζωή εν καιρώ πολέμου σε μια πόλη που μοιάζει παγιδευμένη στον δικό της κόσμο.

Στο Κουρσκ οι πρώτοι Βορειοκορεάτες στρατιώτες, "δείχνουν" οι συνομιλίες Ρώσων αξιωματικών

Η υποκλαπείσα συνομιλία για τον οδηγό ενός φορτηγού KAMAZ με "πολιτικό αριθμό πινακίδας".

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".