Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις κρίσιμες ψηφοφορίες στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη συμφωνία αναστολής του ορίου στο χρέος και μετά από άλλη μία απογοητευτική οικονομική μέτρηση από την Κίνα.
Η ψηφοφορία στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία των Δημοκρατικών. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει φτάσει στο Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Ιουνίου, όταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει εξαντλήσει όλα τα έκτακτα μέτρα και δεν θα μπορεί πλέον να καλύπτει τις υποχρεώσεις της.
Στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών έχουν ήδη εκφραστεί αντιδράσεις για τη συμφωνία, με κάποια μέλη του κόμματος να διαμηνύουν ότι δεν θα την ψηφίσουν. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι μιλώντας πάντως σε δημοσιογράφους εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα συγκεντρώσει τις 218 ψήφους που χρειάζονται για να περάσει η συμφωνία. "Θα περάσουμε το νομοσχέδιο", ανέφερε.
"Ακόμα και όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί (όπως φαίνεται πιθανό), οι αγορές μπορεί να συνεχίσουν να πέφτουν. Φαίνεται υπερβολικό να πιστεύουμε ότι είδηση περί συμφωνίας θα προκαλέσει ράλι. Αντ' αυτού, οι ανησυχίες για το πλήγμα στην εμπιστοσύνη θα παραμείνουν", σημείωσε ο Chris Beauchamp, αναλυτής της IG Group.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,07% στις 451,76 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανάις να ηγείται των κερδών με πτώση 2,5%. Σε επίπεδο μήνα, ο Stoxx 600 σημείωσε πτώση 3,2%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 1,71% στις 4.218,04 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,54% στις 15.664,02 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 1,01% στις 7.446,14 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 1,54% στις 7.098,70 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε κατά 1,28% στις 9.050,20 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 26.051,33 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,97%.
Πίσω στην Ευρώπη και στα μάκρο της ημέρας, ο γαλλικός πληθωρισμός επιβράδυνε σε χαμηλό 12 μηνών τον Μάιο, ενώ ο ιταλικός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις δύο μετρήσεις να φέρνουν στο προσκήνιο τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς προσπαθεί να επαναφέρει τις τιμές στον επίσημο στόχο του 2%.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία εμφάνισαν ετήσια άνοδο 6% τον Μάιο, από 6,9% τον Απρίλιο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 6,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,1% από 8,7%, ξεπερνώντας ωστόσο την εκτίμηση των αναλυτών για 7,5%.
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός της Γερμανίας υποχώρησε αυτόν τον μήνα, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, μετά από εξίσου θετικές ανακοινώσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, πράγμα που υποδηλώνει ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να υποχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών.
Τα πολλά υποσχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τους ασθενείς δείκτες ανάπτυξης, ενισχύουν επίσης την ανάγκη για ενισχυμένη προσοχή στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες μετά τον ταχύτερο ρυθμό νομισματικής σύσφιξης που έχει καταγραφεί. Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,3%, λιγότερο από το αναμενόμενο, σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η εναρμονισμένη ένδειξη θα αυξηθεί κατά 6,8% σε ετήσια βάση. Αυτή είναι η χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάρτιο του 2022.
Σημειώνεται ότι η Eurostat θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού συνολικά στη ζώνη του ευρώ.
Οι επενδυτές αξιολόγησαν και τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τα οποία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Μάιο, στις 48,8 μονάδες, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.